Topcitul este o mâncare consistentă, din vremuri străvechi, ce poate fi preparată chiar şi în aer liber.

. . Pentru prepararea topcitului este nevoie de foarte puţine ingrediente: brânză – de preferat brânză frământată, ulei şi ceapă. Pentru reţetă, am însoţit-o pe mama într-o călătorie cu gândul în localitatea harghiteană Topliţa, locul său natal.

„Mama a învăţat această rețetă de la bunica, iar bunica o învăţase de la străbunica”, mărturisește, după care îmi spune cum se prepară topcitul: ”Se căleşte o ceapă în ulei, până se înmoaie, având grijă să nu se ardă, după care se adaugă brânză, de preferat, brânză frământată (n.r. – din caș). Dacă se prepară din brânză de vacă, topcitul le va plăcea mai mult copiilor, pentru că, astfel, brânza se va întinde. Se serveşte cald şi se poate consuma şi dimineaţa, la mic dejun şi la prânz, lângă mămăligă. După ce s-a răcit, poate fi servit ca gustare rece, pe pâine”, spune mama.  Topcitul este o mâncare sățioasă, ce poate fi pregătită chiar și în aer liber. Mamei îi aduce aminte de copilărie, de gustul de acasă:

„Părinții mei aveau animale, iar vara trebuiau să meargă la cosit. Ne luau și pe noi, copiii, și dormeam două nopți, sus în inima munților, unde aveau fânețele. Locul în care coseam era în miezul muntelui, la Podini. Mergeam cu carul până acolo, era un drum lung, de aproximativ trei – patru ore. Ne opream într-o poieniță… De jur împrejur erau doar brazi bătrâni, de zeci, sute de ani, cu poveștile lor, brazi, martori ale poveștilor oamenilor. Acolo, la marginea pădurii, ne aşezam cortul improvizat din pături, sub un brad și apoi ne apucam de treabă. Până terminam de cosit se însera, așa că ne strângeam în fața cortului și povesteam. Între timp, părinţii făceau foc şi acolo, la foc, într-un ceaun, mama făcea repede un topcit, iar în alt ceaun făcea mămăligă și mâncam topcit cu mămăligă.  Era o mâncare ce nu necesita multe ingrediente şi asta era foarte bine, deoarece nu puteau fi cărate multe obiecte, acolo, în inima munţilor. Era o mâncare consistentă, gustoasă şi era şi pe placul copiilor, fiindcă brânza se întindea. Suplinea o mâncare caldă şi se prepara rapid”, îmi povestește mama.

A continuat pregătească, peste ani, topcit după rețeta ce i-a rămas întipărită în minte și care îi aduce aminte de rădăcini.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail