O dioramă cu aproape 2000 de soldaţi în miniatură, ce reconstituie bătălia de la Chichiş (judeţul Covasna) din 1849, în care şi-a pierdut viaţa revoluţionarul paşoptist Gabor Aron, poate fi văzută în cadrul unei expoziţii la Muzeul Depresiunii Baraolt.

Figurinele au fost realizate din plastic de către un artist din Ungaria, în cadrul unui proiect demarat de muzeul din Baraolt, ce are ca scop realizarea unei expoziţii de istorie a Transilvaniei.

„M-am gândit să facem ceva interesant, care nu există niciunde în ţară. Turiştii dacă nu vin pentru altceva, măcar pentru asta să vină (…) să vadă soldăţeii şi atunci poate vor fi interesaţi să vadă şi alte exponate (…) Diorama are aproape 2000 de figurine, şi cai şi soldaţi, şi se poate recunoaşte şi biserica unitariană din Chichiş şi câteva gospodării care au fost în urmă cu 160 de ani”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul muzeului, Demeter Laszlo.

El a menţionat că în patrimoniul muzeului există şi alte obiecte interesante, printre care şi scheletul unui mastodont care a trăit în urmă cu mai bine de două milioane de ani şi care a fost descoperit la mina Racoş din zona Baraolt, în anul 2008, în timpul unor lucrări de excavaţii. Scheletul are aproape şapte metri lungime şi 3 metri şi jumătate înălţime, iar specialiştii spun că este unic şi valoros prin faptul că s-a păstrat aproape în totalitate intact. Deocamdată, nu este expus integral din lipsă de spaţiu, dar atrage un număr mare de curioşi.

„Vin foarte mulţi curioşi să-l vadă, sunt unii pe care nici nu-i interesează altceva. Dar ar fi un lucru foarte important să putem dezvolta instituţia şi să avem un spaţiu unde să îl putem expune în condiţii mai spectaculoase. Acum nu e ridicat pe picioare, se pot vedea oasele mai mari, cele mici şi fragile sunt în cutii (…) De când l-am expus a crescut semnificativ numărul vizitatorilor, aş putea spune chiar cu 50% mai mult”, a adăugat Demeter Laszlo.

Muzeul Depresiunii Baraolt, ale cărui baze au fost puse în urmă cu aproape 35 de ani, mai cuprinde o bogată colecţie de istorie locală, etnografie, arheologie şi ştiinţele naturii. Începuturile acestui muzeu sunt legate de numele ceasornicarului şi istoricului local Gaspar Kaszoni, care a donat oraşului obiectele pe care le-a adunat de-a lungul mai multor decenii. Muzeul a fost deschis în 1979 şi închis după aproape cinci ani, iar obiectele au fost transferate la Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe. În urma unei iniţiative civice, a fost redeschis în noiembrie 2006, sub denumirea Muzeul Depresiunii Baraolt, iar colecţia Kaszoni a fost readusă la Baraolt.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

. .

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail