Municipiul Sfântu Gheorghe a fost declarat, alături de alte 13 oraşe din ţară, participant oficial la cursa pentru titlul de „Capitală Culturală Europeană 2021”, după prima etapă de selecţie a dosarelor, potrivit unui comunicat de presă a Ministerului Culturii.

Conform comunicatului de presă emis de Ministeul Culturii, în urma analizării documentației depuse, au fost acceptate candidaturile orașelor:  Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara, Târgu Mureş.

„Suntem plăcut surprinși de interesul manifestat de autoritățile locale, de cetățenii orașelor care și-au depus candidatura. Numărul mare al orașelor candidate demonstrează succesul de care această inițiativă se bucură în România, precum și faptul că diversitatea culturală deține un rol fundamental în crearea proiectului european. Interesul pentru cultură are și o componentă pragmatică, de care nu putem să nu ne bucurăm: se conștientizează astfel faptul că actul cultural devine tot mai mult un instrument al creșterii economice, al dezvoltării și generează prosperitate. Felul în care au reacționat cetățenii, mobilizarea diverselor instituții, conlucrarea lor pentru întocmirea proiectelor fiecărui oraș, toate acestea sunt un atu pentru dezvoltarea lor viitoare. Experiența căpătată acum, ideile promovate, proiectele întocmite, pot fi folosite pentru generarea unor noi proiecte culturale, pe care Ministerul Culturii va fi bucuros să le susțină.

Sunt convins că numărul mare de candidaturi va fi urmat de acțiuni practice, concrete,  în susținerea proiectelor fiecărei comunități în parte, care să dovedească seriozitatea lor”, a declarat ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu.

Candidatura municipiului la titlul de Capitala Europeană a Culturii vine din dorinţa de a reinventa viaţa culturală şi de a promova oraşul şi regiunea pe plan european, programul având un efect catalizator asupra dezvoltării economice ale orașelor, transformând peisajul urban și contribuind pe termen lung la creșterea potențialului turistic.

Obiectivele titlului de capitală a culturii pe care municipalitatea doreşte să le atingă sunt apărarea și promovarea diversității culturale europene,  evidențierea valorilor comune,  creșterea sentimentului de apartenență la un spațiu cultural comun şi  contribuția culturii la dezvoltarea urbană pe termen lung. Obiectivul programului Sfântu Gheorghe – Capitala Europeană a Culturii constă în facilitarea  unei mai bune cunoaşteri şi înţelegeri a identităţilor individuale şi comunitare, reducerea tensiunilor generate de diferenţele de identitate şi de nesuportarea, neînţelegerea şi neacceptarea acestora, întărirea conștiinței regionale, consolidarea libertăţii individuale şi comunitare, respectiv a coeziunii sociale, prin intermediul artei şi a culturii.

Reuniunea de preselecție, în urma căreia juriul european va întocmi o listă scurtă a orașelor candidate, va avea loc în perioada 7-10 decembrie 2015.

Maricela Dan . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail