. .    Tot mai des ne e dat să auzim diverse scenarii despre sfârşitul lumii sau despre evenimente majore care pot influenţa soarta omenirii pe pământ. Unul dintre acestea este ceea ce se numeşte „încălzirea globală”, de fapt un proces real cu potenţial catastrofic, la care omul contribuie din plin.

      În conştiinţa poporului nostru încă nu s-a înrădăcinat acel comportament numit „a lua atitudine”, şi care se manifestă doar atunci când „ajunge cuţitul la os”, deci nu preventiv, cum se întâmplă în ţările mai evoluate.

Pentru a argumenta şi informa, vom traduce (din esperanto) pentru cititori un mesaj parvenit prin e-mail din Franţa. De ce din Franţa? Pentru că acolo, la Paris, între 5-6 decembrie 2015 se vor desfăşura lucrările COP21 (Conference of Parties 21), referitoare la climat.Vom prezenta un mesaj, o chemare la atitudine sub deviza „Satul Global  al Alternativelor”, al mişcării ALTERNATIBA.

ALTERNATIBA (ALTERNATIVE) este o mişcare cetăţenească mondială a mobilizării pentru climat cu circa 70 de sate-alternative organizate recent sau deja existente. Pentru a putea influenţa factorii decidenţi cu privire la respectarea convenţiilor stabilite în cadrul COP, 98 de asociaţii ecologiste franceze s-au unit pentru a lansa în Franţa o mişcare vastă numită ALTERNATIBA. Prima întâlnire a avut loc în localitatea Bajon, cu 200 de expozanţi şi 12.000 de vizitatori. Au avut loc şi alte întâlniri asemănătoare în circa 100 de oraşe franceze. Astfel de întâlniri propun tuturor oamenilor, asociaţiilor, care din punct de vedere ecologic şi din solidaritate deja activează, să vină, să prezinte, în cadrul unei sărbători speciale, rezultatele lor, cu scopul de a instiga cât mai mulţi oameni să-i imite. Între timp participanţii la Turneul Alternatiba, pornind de la Bajon spre Paris, au străbătut 5.500 de kilometri în jurul graniţelor franceze, pe biciclete cu patru locuri, în 187 de etape europene, de la 5 iunie până la 25 septembrie 2015. La Paris, 60.000 de oameni au sărbătorit sosirea lor, cu participarea a 250 de expozanţi.

La întâlnirea de la Paris, COP21, sunt aşteptaţi circa 195 şefi de stat şi se prevede un număr de circa 50.000 de participanţi, incluzând şi pe cei 25.000 de delegaţi oficiali din partea guvernelor, organizaţiilor interguvernamentale, agenţiilor ONU, ONG-urilor, şi societăţii civile, plus reprezentanţii mass-media. În acest cadru, Mesajul-chemare al mişcării ecolgiste ALTERNATIBA este foarte sugestiv şi incitant:

 

„Schimbarea neaşteptată a climatului se ascute până la un asemenea punct, încât acum ea ameninţă condiţiile noastre de viaţă pe Pământ, după o scurtă durată în ţările dezvoltate, şi chiar mai repede în regiunile vulnerabile. Dacă noi nu acţionăm acum, copiii sau nepoţii noştri care cresc astăzi se vor confrunta cu o lume în care ei  vor putea trăi foarte greu din cauza creşterii temperaturii globale cu mai mult de 2 grade Celsius, care va duce la o topire rapidă a gheţarilor şi la ridicarea nivelului mării, cu oraşe de pe ţărmuri distruse, lipsă de apă şi deşertificare, şi cu dispariţia a mii de specii.

Oamenii de ştiinţă consideră că noi avem mai mult sau mai puţin de cincisprezece ani pentru a acţiona şi a evita ca cel mai rău scenariu climatic să nu aibă loc şi ca perturbarea să nu devină ireversibilă. Această luptă pentru climat va avea loc numai o dată: ea este pierdută sau câştigată deja acum. În acelaşi timp ea este o provocare care stă pe umerii actualelor generaţii, dar şi speranţa unei reveniri la o lume mai bună şi mai umană.

Şefii de stat din întreaga lume se vor întâlni pentru „COP21”, a 21-a Întâlnire de vârf  pentru Climatul Mondial al Naţiunilor Unite, de la 30 noiembrie până la 11 decembrie 2015, pentru a semna o înţelegere internaţională care se va aplica în 2020. Această înţelegere, dacă ea va fi ambiţioasă, justă şi obligatorie, va fi o parte a rezolvării, mai ales dacă ea va fi însoţită de mijloace funcţionale încă din 2016. Dar după 20 de ani de nereuşită a acelor tratate internaţionale (COP1 a avut loc în Berlin, în 1995) noi nu putem lăsa viitorul nostru numai în mâinile şefilor de stat, în speranţa că o astfel de înţelegere va fi găsită.

Noi trebuie să acţionăm la nivelul nostru printr-o mobilizare cetăţenească prin care, chemând mereu statele la necesitatea unei înţelegeri internaţionale, va întări alternativele care există în regiunile noastre. Rezolvarea nu va veni în totalitate de jos, ci de la toate nivelele în acelaşi timp: individual, colectiv, regional, naţional şi mondial.

Departe de unele rezolvări false – nejuste, periculoase şi ineficace – propuse de unele grupuri de presiune industriale, financiare şi tehnico-ştiinţifice care monopolizează tratatele climatice (geo-ingineria, GMO-urile, carburanţii agrari, pieţele carbonului, mecanismele de recompensă, energia nucleară etc.), mii de alternative la cauzele unei schimbări climatice încep să fie practicate în fiecare zi de milioane de indivizi, organizaţii, autorităţi locale în cele mai diverse domenii. Aceste alternative nu numai că există, dar în plus ele construiesc o lume mai bună: mai justă, mai solidară, mai prietenoasă!

Noi chemăm la o întâlnire cetăţenească în masă la Paris, în timpul COP21, pentru a organiza un mare „Sat Global al Alternativelor” la 5 şi 6 decembrie 2015. Noi îi chemăm pe toţi care conduc alternativele în locul lor, care vor să ajute cu organizarea locală a Satului, şi în acelaşi timp pe toţi care doar doresc să descopere mulţimea de alternative existente în multe domenii, unde se poate acţiona pentru a răspunde provocării climatului: agricultură rurală, distribuirea de aproape, suveranitate alimentară; mutarea economiei şi producţiei, împărţirea muncii şi bogăţiei, o convertire socială şi ecologică a producţiei, solidaritate împărţită, finanţare etică; protejarea proprietăţilor comune precum apa, pământul, pădurile sau arborii, posibila continuare a pescuitului, protejarea biodiversităţii, educarea despre mediu, mijloace de comunicare alternative; consum responsabil, reparare şi reciclare, reducerea risipei; reînnoire ecologică, economisire şi eficienţă cu privire la energie, energii reînnoite, planuri pentru schimbare de drum în energie şi climat; transporturi nepoluante şi posibilitate de mişcare continuată, luptă împotriva extinderii urbane şi degradărilor de terenuri, managamentul teritorial posibil de continuat, străduinţe pentru păstrarea terenului agricol, dezvoltarea unor oraşe etc.

Împreună, să facem din acest „Sat Global al Alternativelor” un remediu pentru a contribui la construirea unei mari mişcări cetăţeneşti pentru o justeţe climatică: unind nu numai pe cei deja convinşi, ci şi cetăţeni de toate vârstele şi naţionalităţile; combinând urgenţa climatică cu justeţea socială şi democraţia; împletind activitatea locală cu implicarea mondială; alăturându-ne la o strategie neviolentă 100%”.

 

Iată, aşadar, ce înseamnă „să iei atitudine”, să nu aştepţi ca alţii să facă în locul tău ceea ce ar trebui să faci şi tu, să te implici în viaţa cetăţii, să-ţi aduci contribuţia la făurirea unei lumi mai bună şi mai democratică pentru toţi, şi nu doar pentru elite, grupuri de interese, grupări politice, magnaţi, societăţi transnaţionale, mafioţi, profitori şi hoţi, o lume mai bună pentru toate fiinţele vii trăitoare pe acest pământ! Fiind „condamnaţi” să trăim împreună, trebuie să învăţăm cum să facem acest lucru pentru ca mediul în care trăim să nu devină ostil sau periculos, iar viaţa fiecăruia să fie ocrotită, în aşa fel încât să credem cu toţii că Raiul a coborât pe Pământ.

 

Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail