La poalele Munţilor Rodnei, unde aerul este curat, iarba mai verde, iar tradiţiile încă mai dăinuie, şi mâncărurile moştenite din neam în neam sunt păstrate la loc de cinste – fie chiar şi într-un restaurant modern.

Un astfel de preparat l-am descoperit în comuna Maieru din judeţul Bistriţa-Năsăud – „cuibul visurilor”, aşa cum a numit-o scriitorul Liviu Rebreanu, care şi-a trăit copilăria pe aceste meleaguri. Este vorba despre pâinea de casă cu brânză de oaie, pe care familia Terşanschi o prepară şi o serveşte în restaurantul propriu.

Deşi numele localului este de sorginte italienească – „Don Pepe”, reţeta pâinii de casă cu brânză de oaie, dezvăluită de Florica Terşanschi, este una pur tradiţională, preluată de la mama sa din comuna Maieru, care la rândul său a învăţat-o în urmă cu zeci de ani de la rude mai în vârstă.

La un kilogram de făină este nevoie de 30 grame de drojdie, o linguriţă de zahăr, sare după gust, un ou şi 100 grame de brânză de oaie. Şi cum în zona de munte stânele sunt la tot pasul, ingredientul de bază este mereu proaspăt şi de calitate.

Făina se toarnă într-un vas, în mijlocul ei se face loc pentru drojdie, din care se prepară maiaua, adăugând apă călduţă şi zahărul. Se amestecă totul şi se lasă la dospit. Aluatul rezultat este apoi frământat, însă, înainte de a fi băgat la cuptor, se lasă să se „odihnească” o oră.

Între timp, oul şi brânza de oaie fărâmiţată se bat bine, se adaugă puţină sare, iar cu această compoziţie se unge aluatul pus în tavă. Pâinea se dă la cuptor în jur de 40 de minute.

Rezultatul este o pâine de casă săţioasă, gustoasă, dar şi aspectuoasă, având în vedere că ouă şi brânza pătrund în aluat, dând impresia unei rulade umplute.

Pâinea cu brânză de oaie poate fi servită atât cu un aperitiv rece, cât şi lângă o mâncare gătită.

 AGERPRES

. .

 www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail