. . Majoritatea şomerilor din mediul rural nu sunt dispuşi să facă naveta în oraş sau în localităţile limitrofe unde şi-ar putea găsi un loc de muncă, aceasta fiind concluzia după cele şase burse de locuri de muncă organizate recent în judeţul Covasna.

Directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că la aceste burse, desfăşurate în localităţile Cernat, Comandău, Reci, Dobârlău, Zagon şi Târgu Secuiesc, au fost oferite aproape 550 de locuri de muncă, în special în domeniul turismului, însă din cele 234 de persoane participante doar 12 au fost angajate, iar 80 au fost selectate pentru interviu sau probă practică.

Kelemen Tibor a menţionat că majoritatea angajatorilor reprezentau hoteluri şi pensiuni din Braşov, Covasna. Târgu Secuiesc şi Balvanyos, care căutau atât oameni calificaţi, precum bucătari şi ospătari, cât şi oameni pentru meserii care nu necesită o riguroasă pregătire de specialitate, precum femeie de serviciu, băieşiţe, ajutor de spălătoreasă, lenjereasă, ajutor de bucătar, ajutor de ospătar sau îngrijitor spaţii verzi.

Kelemen Tibor a precizat că bursele au fost organizate special pentru persoanele din mediul rural care au absolvit anul acesta cursuri de calificare organizate de AJOFM, cu scopul de a-i integra pe piaţa muncii, dar mulţi dintre participanţi „au căutat tot felul de motive să nu se angajeze”, fiind nemulţumiţi în special de naveta pe care trebuie să o facă la locul de muncă.

„E vorba şi despre o lipsă de mobilitate, dar şi de mentalitate”, a declarat Kelemen Tibor, potrivit căruia în unele cazuri salariile oferite de angajatori sunt foarte tentante, dar în altele sunt prea mici, dacă sunt puse la socoteală şi cheltuielile de deplasare.

Rata şomajului în judeţul Covasna a fost la sfârşitul lunii septembrie de 6,12%, în evidenţele AJOFM figurând 5498 de şomeri, dintre care 1220 beneficiază de indemnizaţie de şomaj. Cei mai mulţi şomeri sunt în mediul rural, 3691 de persoane, faţă de 1807 în mediul urban, iar peste 70% au cel mult studii medii. Grupa de vârstă în rândul căreia se înregistrează cei mai mulţi şomeri este sub 25 de ani (29%), iar categoriile cu cei mai puţini şomeri (8%) sunt între 25-19 de ani, respectiv 50-55 de ani.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail