Prima ediţie a Design Week (Săptămânii Designului) începe luni, 2 noiembrie, la Sfântu Gheorghe, şi se va desfăşura până în data de 8 noiembrie.

Tema, sub a cărei egidă se desfăşoară Săptămâna Designului, este „Tradiţie şi inovaţie”, scopul urmărit este acela de a prezenta locuitorilor designul contemporan dar şi pentru a crea un spaţiu de întâlnire pentru tinerii designeri din România şi Ungaria. Potrivit programului realizat de organizatori, cei prezenţi vor putea participa la mese rotunde, colocvii şi ateliere de lucru, vor putea viziona expoziţii şi prezentări dar şi prezentări de modă.

„Dorim să îmbinăm tradiţia şi inovaţia pentru că tradiţii avem, şi suntem mândri de tradiţiile noastre, însă avem nevoie şi de inovare pentru a putea fi vândute în secolul al XXI-lea. Eu aş fi foarte fericit dacă 50 de asemenea evenimente am avea într-un an, dar trebuie să începem de undeva.  Vorbim despre faptul  că designerii de la Bucureşti se vor întâlni cu cei de la Budapesta. Dorinţa noastră este ca municipiul nostru să apară pe cât mai multe hărţi atunci când vorbim despre industrie creativă şi atunci când vorbim despre inovare. Dorim şi prin aceste initiative să creem cât mai multe locuri de muncă cu valoare adăugată.La noi în judeţ sunt foarte multe locuri de muncă în industria uşoară, dar în aceste cazuri valoarea adăugată este relativ redusă. Noi suntem mândri şi acum că în magazinele din Europa, mărci renumite sunt fabricate în Sfântu Gheorghe sau Târgu Secuiesc. Am dori nu numai să fie fabricate aici, ci să fie şi concepute aici, să fie şi proiectate şi designul să fie tot aici, pentru că valoarea adăugată, în aceste cazuri, este mult mai mare. Ideea acestui proiect este a domnului Domokos Csaba (…) şi a domnului Bagoly Miklos – Managerul clusterului Pro Wood, care se ocupă mai mult cu partea de execuţie a ideilor. Amândoi demonstrează că dacă cineva este bun, poate să trăiască bine şi în Sfântu Gheorghe. Asta este şi un mesaj şi pentru cei care cred că soluţia este să plece de aici: dacă cineva este bun, atunci poate să rămână aici, pentru că se descurcă”, a spus primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

Ideea de bază a acestui eveniment a pornit de la Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici (UAP)-Filiala Sfântu Gheorghe, Domokos Csaba, care a opinat că atât designul cât şi creaţia realizării de obiect se află la răscruce. Potrivit acestuia, resurecţia designului, care avea alte valenţe în urmă cu un secol, ar trebui să se facă prin intermediul atelierelor de industrii creative şi a marilor fabrici care scot produse de o calitate îndoielnică, pe bandă rulantă.

. .

„La începutul secolului XX, designul a fost considerat ceva care pregăteşte un produs în masă. Cu tehnologiile numerice, acum putem să realizăm un obiect perfect finisat, într-o singură bucată. Aici intervin aceste ateliere de industrii creative care ar trebui să funcţioneze aici, că nu ne mai trebuie o fabrică foarte mare să facem ceva la număr de containere, ci putem să facem un obiect în 10 exemplare,  şi după aceea schimbăm modelul fiindcă ne ajută tehnologia. Un singur lucru ne opreşte: creativitatea. Dacă creativitatea este pusă în valoare, atunci, acest sistem funcţionează. Am încercat să facem un program care să fie chiar o punte între Bucureşti şi Budapesta, între România şi Ungaria, un punct de întâlnire la Sfântu Gheorghe”, este de părere preşedintele UAP Filiala  Sfântu Gheorghe. În acelaşi context, Domokos a explicat că în zilele noastre sunt tot mai puţine obiecte de mobilier de calitate, făcând referire la piesele de mobilier vechi de 100 de ani care s-au păstrat foarte bine,  şi cele de 50 de ani, care sunt aproape inexistente în casele oamenilor.

Design Week îşi propune să stimuleze producţia locală

Unul dintre scopurile pe termen lung ale Săptămânii Designului de la Sfântu Gheorghe este de a stimula producţia locală şi crearea locurilor de muncă pe plan local, după cum au explicat iniţiatorii evenimentului.

În opinia primarului oraşului, politica naţională în ceea ce priveşte exportul de lemn este greşită, făcând referire la obiectele de mobilier pe care le achiziţionăm din magazine cu provenienţa China.

„Cea mai mare problemă a României şi a ţinutului secuiesc este că nu se prelucrează lemnul din pădurile noastre, ci este dus la Constanţa de unde pleacă în China. Asta este problema, pleacă sub formă de buştean. Şansa noastră, şi aici, în secuime, ar fi să prelucrăm lemnul care este adus din pădure, nu să fie transportat  în China, unde se prelucrează, şi noi achiziţionăm produsul din magazine. Poate e făcut din lemnul de lângă Sfântu Gheorghe pe care îl cumpărăm, numai că acel lemn pleacă, se prelucrează şi noi în cumpărăm. Câştigă din această afacere cel care transportă, cel care prelucrează şi cel care vinde. Practic, în loc să câştigăm noi aici mai mult, se pierd banii. Şi asta este o politică naţională. Dacă eu aş fi ministrul Mediului, eu nu aş lăsa să se transporte în China buşteanul din România, şi oamenii ar fi obligaţi să prelucreze, astfel s-ar crea locuri de muncă”, a declarat Antal Arpad.

„Eu militez ca lemnul nostru să plece în cutii de carton şi nu în coajă”, a mai spus Domokos Csaba.

„Design week” este organizat de UAP Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu Design Terminal din Budapesta, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Consiliul Judeţean Covasna şi Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti. Acest eveniment face parte din proiectul„Sfântu Gheorghe – Capitală Culturală Europeană 2021”.

Programul Săptămânii de Design Sfântu Gheorghe pentru ziua de luni, 2 noiembrie 2015:
16:00 Conferinţă de presă / Casa cu Arcade, sala expoziţională
17:00 Vernisajul expoziţiei în aer liber KreaKids şi CsomóPont / Piaţa Centrală
17:30 Vernisajul expoziţiei de industrie creativă MultiNr / Casa cu Arcade, sala de la subsol
19:00 Made in Partium – vernisajul expoziţiei de grafică aplicată a Universităţii Creştine Partium / Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA
19:30 Vernisajul expoziţiei ABC graphic design / Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA
20:00 Discuţii la masă rotundă cu KreaKids şi CsomóPont / Tein Teahouse

Programul complet sau alte informaţii despre Săptămâna Designului, pot fi accesate aici: http://www.designweek.i2021.ro/

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail