Asociaţia ornitologică „Rara Avis” va începe luna aceasta ofensiva împotriva ciorilor care au invadat municipiul Sfântu Gheorghe, plănuind să le alunge din parcul central cu ajutorul unor sunete şi lumini puternice.
Preşedintele asociaţiei, Kelemen Laszlo, a declarat luni pentru AGERPRES că în municipiul Sfântu Gheorghe sunt în prezent aproape 10.000 de ciori, dar până pe data de 17 octombrie numărul acestora se va dubla. „Ne aşteptăm la aproape 20.000 de ciori”, a spus Kelemen Laszlo, potrivit căruia păsările provin din Rusia şi Ucraina şi migrează spre România pe măsură ce temperaturile atmosferice scad în ţările vecine. El este convins că ciorile au găsit habitat favorabil în judeţul Covasna pentru că zona este ocrotită de munţi, iar clima le este prielnică.
Instalaţia de sunet şi lumini folosită pentru alungarea ciorilor a fost deja cumpărată cu sprijinul autorităţilor locale, care finanţează acest experiment cu 20.000 de lei. „În fiecare seară vom aprinde reflectoarele, vom face gălăgie în parcul central şi nu le vom lăsa să doarmă. (…) Mereu la altă oră. Vom lucra cu 20 de voluntari. Nu ştim deocamdată cum vor reacţiona ciorile, dar noi credem că se vor speria în special de efectele luminoase şi vor pleca. După primele 2 – 3 zile ne vom putea da seama dacă suntem pe calea ce bună. În Ungaria s-a făcut un experiment similar şi a funcţionat”, a explicat Kelemen Laszlo.
Membrii Asociaţiei „Rara Avis” nu sunt la prima tentativă de alungare a ciorilor. În urmă cu câţiva ani au venit cu totul felul de propuneri – de la jocuri de artificii la focuri de armă sau otravă, dar niciuna nu a fost potrivită, fie pentru că era prea costisitoare, fie prea periculoasă. În cele din urmă au scos în stradă câteva sute de cetăţeni cu surle, trâmbiţe şi cratiţe, care, deşi au făcut un zgomot infernal, nu au reuşit să sperie ciorile şi să le determine să se mute.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES