În luna octombrie a.c., a avut  loc inaugurarea noului an de pregătire a cursanților înscriși in  Radioclubul Puskás Tivadar din cadrul Liceului Tehnologic Puskás Tivadar.

După salutul participanților de către Csáky Ernő, Dénes Dezső a povestit despre istoria radioamatorismului din județ  și despre experiența lui de peste 50 de ani. A subliniat că Radioclubul României reunește, dar și selecționează în același timp, radioamatori valoroși care sunt preocupați de continuarea tradițiilor si dezvoltarea radioamatorismului românesc. Radioamatorismul este o activitate educativă  reprezentând practicarea radiocomunicațiilor prin posturi de emisie-recepție proprii, fără a se urmări interese economice sau transmiterea altor informații în afară de cele referitoare la calitatea emisiunilor stabilite. Mulţi dintre pasionaţii de radioamatorism îşi croiesc un viitor parcurs profesional în domenii precum: telecomunicaţii, tehnologii informaţionale, robotică, microelectronică, e.t.c.

Sereșan Ionel a explicat  noilor cursanți că a  deveni membru NU reprezintă un scop, ci o necesitate dacă membrii într-adevăr sunt dispuși să facă sacrificii pentru radioamatorism. A fi CORECT, ONEST și OM de ONOARE – acestea sunt câteva dintre criteriile de acceptare a adeziunii depuse pentru a deveni membru. Activitatea de radioamatorism oferă prilejul experimentării în practică a cunoştinţelor de fizică, geografie, astronomie, matematică, informatică, ştiinţe ale naturii şi nu în ultimul rând  de limbi străine (metodă alternativă de comunicaţii).
Calitatea de membru se obține ușor dar se poate pierde si mai ușor, dacă regulile radioamatorului sunt încălcate.

În continuare Paraschiv Marian a prezentat atelierul și  baza materială a clubului.

În încheierea festivității Sereșan Ionel și Dénes Dezső au prezentat stația radioclubului și au executat lucru la stație. Între timp secretarul radioclubului, Veres Gyula a întocmit catalogul cursanților. Este de apreciat că la cursul de pregătire participă ca elevi doi profesori din liceul ”Puskás” :Gajdo Éva Și Pál József, ceea ce demonstrează popularitatea radioamatorismului.

Prin înființarea Radioclubului Puskás Tivadar din cadrul Liceului Technologic Puskás Tivadar s-a creat posibilitatea ca elevii cursanți din club (din  instituţiile de învăţământ din județ) vor putea executa:

-stabilirea de legături radio cu radioamatori din ţară şi de peste hotare, cu o staţie radio de emisie-recepție;

– construirea şi folosirea de aparate electronice de emisie-recepţie

-radiogoniometria de amator(vânătoare de vulpi);

-învațarea transmiterii și recepționării alfabetului Morse;

– telegrafia-viteză folosind alfabetul Morse;

– utilizarea radiocomunicaţiilor pentru situaţii de urgenţă.

Clubul nostru are indicativul YO6KPT, iar marca stației de emisie- recepție este YAESU-FT-897,

În România, primul radioclub a fost inițiat în 1926, iar în 1936 ia ființă „Asociația Amatorilor Români de Unde Scurte”. În prezent, radioamatorii din România sunt reprezentați de „Federația Română de Radioamatorism”.

Radioclubul României reunește, dar și selecționează in același timp, radioamatori valoroși care sunt preocupați de continuarea tradițiilor si dezvoltarea radioamatorismului romanesc.

Înființarea  radioclubului, a fost rodul muncii unei echipe compuse din radioamatori, conducerea Liceului, cadre didactice ale instituției și nu numai. Printre membrii echipei se numără: viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe ing. Sztakics Éva, care este și președinte de onoare al radioclubului, fostul director al Liceului, prof. ing. Újfalvi István, actualul director al instituției – prof.ing. Demeter Dávid, ing. Győrgy Zsolt- președintele radioclubului (radioamator –YO6ZS), colonel (rez.) prof. ing. Csáky Ernő- administratorul radioclubului, colonel (rez.) Ionel Sereșan, șeful stației (radioamator- YO6DBL), maior (rez.) ing. Veres Gyula- secretar al radioclubului (radioamator – YOCVN), colonel (rez.) Dénes Dezső (radioamator – YO6UO), ing. Szabó Árpad (radioamator – YOTGZ), tehnician Marian Paraschiv (radioamator -YO6TGE) – operatori ai stației, maistru militar (rez.) Constantin Tănase – asistent și ajutor administrator, Balogh Jozsef – responsabil cu activități de tabără și în teren.

Inițiativa a înființării radio clubului a  fost susținută moral și sprijinită material de Primăria municipiului, de radioamatori din țară – col. ing. Șotropa Dan, director de întreprindere, de reprezentanți  conducerii M.Ap.N –de Comandamentului comunicațiilor și informaticii,general de brigadă(rez), Cerăceanu Ion și de generalul Pop Radu Comandant al Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii.

Stația noastră este pregătită să lucreze independent de rețeaua electrică națională având la dispoziție acumulatoare electrice, instalații de panouri fotovoltaice, grup electrogen de 12 și de  23o v. În situații de urgență, la nevoie vom contribui efectiv la informarea corectă a autorităţilor privind elementele de interes ale acestora cu privire la dimensiunile dezastrului. Prin acest deziderat, radioamatorii pot contribui la realizarea unei  distribuiri eficiente a tehnicii şi mijloacelor specializate în operaţiuni de salvare  de vieţi omeneşti şi de bunuri.

Înfințarea  r.clubului nu a fost ușoară , dar am avut în vedere  c . . ă un tânăr  câștigat pentru acest sport înseamnă unul mai puțin prin baruri.

Cursul de pregătire este fără taxă. Mai acceptăm înscrierea  elevilor  și adulților  care doresc să obține certificat de radioamatori.

Informații se pot obține în fiecare săptămână, miercurea între orele 17 și 19, la sediul radioclubului, sala 35 sau la nr. de telefon 0745778001.

 

Csáky Ernő

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail