. . Managerul spitalului judeţean de urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe a declarat că, în momentul de faţă, spitalul nu are posibilitatea să plătească cei 25% promişi angajaţilor din sistemul sanitar în luna august a.c., de către Guvern.

Potrivit declaraţiilor făcute de  Andras Nagy Robert, se speră la o suplimentare de buget la sfârşitul acestei luni, din partea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, la momentul decontărilor serviciilor realizate, în vederea aplicării Hotărârii de Guvern din 26 august, care prevede mărirea salariilor angajaţilor din sistemul sanitar de stat cu 25 de procente.

„Este o Hotărâre de Guvern care spune că printr-un coeficient de mărire, sau coeficient calculat la realizările lunii precedente, se va crea necesarul de bani pentru acoperirea acestor 25%, adică de la CAS ar trebui să primim. Noi deja am făcut calculele de mărire a salariilor conform OUG 83, adică cu cei 25%, dar suportul financiară încă mai lipseşte. Este vorba despre o diferenţă de peste 600.000 de lei, în total. O parte din salarii sunt acoperite din bugetul Ministerului: rezidenţii, UPU şi aşa mai departe. Ei primesc salariile din altă parte, dar diferenţa de 25% pentru ceilalţi salariaţi este de peste 600.000 de lei”, a declarat managerul insituţiei spitaliceşti.

În acelaşi context, Andras Nagy Robert a explicat că spitalele se află într-un cerc vicios, deoarece decontările se fac în baza serviciilor prestate de către instiuţie, însă serviciile nu pot fi făcute decât cu personal, care nu poate fi angajat din cauza lipsei fondurilor. Aşadar, la momentul de faţă, chiar dacă Spitalul judeean de urgenţă simte o lipsă de personal care ar trebui suplinită, conducerea nu are puterea financiară de a face noi angajări, chiar dacă legislaţia îi permite, ca urmare a  deblocării posturilor.

„Legislaţia permite angajarea ca şi posibilitate, pentru că nu mai există limitarea aceea, dar există limitarea bugetară care nu permite acest lucru. Odată angajată acea persoană, trebuie să îi asiguri şi salariul. Deocamdată suntem în stand-by, mai ales că nu ştim cum va fi cu finanţarea, cum va fi cu acoperirea celor 25%. Ideea de bază este că fără bani nu poţi să spui că ai dat drumul la angajări. Când nu are bani, mangerul nu angajează, pentru că trebuie să se gândească nu numai la faptul că are nevoie de personal, ci şi că trebuie să le asigure salariile pentru personalul respectiv. În condiţiile în care spitalele sunt plătite după realizări (…) atunci despre ce discutăm? Întotdeauna va fi problemă lipsa de personal, dacă nu se dă o finanţare pe măsură”, a mai spus managerul.

Acesta a spus că în momentul de faţă salariile din Sănătate sunt cele mai mici din zona de Sud Est a Europei,  din cauza subfinanţării sistemului. Din acest motiv angajaţii din spitale preferă să se orienteze spre alte domenii, în cazul cadrelor nemedicale, sau către alte ţări, în cazul medicilor sau asistentelor.

Mărirea salarială trebuia făcută diferenţiat

De asemenea, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a opinat că această creştere salarială de 25% ar fi trebuit să fie făcută diferenţiat, în funcţie de specialitate şi riscul la care este supus angajatul, fiind greşită abordarea Guvernului de a oferi aceeaşi creştere salarială tuturor din sistem.

„Părerea mea este că în anumite situaţii nu ar fi trebuit să crească salariul cu aceşti 25%  în anumite secţii. Pe de altă parte, dacă mă refer la un buget, la Urgenţă, la Terapie Intensivă, la specialităţile chirurgicale creşterea ar fi trebuit să fie mai mare, pentru că este o altă responsabilitate. Nu am zis că nu există responsabilitate în alte specialităţi, dar ca şi principiu, responsabilitatea unui chirurg este mai mare decât cea a unui pneumolog.  (…) În Statele Unite ale Americii este o reglementare legală, o ierarhizare a specializărilor, în funcţie de riscul şi în funcţie de responsabilitatea fiecăruia. Normal că neurochirurgul câştigă cel mai bine într-o astfel de situaţie. Învaţă mai mult, dar şi salariul este pe măsură. La noi nu este această reglementare. Indiferent că eşti neurochirurg sau medic de medicină de urgenţă, ai primit 25%, ceea ce nu este în regulă. Din moment ce noi constatăm că avem lipsă de anestezişti, de oncologi, de hematologi, atunci ar fi fost normal să le creştem salariul cu 50%, nu cu 25%, ca să facă mai atractivă specialitatea respectivă şi să îi facem să vină să lucreze în spitale”, a declarat Nagy.

Din cauza volumului mare de muncă, medicii din Spitalul Judeţean nu mai au timp să se întrunească

Din cauza lipsei de personal şi, implicit, a volumului mare de muncă, medicilor din Spitalul Judeţean le este greu să mai facă şi activitate sindicală pentru a discuta despre problemele care îi frământă.

Pe grupul „Medici gata de grevă generală. Solicităm salarii decente!”, medicii din toată ţara şi-au arătat solidaritatea faţă de colegii de breaslă din Buzău, purtând bentiţe roşii în piept sau la mână, după ce aproximativ 75 % dintre medicii Spitalului Judeţean Buzău au semnat pentru a-şi da demisia în bloc. Aceştia sunt  nemulţumiţi de nesoluţionarea unor revendicări precum creşteri salariale şi asigurarea de condiţii bune pentru pacienţi, iar conducerea unităţii spune că în acest caz spitalul s-ar închide, potrivit Mediafax.

Dacă în restul ţării medicii s-au coalizat în vederea susţinerii colegilor din spitalul din Buzău, doctorii din Sfântu Gheorghe abia fac faţă solicitărilor medicale, lăsând activitatea sindicală pe ultimul loc.

„Deocamdată noi nu ne-am întrunit şi nu am discutat această problemă. Nu ştim încă (n.red.- când ne vom întâlni), pentru că avem încă probleme multe aici, de personal şi activitatea sindicală rămâne neglijată. Trebuie să stăm de multe ori peste program şi nu reuşim să ne adunăm”, a declarat dr. Sigyarto Erno, medic nefrolog în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă şi membru al sindicatului medicilor.

 „Nu știu dacă aţi reușit să ajungeți la miting. Pentru colegii noştri de la Buzău, pentru medicii români și pacienți lor, haideți să dăm un semn că putem să ne solidarizăm. Purtați săptămână asta în semn de adeziune la revendicările lor o bandă roșie la braț. Nu e greu, e spontan, fără să ieșiți în stradă, faceți o poză eventual cu grupul dvs de colegi și o pancartă “solidari cu medici buzoieni”. E mult pentru dvs ? Ei vor să își dea demisia. Și pentru noi, nu numai pentru ei”, scria săptămâna trecută pe grupul „Medici gata de grevă generală. Solicităm salarii decente!”, dr. Răzvan Socolov, medic la spitalul de obstetrică-ginecologie „Elena Doamna” din Iaşi.

Tot în semn de solidaritate cu colegii din Spitalul Judeţean Buzău, săptămâna trecută s-a organizat un protest în faţa Guvernului României, la care au fost prezenţi 23 de medici şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail