Atunci  când Bunul nostru Dumnezeu rânduiește ca oamenii să se întâlnească . . și să facă o sfântă lucrare pe acest pământ,  nimic, dar nimic, nu mai poate să stea împotrivă. Așa a fost și întîlnirea noastră cu poeta româncă Angelica Timiș din Mödlingul de lângă Viena.

Lianatul principal a fost pictarea de către noi a unei Cruci de Altar, o Răstignire pentru o Capelă de rugăciune familială înfiptă  de oameni pentru Dumnezeu în pământul binecuvântat al Maramureșului.

Născută pe 25 mai 1962 la Sălsig, în judeţul Maramureş, fiind al doilea copil al familiei Zah Mihai şi Sofia, Angelica Timiş poeta româncă  ortodoxă până în măduva oaselor, a urmat şcoala primară în satul natal, iar prima treaptă de liceu a absolvit-o în 1979, la Ulmeni, jud. Maramureş. După o perioadă de muncă de aproape doi ani, din 1980 este angajată în cadrul fabricii de Confecţii „Mondiala”, secţia „0” la „Mică Creaţie” în Baia Mare. Continuă din 1982 în Gherla, jud. Cluj, şcoala de specialitate pe linie de modă în cadrul şcolilor de cooperaţie. Ca reprezentantă a judeţului Cluj obţine în 1983 locul doi pe ţară la faza republicană la „Concurs de Modă şi Creaţie”, ţinut la Buzău.  În 1988 se pregăteşte pentru studio în arte plastice, dar din lipsă de sprijin material, renunţă.

Rugându-mă ţie mă închin

Undele sincere spre tine vin

Gustua-voi din bine ce ştiu că îl dai

Acestei lumi ce în grijă o ai.

                                           „Rugă” de  Angelica Timiş

 

      În ianuarie 1990 se întoarce în satul natal unde, după numai cinci luni emigrează în Austria. În iunie 1992 se  căsătoreşte cu Istarte Timiş, refugiat politic român stabilit în Austria, originar din Borşa, jud. Maramureş. În 1997 obţine diplomă în urma studiilor din cadrul Institutului de Promovare al Economiei „WifiSnPolten”, pe profil de baze juridice, contabiliatate, marketing, publicitate, drept ce i-a dat să-şi deschidă o firmă. În acelaşi an primeşte cetăţenia austriacă. În 1997 întemeiază firma „Angelika S”, care i-a adus un succes în domeniu şi în localitatea în care funcţionează, Mőding din Austria. În 2003 înfiinţează,  în Baia Mare, societatea „Angeli-de Salsa”, axată ca linie principală pe modă şi comerţ. Din copilărie poeta Angelica Timiş a avut înclinaţii pentru frumos şi poezie.  În anul 2005 visul de a publica poezie i se împlineşte prin apariţia primului volum intitulat „Floare de Colţ” la Editura Marist. Al doilea volum „Triluri” apare în 2007 la aceaşi editură.

Mőding a doua casă…

 

      Fiind în vizită în Austria am programat o întâlnire şi cu doamna Angelica Timiş. O gazdă deosebit de primitoare şi de atentă cum (poate) rar întâlneşti, ne-a copleşit cu bunătatea şi serviabilitatea ei. Tradiţionala ospitalitate românească a fost la ea acasă şi la Mőding orăşelul turistic austriac aşezat la sud de Viena, unde poţi auzi româneşte pe străzile frumoase.  Vizita prin oraşul încărcat de istorie, cultură şi civilizaţie mi-a demonstrat că se poate şi altfel trăi pe acest pământ. Primirea  făcută la Primăria oraşului de însuşi primarul Hans Stefan Hintner şi felul în care arăta sediul acesteia, asemănător cu un hotel de 5 stele, m-a impresionat plăcut. Aici am aflat de pe o pancartă mare că oraşul Mőding a fost declarat cel mai curat oraş din Europa în anul 2014. Frumoasă locaţie pentru o poetă…

Aici doamna Angelica Timiş are ca afacere un mic studiou de creaţie vestimentară şi croitorie, şi aici este una din cele mai cunoscute profesioniste din zonă, renumele ducându-se chiar şi la clienţii din Viena care vin special din capitală la doamna Angelica pentru anumite manopere. Aici sunt mai multe busturi ale marelui compozitor Ludwig van Beethoven (1770–1827) care a locuit şi compus aici unele din operele sale. Dacă un îndrăgostit îşi dă întâlnire cu iubita lui la „Bustul lui Bethoven”  trebuie să precizeze neapărat şi la care bust, şi de pe ce stradă, pentru a nu aştepta degeba persoana iubită.  Dacă vă aflaţi în zona metropolitană vieneză nu ezitaţi să vizitaţi oraşul Mődling care este plin de parcuri, biserici istorice deosebite, galerii de artă, muzee, o cetate medievală etc. Oraşul Modling este plin  cu evenimente de tot felul şi  deosebit de interesante …şi nu în ultimul rând puteţi să treceţi pe la atelierul doamnei Angelica Timiş să discutaţi despre creaţie artistică, credinţă  şi de ce nu … despre poezie.

„Esenţa vitală a gândirii este culoarea fanteziei şi înţelepciunea este rodul îndelungatei răbdări”

                                                 Angelica Timiş

      Despre poezia Angelicăi Timiş un critic de specialitate ar avea multe de spus, dar eu am să vă povestesc pe scurt despre împreună lucrarea mai multor truditori la ctitorirea acestui locaş de rugăciune ce poartă hramul Sf. Pantelimon. Prăznuirea acestui mare sfânt tămăduitor ne-a adus împreună la dată fixă din calendar pe iconarii Ieromonah Ghimnazie de la Muntele Athos, Maria Kornelia şi Matei Schinteie din Covasna şi  pe un sculptor şi poet un vrednic preot din ţinuturile moldave. Alături de cele două gazde, doamna Angelica şi domnul Istrate Timiş,  au fost prezenţi şi au slujit Părintele sculptor,  Pr. Bot DamianGabriel şi tatăl său Pr. Cornel Bot, parohul bisericii cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail şi Gavril” din localitate, nimeni altul decât ctitorul Mănăstirii Făget care este în construcţie şi care se află într-un loc minunat, pe o colină înaltă, pe dealul Sălsigului, lângă şoseaua ce leagă Baia Mare de Cehul Silvaniei, zona numită ,,Codru-Chioar”. Mănăstirea Făget este singura mănăstire din zona ,,Someş-Codru” unde am avut ocazia să pun piciorul şi o rugăciune către Bunul Dumnezeu.

Locaş al bucuriei…

   Construcţia Capelei de rugăciune „Sf. Pantelimon” din Sălsig a fost făcută cu binecuvântarea Î.P.S. Serafim Joantă Mitropolitul Europei Centrale şi de Nord.  Această construcţie religioasă a fost făcută pe „Domeniul Timiş” din Sălsig, un  domeniu privat şi a fost percepută de clericii locului ca o binecuvântare şi un exemplu de credincioşie demn de urmat de oamenii care au posibilităţi materiale şi care nu se gândesc doar la viaţa prezentă ci şi la cea viitoare. Începerea construcţiei a avut loc într-o zi de Vineri 30 mai 2014. La sfinţirea de anul acesta au participat membrii ai familiei şi numeroşi meşteri printre care amintesc pe dl. Botiş şi echipa, sculptorul Vasile Şandru din Zalău, dl. Teo şi dl. Moroşan din Sălsig, sculptorul Ştefan Vaştag. Pictura în frescă a fost realizată de maestrul Marian Mihuţ din Deva împreună cu ucenicul său Vultur Constantin Emil din Oradea. Au mai contribuit cu obiecte de cult Pr. Crişovan din Timişoara şi Pr. Ştefan Emanuel Nuţu din Viena,  iar capela a fost înfrumuseţată cu o cruce de altar de meşterii iconari Schinteie din Covasna şi cu icoane de către maicile pictoriţe de la Schitul Şinca Veche din Făgăraş. Icoane au mai pictat şi blândul Ieromonah Ghimazie şi Părintele Teodor de la Schitul Românesc Prodromu din Muntele Athos. La sfinţire au participat mulţi invitaţi din localitate, din ţară şi străinătate, rude, prieteni şi oficialităţi locale. La agapa frăţească au participat aproximativ o sută de personae şi a fost ţinută tradiţional la Căminul Cultural din Sălsig numai cu bucate din gospodăriile proprii.

Nu pot să închei acum decât cu un aforism scris în prima carte de poezii „Floare de colţ” a poetei creştine Angelica Timiş: La fel de important ca ŢELUL este şi CALEA şi la fel de important este nu numai să parcurgi drumul, dar şi CUM îl parcurgi”.

Matei Schinteie

www.iconar.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail