Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Covasna va primi mâine, de la Ministerul Sănătăţii,  prima tranşă de 1.500 de vaccinuri.

 Potrivit declaraţiilor făcute de medicul epidemiolog  al instituţiei, dr. Santa Ferenc, aceste vaccinuri reprezintă aproximatv 13% din câte au fost solicitate de către DSP. „ Ar fi normal să vină tot vaccinul deodată, să îl dăm la timp, dar până acum  nu s-a întâmplat aşa. Nici anul trecut, nici înainte nu am primit toate vaccinurile pe care le-am cerut”, a spus dr. Santa.

Cele 1.500 de vaccinuri antigripale vor ajunge, cel mai probabil, în insittuţiile de sănătate din judeţ, având ca destinaţie cadrele medicale. Această măsură este luată tocmai din dorinţa de a nu porni o epidemie, cadrele medicale din spitale, cabinete medicale sau policlinici fiind cele mai expuse persoane care pot răspândi virusul după ce îl contactează de la unul dintre pacienţii bolnavi. Perioada în care este bine să fie administrat vaccinul este în presezon, adică lunile octombrie-decembrie ale fiecărui an. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compoziţia acestuia este stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care transmite tuturor producătorilor formula vaccinală.

. .

Dacă Ministerul Sănătăţii va suplimenta numărul dozelor de vaccin în judeţ, se va începe campania de vaccinare a populaţiei, potrivit schemei de vaccinare aprobată. Primii care au întâietate la vaccinarea antigripală sunt, ca şi anii trecuţi: persoane peste 65 de ani, bolnavii cronici cu afecţiuni cardio-vasculare, renale, hepatice, diabet, cadrele sanitare cât şi personalul auxiliar care lucrează în unităţi unde e risc mare de a se răspândi boala, gravidele şi persoanele care stau în instituţii închise precum căminele de bătrâni, creşele, unităţi de ocrotire socială pentru mame, diferite unităţi cu circuit închis.

Mediul epidemiolog atrage atenţia gravidelor şi lăuzelor cu privire la complicaţiile de care acestea dar şi copiii acestora pot suferi, dacă nu se imunizează contra virusului sălbatic de gripă:

„Se pune problema că pentru cadrele medicale ar fi chiar obligatoriu să se vaccineze, fiind expuse unor cazuri grave. S-ar putea să dăm prima dată personalului medical, şi ulterior tuturor cateogriilor  care intră în schema de vaccinare. (…) Gravidele trebuie să înţeleagă că în al treilea trimestru de sarcină le scade imunitatea fiziologic. Ca lăuze, la fel. Pot apărea cazuri foarte grave în cazul în care o gravidă prinde un virus gripal, putând să ducă la meningite, encefalite, pneumonii generalizate. (…) Cazurile care se pot salva, se salvează, dar în fiecare an se moare de gripă, doar că nu se popularizează aşa de mult. În judeţul Covasna am avut cazuri grave, dar mai puţine”, a mai spus dr. Santa Ferenc.

În ceea ce priveşte reacţiile adverse de care toată lumea se teme, medicul din cadrul DSP Covasna a explicat că există şi reacţii adverse, ca la orice vaccin, însă acestea nu se compară cu complicaţiile pe care le poate suporta o persoană neimunizată: „Vaccinarea este un lucru benefic, fiind singura metodă de a fi apărat în faţa virusului circulant. Reacţii adverse sunt pentru fiecare vaccin, dar destul de puţine. De când lucrez eu aici foarte puţine cazuri au fost raportate în care au fost de fapt câteva infecţii, probabil din cauză că nu s-a dezinfectat foarte bine pielea, sau inflamaţii mai puternice, dar care s-au combătut.  Nu au efect negativ asupra fătului la gravidele vaccinate. Vă daţi seama că este un vaccin. Faţă de ce produce un virus sălbatic, este o nimica toată. Aceasta este singura metodă de a preveni complicaţiile grave. Vaccinul niciodată nu va avea efectul pe care virusul sălbatic îl are asupra organismului. Cu acest vaccin ocrotim viaţa fătului şi a mamei”, a concluzionat medicul epidemiolog.

DSP Covasna face câteva recomandări generale pentru prevenirea îmbolnăvirii cu gripă: • Păstrarea unei igiene corporale riguroase cu spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului şi venirea în contact cu persoane bolnave;
• Evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane şi a contactului cu persoanele bolnave;
• Evitarea automedicaţiei  şi prezentarea la medicul de familie în cazul apariţiei unor simptome de gripă,  răceală sau infecţii respiratorii superioare;
• Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24 – 26 grade Celsius);
• Persoanele bolnave vor folosi batiste igienice personale în caz de tuse sau strănut;
• Aerisirea încăperilor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-20 grade C;
• Menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate;
• Evitarea vizitării bolnavilor sau suspecţilor de gripă.

Ca şi în anii precedent, din cauză că numărul dozelor de vaccin nu acoperă necesarul astfel încât toată populaţia judeţului să poată fi vaccinată, recomandarea este ca fiecare persoană să-şi achiziţioneze vaccinul antigripal din farmacii, mai ales dacă se află într-una dintre categoriile cu risc şi nu au fost chemate la medical de familie până la începerea sezonului gripal. Un vaccin, ca să poată avea efectul scontat, trebuie administrat înainte cu 2-4 săptămâni de izbucnirea epidemiei de gripă, pentru a putea produce anticorpi.

După vaccinare puteţi simţi posibile reacţii adverse precum: eritem, prurit sau febră, frisoane, cefalee, mialgii, vărsături de scurtă durată, însă acestea sunt mai suportabile decât complicaţiile posibile ale unei infecţii gripale. Până în momentul de faţă, în judeţul Covasna nu s-au semnalat cazuri de gripă.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail