Reteţele de pe vremea bunicii continuă să fie păstrate în zona de nord a judeţului Harghita, gospodinele din satele locuinte preponderent de români pregătind frecvent bucate tradiţionale.

În comuna Tulgheş, multe dintre mame îşi răsfaţă copiii cu plăcinte cu urdă şi mărar, bunătăţi pe care le-au mâncat, la rândul lor, în copilărie. Educatoarea Ţuţa Moldovan este o specialistă a plăcintelor cu urdă şi mărar şi spune că a învăţat reţeta de la bunica sa şi a făcut-o, prima dată, când era o copilă.

Pentru aceste plăcinte, care păstrează gustul de odinioară, este nevoie de un kilogram de făină, două ouă, drojdie, zahăr, apă minerală, zahăr, urdă, mărar.

„Se pune drojdia cu puţin zahăr într-un vas mic şi se amestecă până zahărul se topeşte, iar amestecul devine lichid. În vasul în care se frământă (cel mai bine ar fi să fie o covăţică din lemn) se pune faina cernută şi ţinută la căldură. În mijloc se face loc pentru amestecul de drojdie, se pune un pic de sare, ouăle bătute bine, lapte fiert călduţ, în care se dizolvă puţin zahăr şi se începe frământatul, amestecând câte puţină făină cu lichidul, ca să nu se formeze cocoloaşe. Pe parcurs, după ce s-a încorporat făina, se mai adaugă puţina apă minerală şi se frământă foarte bine, până ce aluatul are o consistenţă potrivită, este pufos şi elastic”, ne explică doamna Moldovan.

În aluat se mai adaugă esenţă de lămâie, vanilie şi se mai frământă, până ce se desprinde de pe mână şi nu mai este lipicios. În acest moment, aluatul se lasă să se odihnească şi să dospească aproximativ o oră şi între timp se pregăteşte şi umplutura.

„Umplutura de urdă se face frământând foarte bine urda cu zahăr, având grijă, de această dată, ca umplutura să fie cât mai dulce. În amestec se adaugă mărar verde tocat fin sau cacao, în funcţie de preferinţe”, spune Ţuţa Moldovan.

După ce aluatul a dospit, se poate începe pregătirea plăcintelor.

„Din aluat, se rup bucăţi aproximativ egale, care se pot şi cântări, se aşează pe un fund din lemn presărat bine cu făina şi, cu ajutorul unui sucitor sau cu mâna, se întinde câte un pătrăţel. Pe bucata astfel întinsă se aşează umplutura de urdă, apoi plăcinta se împătureşte unind capetele opuse. Se aşează în tavă, se dau cu ou bătut deasupra şi se mai lasă la crescut încă 10-15 minute, înainte de a fi băgate la cuptor. Se coc timp de 45 de minute, în cuptorul de cărămidă şi plăcintele sunt gata”, încheie doamna Moldovan.

Plăcintele cu urdă şi mărar sau cu urdă şi cacao, realizate de educatoarea din Tulgheş, au devenit vedetele târgurilor şi serbărilor câmpeneşti din comună, iar toţi cei care le-au gustat au spus că sunt delicioase şi au gustul celor pregătite, cândva, de mame sau bunici.
. .

AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail