După cum știm cu toții, lumina și căldura sunt elemente vitale pentru plante și fotosinteza lor. Dacă vreți să creșteți plante sănătoase, trebuie să le asigurați în permanență aceste 2 elemente, fără de care organismele vegetale nu ar putea trăi deloc. Uneori, este destul de dificil să furnizați lumină suficientă pentru plantele pe care le creșteți: fie din cauza schimbărilor sezoniere sau a imposibilității de a asigura plantei un loc însorit cum ar fi ferestrele foarte luminoase. În acest caz, magazinele din România specializate pe creșterea plantelor vă pot ajuta cu surse artificiale de iluminat. Ele vă oferă un asortiment larg de produse de iluminare, cum ar fi sisteme LED de iluminat, care sunt concepute din grijă pentru plante.

LED-uri sunt folosite tot mai mult şi tot mai pe larg pentru a asigura creșterea intensivă și eficientă a plantelor de către cultivatorii și cercetătorii din acest domeniu. Aceste sisteme de iluminat reprezintă o invenție excepțională nu doar în agricultură, ci şi într-o mulțime de alte ramuri.

6 avantaje ale sistemelor de tip LED ca sursă de lumină pentru plante

  1. Iluminarea cu LED-uri poate stimula creșterea mai rapidă și mai productivă a plantelor cu până la 40%.
  2. Un sistem de iluminare cu LED utilizat corect, adică ținându-se cont de specificul și necesitățile plantelor, permite obținerea unor rezultate nu doar bune, ci și a unora optime, adică se pot face economii frumoase, obținându-se, totodată rezultate bune.
  3. Iluminarea artificială cu LED-uri, aplicată corect, ține cont de două elemente cheie pentru dezvoltarea plantelor și anume:

suficiența fotomorfogenezei (schimbări de ordin morfologic produse de către lumină în plantă, cum ar fi schimbări la nivelul fotocromilor, care sunt sensibili la lumina colorată, mai ales la cea roșie) – folosirea LED-urilor permite să se țină cont de cerințele spectrale ale fotomorfogenezei și să se asigure iluminarea corectă a plantelor. Folosirea diferitelor lumini permite producerea unor schimbări majore în plante. Tocmai din acest motiv, de obicei, lumina emisă de LED-ul horticol este roz sau violet, pentru a produce rezultatele așteptate.

eficacitatea fotosintezei – Principalii pigmenți activi în fotosinteză sunt pigmenții clorofilieni, iar LED-urile sunt colorate pentru a veni în ajutor acestor pigmenți, lumina lor fiind pentru plantă principala sursă de energie. Amintim din nou aici culoarea roz a LED-urilor horticole care duce și la maximizarea procesului de fotosinteză.

  1. Durata imensă de viață a LED-urilor – acest tip de sisteme pot ajunge la zeci şi sute de mii de ore de lucru în continuu.
  2. Ușor de folosit – instalarea lor nu necesită unelte speciale şi nici cunoștințe deosebite.
  3. Foarte multă lumină – dat fiind faptul că plantele sunt iluminate de surse multiple şi din direcții multiple, umbrele sunt reduse aproape la 0, ceea ce este deosebit de benefic pentru fotosinteză.
  4. . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail