Liceul Tehnologic ”Kos Karoly” din Sfântu Gheorghe a încheiat recent un parteneriat cu o unitate de învățământ și cu Cluster House” (o platformă pentru dezvoltarea economică bazată pe conceptul clusterelor, în Balcani), din Serbia.

Parteneriatul s-a realizat ca urmare a colaborării dintre Liceul Tehnologic „Kós Károly” din municipiu, și clusterul regional de textile „Transilvanya Textile & Fashion” ce are sediul la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe.

Cum s-a conturat parteneriatul?

Săptămâna trecută, reprezentanții clusterului regional de textile „Transilvanya Textile & Fashion” au participat la cea de-a șasea ediție a Conferinței din Balcani și zona Mării Negre –„Zilele clusterelor 2015”. Evenimentul are loc anual. Astfel, între anii 2010-2012, s-a derulat în Nis – Serbia, în anul 2013 – în Sofia- Bulgaria, anul trecut, în Tekirdag-Turcia, iar ediția de anul acesta s-a desfășurat între 22 și 23 octombrie, la Brașov, fiind organizată prin parteneriatul dintre „Cluster House”,  în calitate de fondator al conferinței,  și Clusterul pentru Inovare si Tehnologie – Alt Brașov, în calitate de gazdă a conferinței, partenerii principali ai conferinţei fiind: Asociația Clusterelor din România – CLUSTERO, Enterprise Europe Network și Design for Europe, partenerii strategici – Universitatea „Transilvania” Brașov și Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). Organizația cheie care a asigurat suportul conferinței de anul acesta a fost din Barcelona ( „Global TCI Network” din Barcelona).  Fondatorul conferinței, „Cluster House” („Casa Clusterelor”)  este o organizație inovativă de dezvoltare a afacerilor pentru sprijinirea clusterelor, asociațiilor de afaceri și IMM-urilor din Balcani, fondată la inițiativa a șapte clustere din sud -estul Serbiei și cu sprijinul tehnic al Programului Danez pentru Dezvoltarea Economică Locală în zona Balcani, în anul 2011. Misiunea „Cluster House” este de a contribui la dezvoltarea economică în zona Balcani și Marea Neagră prin găzduirea cooperărilor transfrontaliere, bazate pe dezvoltarea clusterelor, se arată pe site-ul http://www.clusterhouse.rs/.

La acest eveniment, reprezentanții clusterului regional de textile „Transilvanya Textile & Fashion” s-au întâlnit cu membrii acestei organizații – Dr. Danka Milojkovic, directorul executiv Goran Zlatkovic, și reprezentanți ai unei unități de învățământ – „Dositej”din Serbia – dr. Aleksandar Damnjanovic – directorul „Dositej” și dr. Milan Vemic, dar și cu Nicolai Sederberg Rottboll, reprezentantul unei societăți din Danemarca – „QUERCUS GROUP” – Copenhaga – ce oferă consultanță în dezvoltare economică regională. În cadrul întâlnirii, s-au purtat discuții și astfel s-au stabilit premisele unui parteneriat.

Referindu-se la acest parteneriat, președintele Ansamblului „Cluster House”, Carsten Lund, a spus: „Astfel, putem face schimb de experienţă şi putem învăţa unii de la altii, iar pe termen lung, putem înfiinta clustere cu membri atât din Serbia, cât şi din România (…)”.

„Povestea acestui parteneriat a pornit prin colaborarea cu clusterul de textile din Sfântu Gheorghe. Eu sunt consultant și profesor și am întâlnit-o pe doamna Mirela (n.r. Bogyo), la conferință la Brașov, am discutat despre cum putem să facem ceva util pentru cluster sau pentru producătorii din industria textilă din Sfântu Gheorghe, și așa s-a dezvoltat conversația noastră. Vom ține legătura (…). Ideea e să lucrăm cu clusterul, dar și cu membrii clusterelor, producătorii de textile din Sfântu Gheorghe (…)”, ne-a spus Milan Vemic, consultant servicii și coordonator proiecte de dezvoltare economică, reprezentant al unității de învățământ „Dositej”.

Totodată, reprezentanții „Cluster House”  și ai unității de învățământ „Dositej” din Belgrad –Serbia au lansat ideea de a stabili un parteneriat și cu o școală din Sfântu Gheorghe, iar la recomandarea managerului regional clusterului de textile „Transilvanya Textile & Fashion”, Mirela Bogyo, s-a luat legătura cu conducerea Liceului Tehnologic „Kos Karoly” din Sfântu Gheorghe, în vederea propunerii unei astfel de colaborări.

„Am avut  întâlnire cu reprezentanții Universității din Serbia și am discutat, iar directorul respectivei unității de învățământ m-a întrebat dacă nu cumva știu vreo școală cu care ar putea stabili un parteneriat, iar eu fiind din domeniul textil, m-am gândit la Liceul <<Kos Karoly>>. Doamnele directoare ale Liceului au fost foarte receptive, au participat a doua zi la conferința de la Brașov, iar o zi mai târziu, vineri, delegația din Serbia s-a deplasat la Sfântu Gheorghe pentru a discuta despre un parteneriat cu Liceul <<Kos Karoly>>”, a explicat managerul clusterului, Mirela Bogyo. Tot vineri, acordul de parteneriat între Liceul Tehnologic „Kos Karoly” din Sfântu Gheorghe şi unitatea de învățământ din Serbia şi între Liceul „Kos Karoly” şi platforma „Cluster House” a fost semnat.

„Am venit aici cu directorul școlii noastre din Belgrad – n.r. -Aleksandar Damnjanovic – (…). Am venit să vedem dacă putem stabili o colaborare cu Liceul Tehnologic (n.r – „Kos Karoly”) din Sfântu Gheorghe și școala noastră cu profil economic. Ideea e să facem ceva util pentru copii, poate să ținem traininguri antreprenoriale, poate proiecte, poate lecții, ceva util pentru elevii celor două școli, poate un schimb de experiență (…)”, ne-a spus Milan Vemic, consultant servicii și coordonator proiecte de dezvoltare economică, reprezentant al unității de învățământ „Dositej” din Belgrad.

Beneficiile parteneriatului . .

Managerul clusterului de textile, Mirela Bogyo, a declarat că, în opinia sa, prin acest parteneriat, între tinerii implicați s-ar putea realiza un schimb de cunoștințe, un schimb de tradiții. „Acest parteneriat oferă elevilor posibilitatea de a cunoaște cultura unuia și a altuia, oferă posibilitatea de a crea  clipe frumoase și amintiri plăcute. În plus, ar putea aplica împreună la diverse proiecte, de tip Erasmus și nu numai; ar putea derula activități cu clustere”, a spus managerul clusterului Mirela Bogyo.

Despre beneficiile acestui parteneriat ne-a vorbit și conducerea Liceului Tehnologic „Kos Karoly” –directorul Dr. Szőke Annamária și directorul adjunct Mátyás Erzsébet. Potrivit acestora, în cadrul parteneriatului, elevii ar putea participa la un schimb de experiență, iar Liceul şi partenerii săi din Serbia ar putea avea diverse activităţi comune. Conducerea Liceului îşi doreşte ca acest parteneriat să înflorească şi, totodată, să crească interesul tinerilor pentru profilul textil, dar şi să stimuleze creativitatea elevilor, prin relaţia cu partenerii din Serbia.

„Elevii ar fi foarte interesați să vadă, în alte școli, în alte țări cum se desfășoară activitatea în educație și atunci, dorim să dezvoltăm ceea ce se face aici, iar partenerii noștri să vadă ce facem noi și să învețe și ei de la noi”, a declarat directorul Liceului Tehnologic „Kos Karoly”, dr. Szőke Annamária. Directorul adjunct, Mátyás Erzsébet, a declarat că ideea parteneriatului este binevenită şi că în acest fel, elevii ar putea avea o posibilitate în plus de a –şi lărgi orizontul: „Dorim să le deschidem orizontul, cunoașterea, astfel încât să își găsească și singuri locul, nu doar să fie angajații unei firme, dar și să vadă că să fii creativ în ziua de astăzi este un lucru bun și trebuie să își dezvolte creativitatea (…).”, a declarat directorul adjunct al Liceului, Mátyás Erzsébet.

Potrivit conducerii Liceului Tehnologic „Kos Karoly”,  relaţia cu clusterul regional de textile este o relaţie frumoasă de colaborare, ce datează de aproximativ trei ani.

„Avem mare sprijin din partea clusterului de textile. Reprezentanţii acestuia ne-au sprijinit şi în luna aprilie, când am avut Olimpiada de textile. De asemenea, la inițiativa clusterului, am vizitat firmele care lucrează la Incubatorul de Afaceri, cu clase de elevi și elevii au fost foarte încântați (…)”, a spus conducerea Liceului.

Liceul Tehnologic „Kos Karoly” din Sfântu Gheorghe are parteneriate şi cu unităţi de învăţământ din Ungaria.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail