Filiala Covasna a Crucii Roşii România a reuşit să obţină acreditarea pentru cursul de prim-ajutor, destinat cadrelor didactice preuniversitare din judeţ. Potrivit conducerii Crucii Roşii, în urma absolvirii cursului . . cursanţii vor beneficia de 5 puncte de credite transferabile.
Educatorii, învăţătorii şi profesorii din judeţul Covasna au posibilitatea de a urma cursul de prim-ajutor desfăşurat sub patronajul Crucii Roşii România, filiala Covasna, acreditat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS), obţinând, la absolvirea acestuia, 5 puncte de credite transferabile pe o perioadă de 4 ani.
Potrivit conducerii Crucii Roşii Covasna, în anul şcolar 2014/2015, peste 400 de cursanţi au absolvit cu succes cursul de prim-ajutor – 200 dintre aceştia fiind cadre didactice – acesta fiind solicitat atât în limba română cât şi în limba maghiară, deopotrivă. De asemenea, potrivit celor prezentate, cursurile puse la dispoziţie de Crucea Roşie au fost absolvite de beneficiari proveniţi din 14 şcoli, 6 instituţii şi 17 firme.
„Avem un curs de prim-ajutor care este recunoscut pe plan internaţional, dar mai ales în Europa. Anul acesta Crucea Roşie Română a făcut un progres foarte important, şi anume a reuşit să acrediteze acest curs din partea Ministerului Educaţiei, cu 5 puncte credite, transferabile în 4 ani consecutive, pentru cadre didactice. (…) Ştim că oriunde i se poate întâmpla, oricui, să aibă o problemă medicală, iar punctul critic este până când soseşte salvarea. În anii anteriori, noi am constatat că din şcolile în care s-au întâmplat astfel de accidente, au apelat la noi. Întrebarea mea este: întotdeauna trebuie să aşteptăm până se întâmplă ceva, până când decedează cineva sau se întâmplă o nenorocire ca să ne trezim şi să conştientizăm faptul că sunt nişte noţiuni simple pe care toată lumea ar trebui să le cunoască?”, a declarat directorul Crucii Roşii Covasna, Papp Adolf.
Salvarea unei vieţi constă în cunoştinţele acumulate, nu într-o hârtie
Deoarece viaţa unui om poate fi salvată doar dacă martorul unui accident ştie ce să facă în caz de nevoie, cursul de prim-ajutor desfăşurat de Cruce Roşie, atât pentru cadre didactice, cât şi pentru beneficiarii din alte domenii profesionale, se bazează pe calitate.
„În majoritatea cazurilor nu se pune accent pe un curs de calitate. În foarte multe cazuri, auzim, cunoaştem, ni se spune că se pune o ştampilă prin care cursul este absolvit”, a spus Papp Adolf.
De asemenea, domnul doctor Cezar Popescu, de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Covasna, care ţine cursurile Crucii Roşii, este de părere că oamenii sunt interesaţi cu adevărat de informaţiile oferite de către acesta, când îşi dau seama cât de folositoare le sunt: „De multe ori, la începutul cursurilor suntem întrebaţi dacă este cazul să meargă (n.red.- beneficiarii) la toate orele, iar la final, când le dăm formularul de feedback, foarte mulţi scriu că ar fi fost bine să fie mai lung cursul, să facă mai mult. Noi punem foarte mare accent pe calitate. Personal, lucrând la Serviciul de Ambulanţă, văd des cazuri grave unde sunt o mulţime de martori care nu fac nimic. Astfel, se pierd nişte şanse. Atunci, ţin foarte mult la calitatea acestor cursuri, nu doar ca să apară pe o hârtie.”
Recomandarea medicului este ca aceste cursuri să fie repetate la un interval de un an, pentru că informaţiile acumulate să nu se piardă în totalitate.
„Este cunoscut faptul că se pierd din cunoştinţe şi din abilităţi, de asta este necesară o instruire care ar trebui să se facă maxim la un an distanţă, fiind o recomandare a Consiliului European de Resuscitare. Sunt firme care dau diplome pe 2 sau 3 ani. Nu mi se pare normal, pentru că este evident că după 6 luni, 1 an, nivelul de cunoştinţe şi abilităţi scade (…) şi atunci noi recomandăm reinstruirea după maxim 1 an de zile”, a mai spus dr. Popescu.
Reinstuirea constă în evaluarea iniţială a cursantului pentru a vedea nivelul de cunoştinţe, după care urmează o reîmprospătare a acestora şi a schemei de acţiune, iar la final, partea de bază a reinstruirii este formată din aproximativ 8 ore de activitate practică. Costul unei reinstruiri este aproximativ jumătate din preţul total al cursului. Până acum, în jur de 80 de persoane au cerut reinstruire.
Este bine de ştiut că, atât în cazul cursului cât şi în cazul reinstruirii, la final există un scurt test teoretic, care poate fi trecut dacă beneficiarul reuşeşte să ia nota 7, partea practică fiind evaluată pe tot parcursul cursului. Cei care nu au prezenţă 100% la curs nu pot promova cursul.
Cursul acreditat de MECS are o durată de 20 de ore, iar costul acestuia ajunge la 150 de lei. Cursul fără acreditarea MECS, cu recunoaşterea pe plan european, are o durată de 12 ore, iar costul acestuia diferă în funcţie de numărul cursanţilor, costul putând ajunge la 80 de lei.
Crucea Roşie România este o organizaţie cu susţinere financiară proprie, 95,5% dintre fondurile acesteia provenind exclusiv din activităţile desfăşurate.
Maricela Dan