Proiectul „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă uzată în localităţile aparţinătoare municipiile Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi oraşelor Covasna şi Întorsura Buzăului” cu valoarea de peste 35 de milioane de lei, este apoape de sfârşit.

Potrivit declaraţiilor făcute de Fejer Alexandru, directorul firmei Gosp Com – principalul operator de apă din judeţ – şi de Kojokar Attila, directorul adjunct, în momentul de faţă proiectul în valoare de 35.668.097 de lei se apropie de finalizare, termenul limită de predare a lucrărilor fiind luna decembrie 2015. Valoarea contractelor semnate până în momentul de faţă este de 27.136.310 de lei. Din valoarea totală a proiectului,  31.882.140 lei  sunt bani din Fondul de Coeziune şi  din Bugetul de Stat, 3.463.917 de lei este cofinanţarea operatorului de apă Gosp Com şi 322.040 de lei reprezintă contribuţia de 1% a consiliilor locale.

„Fiind vorba despre valori mari, nu am fi putut  face investiţii de amploarea asta, şi nici autorităţile locale nu ar fi avut finanţare pentru asemenea investiţii. Am considerat că este un ultim tren pe care încercăm să îl prindem. Noi am lansat licitaţiile, şi contractele de execuţie şi furnizare de echipamente s-au semnat. Unele contracte le avem deja semnate din lunile mai-iunie-iulie, dar din păcate contractul de finanţare s-a semnat destul de târziu, şi ordinele de începere au fost date mai târziu. Trebuie să ne încadrăm în perioada  rămasă până la sfârşitul anului”, a spus Kojokar Attila, directorul executiv adjunct al Gosp Com.

În ultimii doi ani, proiectul s-a realizat pe mai multe componente, astfel: componenta 1 – extinderea sistemului de apă uzată şi achiziţia de utilaje şi echipamente în municipiul Sfântu Gheorghe, prin care s-au realizat lucrări de extindere la reţeaua de canalizare în localităţile Coşeni şi Chilieni şi s-au achiziţionat echipamente şi utilaje pentru municipiul Sfântu Gheorghe. Cea de-a doua componentă a proiectului a constat în extinderea sistemelor de apă şi apă uzată, dar şi achiziţie de echipamente şi utilaje pentru municipiul Târgu Secuiesc, prin care s-au efectuat lucrări de extindere a reţelei de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare pentru localităţile Tinoasa, Săsăuşi şi Lunga, și  s-au achiziţionat echipamente şi utilaje necesare pentru municipiul Târgu Secuiesc.

Componenta a treia  – extinderea sistemelor de apă şi apă uzată, şi achiziţia de utilaje şi echipamente în oraşul Covasna, a constat în echiparea staţiei de epurare a oraşului Covasna cu echipamente şi utilaje, dar şi executarea lucrărilor de extindere a reţelei de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare pentru localitatea Chiuruş  şi pentru strada Horea, Cloşca şi Crişan din Covasna.

Ultima componentă – achiziţia de utilaje şi echipamente în oraşul Întorsura Buzăului a constat în echiparea staţiei de epurare a oraşului cu echipamente şi utilaje.

„Noi am anticipat faptul că o să dureze foarte mult până la semnarea contractului,  şi de aceea am ţinut licitaţiile  pe riscul nostru, înainte să avem aprobarea Ministerului Mediului. Licitaţiile şi contractele au fost gata, iar în momentul în care am semnat cu Ministerul am putut să dăm drumul la lucrări. Am avut atâta minte încât să punem un articol (n.red.- în contractele semnate cu firmele constructoare), în care am scris că acestea  intră în vigoare  la data semnării contractului de finanţare de către Agenţia de Mediu. A trebuit să ne asumăm  acel risc pentru că, dacă am fi început acum să facem licitaţiile care ţin 3-4 luni, ieşeam din perioada de eligibilitate.  Banii de la Fondul de Coeziune şi din Bugetul de Stat trebuie cheltuiţi până la sfârşitul acestui an,  altfel, pentru continuarea proiectului va fi necesar un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD)”, a declarat Fejer Alexandru , directorul executiv al Gosp Com.

Economiile făcute în urma licitaţiilor au dus la contractarea mai multor lucrări

Conducerea Gosp Com a spus că în urma licitaţiilor lucrărilor din cadrul proiectului „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă uzată în judeţul Covasna”, s-a realizat o economie, cu ajutorul căreia s-au putut contracta şi alte lucrări necesare, în localităţile din jurul celor patru oraşe.

„Am reuşit ca din  economiile făcute între suma care ne-a fost alocată şi suma care a rezultat după licitaţii să contractăm  nişte lucrări de canalizare la Chilieni, Coşeni, la Târgu Secuiesc, Lemnia, Lunga, Săsăuşi, Tinoasa. Sfântu Gheorghe a vrut să facem neapărat canalizarea la Chilieni şi Coşeni, Târgu Secuiesc a vrut neapărat  să facem atât reţeaua de apă  cât şi pe cea de canalizare la Lunga, Tinoasa şi Săsăuşi, iar primăria de la Covasna a vrut neapărat să facem sistemul de apă potabilă la Chiuruş”, a mai spus directorul adjunct,  Kojokar Attila.

Semnarea unor contracte sublicitate nu reprezintă mereu un avantaj

În momentul de faţă, ofertele de preţ acceptate de către finanţator,  pentru semnarea unui contract, sunt cele care prezintă cel mai mic preţ. De cele mai multe ori firmele sublicitează pentru a câştiga contractul, însă uită că lucrarea trebuie făcută întocmai  și la prețul  din cadrul licitaţiei. Astfel că după semnarea contractului, pe parcursul lucrărilor, firmele contractante  încearcă să schimbe planul de acţiune sau chiar să utilizeze alte materiale mai ieftine, cu scopul de a economisi şi de a scoate diferenţa de bani pierdută prin sublicitarea lucrării.

Potrivit declaraţiilor făcute de conducerea Gosp Com, de mai multe ori s-au lovit de impertinenţa firmelor contractate, care au încercat să câştige nişte bani în plus. Pe parcursul derulării lucrărilor,  acestea  au încercat să schimbe materialele care figurau deja în documentația  cu care firma a participat la licitaţie, dar lucrul acesta nu le-a fost permis. Orice mişcare a constructorilor este monitorizată de o firmă de ingineri, care oferă consultanţă pentru supervizarea lucrărilor.

„S-a estimat o valoare a proiectului de 86 de milioane de euro, dar în momentul în care care am avut semnate toate contractele pe POS 1 de Mediu, am realizat că avem o economie de 22 de milioane de euro, contractele fiind semnate în medie la 71,5%(n.red.- din valoarea iniţială).  (…) În ţara asta oferta cea mai ieftină, este cea mai bună ofertă. Construcotrul vine cu o ofertă de preţ poate şi la 40% faţă de valoarea estimată,  şi după aceea o să vedem la momentul în care se apucă să lucreze, că vin cu tot felul de solicitări de schimbări a materialelor. Singurul caz în care acceptăm să vină cu alt material decât era în ofertă, este atunci când poate aduce de la furnizorul respectiv o hârtie prin care spune că nu se mai produce sau nu poate să livreze în timpul util acel material, şi doar dacă noua piesă corespunde criteriilor din caietul de sarcini. Se mai încearcă şi alte tertipuri, că vor să schimbe o soluţie tehnică (…) deci, încearcă să facă economii pentru că aceasta este singura modalitate să câştige banii pierduţi prin sublicitare”, a explicat Kojokar Attila.

Anul acesta vor fi finalizate trei din patru staţii de epurare . .

Potrivit conducerii Gosp Com, anul acesta, până la sfârşitul lunii decembrie, cele patru staţii de epurare din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna şi Întorsura Buzăului ar trebui predate de către constructor, însă, din cauza unui management defectuos al firmei contractate pentru lucrarea din Covasna, predarea staţiei se va face până cel târziu în luna iunie a anului viitor.

De asemenea, din cauza unui management defectuos al firmei care a contractat lucrările la conductele din Întorsura Buzăului,  este posibil ca operatorul de apă să fie obligat să facă un împrumut la BERD pentru a acoperi cheltuielile proiectului, dacă lucrările nu sunt terminate până la sfârşitul lunii decembrie. Firma contractată nu a respectat planul prevăzut, astfel că, de la un progres de 40% – faţă de celelalte lucrări pornite în acelaşi timp, care erau în faza de 10-20% de finalizare – la momentul actual lucrările din Întorsura Buzăului se află la 48% finalizare, în timp ce celelalte lucrări sunt finalizate sau în curs de finalizare.

„La Sfântu Gheorghe, cred că luna aceasta terminăm toată lucrarea de reţele, la Târgu Secuiesc suntem gata, mai avem vreo 300 de metri care sunt  într-un litigiu cu proprietarul care nu vrea să dea voie să se lucreze, dar probabil că o să cerem ajutorul de la instituţiile locale. La Covasna vom fi gata, mai puţin la Întorsura Buzăului unde văd că vom avea nevoie o extensie de timp, pentru că nu văd să se poată termina anul acesta. Până în iunie 2016 mai există posibilitatea să termine, iar plăţile se vor face din împrumuturi de la BERD, din cofinanţare, pentru că în 2016, de la Uniunea Europeană, nu ne mai luăm banii”, a spus Kojokar Attila.

Pentru astfel de situaţii, Gosp Com poate penaliza firma contractată, până la remedierea situaţiei. Dacă firma constructoare nu îşi respectă contractul, atunci Gosp Com va aplica penalizări de până la 10% pe zi, ajungându-se la suma de 25.000 de lei pe zi.

Maricela Dan

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail