. . Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a lansat înscrierile la Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă ”Crăciunul la Români”. Formații și grupuri de colindători din țară au anunțat deja participarea.
Preşedinta Fundaţiei, doamna prof. ing. Maria Peligrad, a declarat, ieri, că Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”, ajuns la cea de-a XXV-a ediţie, se va desfăşura în perioada 7 – 14 decembrie (a.c.) și are ca scop promovarea tradiţiilor și obiceiurilor de iarnă.
„În luna decembrie, conform calendarului nostru, care este deja cunoscut de locuitorii județului și de către prietenii noștri care vin mereu la noi, între 7 și 14 decembrie (a.c.) va avea loc Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă <<Crăciunul la români>>, ediția XXV. Printre obiectivele propuse la înființarea Fundației <<Mihai Viteazul>> se numără și păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor românești. Cel mai adânc, mai profund și mai iubit obicei este colindul, pe care noi l-am promovat în cadrul Festivalului de colinde și obiceiuri de iarnă <<Crăciunul la români>>”, a declarat președinta Fundației, prof. Ing. Maria Peligrad.
Un eveniment de suflet
Și anul acesta se dorește ca evenimentul se deruleze pe parcursul unei săptămâni, astfel încât grupurile de colindători să ajungă în mai multe localități din județ pentru a transmite bucuria adusă de nașterea lui Iisus Hristos. Structura Festivalului de anul acesta este asemănătoare celei ale edițiilor anterioare, însă organizatorii vor aduce și noutăți. Președinta Fundației a precizat că programul este în curs de formare, însă miniconcertele de colinde susţinute de preşcolari şi şcolari, prezentarea formațiilor, parada portului popular, momente artistice și spectacole de gală vor fi și de această dată câteva elemente importante ale Festivalului.
„Structura evenimentului este similară cu cea a edițiilor anterioare, dar vom avea și elemente în plus, pe care le vom anunța ulterior. Festivalul cuprinde atât colindele tradiționale – cele care vestesc venirea lui Iisus Hristos – precum și obiceiurile din Ajun, până la Bobotează, păstrate în județ, în diferite locuri din țară și chiar și din afara țării”, a declarat președinta Fundației. Aceasta a precizat că intrarea la toate spectacolele organizate de Fundație sunt gratuite, astfel încât oamenii să vină în număr cât mai mare să se bucure de programul pregătit.
Au început înscrierile participanților
Prof. ing. Maria Peligrad a menționat că formații și grupuri de colindători din țară au anunțat deja participarea.
„Aș vrea să știți că încă din luna mai avem formații care ne-au anunțat că doresc să participe la ediția de anul acesta a Festivalului de colinde și obiceiuri de iarnă (…). Așadar, avem deja formații înscrise. Modalitatea de înscriere a rămas aceeași: formațiile artistice trebuie să completeze cele două fișe pe care le punem la dispoziție: fișa de înscriere și fișa de prezentare”, a spus președinta Fundației.
Mai exact, cei interesați să își prezinte programul artistic în cadrul evenimentului vor trebui să consulte regulamentul Festivalului și să completeze formularul de înscriere și câteva documente (fişa de prezentare, un tabel nominal cu persoanele care fac parte din formaţie), ce pot fi descărcate de pe site–ul Fundației,www.fmvcov.ro. Acestea vor trebui trimise organizatorilor – online (la adresele: [email protected], [email protected]) sau pe adresa Fundaţiei „Mihai Viteazul” (str. Libertăţii, nr. 7, Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, cod poştal 520008). Organizatorii vor lua legătura ulterior cu cei care s-au înscris.
„Îi așteptăm pe toți cu drag, să ne prezinte obiceiurile, tradițiile din zonele din care vin. Așteptăm școlarii și preșcolarii să participe și să ne încânte la concertele din Catedrală, pentru că sunt extraordinari”, a declarat prof. Ing. Maria Peligrad.
În căutarea unei locații potrivite…
Președinta Fundației a menționat că în momentul de față se caută o locație potrivită pentru desfășurarea Festivalului.
„Acum suntem în căutarea unei locații pentru astfel de manifestare. Evenimentul aduce anual sute de colindători. Mai mult, Festivalul este unul național, cu participare internațională și trebuie să găsim o locație potrivită pentru un spectacol de asemenea anvergură”, a precizat prof. Ing. Maria Peligrad.
Cei care doresc să sprijine acest eveniment se pot adresa conducerii Fundației (prin email la: [email protected], [email protected]).
Vom reveni cu informații!
Ana Alina Costache