În luna iulie, Vasile Neagovici-preşedintele Sanitas Covasna, Cristian Cimpoi-managerul Spitalului de Cardiologie din Covasna  şi Agoston Laszlo- directorul DSP Covasna  au purtat discuții cu reprezentanții   Ministerul Sănătăţii  privind  posibilitatea redeschiderii . .  Centrului de patologie neuro-musculară „Dr. Radu Horia ” din Vâlcele, închis în urmă cu patru ani. Problema principală care împiedică redeschidere spitalului, adusă în discuţia purtată, este racordarea la apă curentă şi la canalizare a instituţiei spitaliceşti, lucru fără de care Ministerul nu poate investi niciun ban.

Vasile Neagovici, preşedintele sindicatului Sanitas Covasna, a declarat pentru Mesagerul de Covasna, că Ministerul are fondurile necesare renovării şi utilării singurului Centru de patologie care se afla la Vâlcele, doar că se aşteaptă o rezolvare în ceea ce priveşte racordarea clădirii la un sistem omologat european de apă şi canalizare: „Banii sunt, dar (n.red.- Ministerul Sănătăţii) aşteaptă; nu se poate face o investiţie într-o clădire care nu are racord la apă şi nu s-a găsit nicio soluţie pentru canalizare. Banii sunt pentru refacerea clădirii, dotare şi tot ce înseamnă redeschidere. (…) Nu am intrat în detalii despre sumă, dar este vorba de câteva milioane de euro. Sumele s-ar apropia cam de 10 milione de euro. Norocul mare ar fi ca operatorul regional de apă să aibă un interes şi să înceapă să lege comuna Vâlcele a apă şi canalizare, pe proiectul care se face în judeţ astăzi sau pe alte finanţări”, a spus Neagovici.

Întrucât primăria din Vâlcele nu dispune de fondurile necesare racordării comunei la reţeaua de apă a oraşului Sfântu Gheorghe – cel mai apropiat oraş – redeschiderea unicului Centru de patologie neuro-musculară din ţară, care pe umerii operatorului regional de apă şi canalizare.

Contactat în legătură cu acest subiect, Kojokar Attila, directorul executiv adjunct al societății Gosp Com, a spus că planuri pentru racordarea comunei Vâlcele ar fi, pentru viitor, însă nimeni nu poate da un termen exact, întrucât toate lucrările se fac cu fonduri europene.

„S-a discutat şi sunt tot felul de scenarii. Există şi un masterplan (n.red.- plan de acţiune) actualizat care prevede nişte investiţii. Acestea ar urma să fie executate din următorul program de finanţare europeană. Nu se mai numeşte POS Mediu ci POIM – Programul Operaţional Infrastructură Mare-pe perioada 2014-2020. Încă nu s-a pornit cu acest program, pentru că deocamdată suntem pe ultima sută de metri cu POS 1 Mediu, dar probabil la anul o să începem cu noul proiect. Este mai greu de zis când se vor realiza primele investiţii, pentru că prima dată trebuie făcută o aplicaţie, trebuie să o accepte Bucureştiul, trebuie să semnăm un program de finanţare, să facem licitaţii, şi mai durează. Avem şi o listă de investiţii care se află în conformitate cu masterplanul respectiv, da nu avem programat pentru la anul să se facă investiţiile respective, pentru că nu avem finanţarea asigurată”, a declarat Kojocar Attila.

Potrivit acestuia, pe lista prioritară de investiţii se află 17 comune, printre care şi Vâlcele, însă lista poate suferi modificări, în funcţie de posibilităţile de finanţare dar şi în funcţie de eligibilitatea proiectului depus. Directorul executiv adjunct al Gosp Com a explicat că atragerea unor fonduri pentru astfel de proiecte nu este un lucru uşor, fiind necesară respectarea unor directive europene, cum ar fi pragul maxim de investiţie per locuitor, care nu trebuie să depăşească 2.000 de euro în cazul lucrărilor de canalizare şi 1.000 de euro pentru cele de apă, sau numărul minim de locuitori pentru care se realizează proiectul, într-o comună.

„Noi avem în lista proritară de investiţii vreo 17 comune, în acest proiect mare, numai că deocamdată suntem la început. (…) Dacă acestea sunt îndeplinite, proiecul este acceptat. Dacă se găseşte ceva care nu este în conformitate cu directivele europene, atunci investiţiile se resping. Ar fi foarte multe lucruri de făcut în judeţ, numai fonduri să existe şi să putem să mergem mai departe cu investiţiile”, a mai spus Kojokar.

***

Potrivit declaraţiilor lui Vasile Neagovici, din luna iulie a.c, în decurs de o lună, instituţiile abilitate ar fi trebuit să realizeze un set de studii şi documente pentru a putea discuta la Minister despre mult aşteptata redeschidere a singurului spital de acest gen din ţara noastră, care a funcţionat zeci de ani în clădirea acum părăsită şi vandalizată.

În acelaşi context, viceprimarul comunei Vâlcele a explicat că până să fie vandalizat spitalul, acesta avea apă potabilă la robinet, adusă printr-un sistem de captare a acesteia de la un izvor din zonă, într-o fântână, apoi într-un bazin aflat în podul clădirii, însă soluţia care a funcţioneat zeci de ani nu este acceptată de către Minister, deoarece nu se conformează normelor europene.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail