O nouă ediție a Festivalului Gastronomic „Parada cârnaților” s-a desfășurat sâmbătă, la Sfântu Gheorghe. Echipa cotidianului ”Mesagerul de Covasna” a participat și anul acesta la eveniment, iar la final a obținut un premiu special.
Ajuns la cea de-a XIII-a ediție, Festivalul gastronomic „Parada cârnaților” a avut loc sâmbătă, într-o locaţie nouă, în parcarea Hotelului „Bodoc” din centrul municipiului Sfântu Gheorghe.
Potrivit directorului executiv al Asociației Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV) –Vajda Lajos – festivalul, desfăşurat sub forma unui concurs, îşi propune promovarea gastronomiei locale şi a turismului.
Directorul executivVajda Lajos a menţionat că la ediţia de anul acesta au participat 27 de echipe, din ţară şi din Ungaria, care s-au întrecut în prepararea cârnaţilor. Juriul a punctat nu doar gustul şi aspectul preparatelor, ci şi pregătirea ingredientelor şi decorarea mesei (aspect, decorare, folosirea de produse tradiţionale, originalitate), ţinuta echipei, organizarea, buna dispoziţie.
Startul evenimentului a fost dat dimineaţă, când echipele, formate din maxim patru membri – reprezentanți ai diverse instituții, organizații nonguvernamentale și nu numai – au început să sosească. După ce au preluat materialele oferite de organizatori, după ce au pregătit mesele de lucru şi au aşezat pe acestea decorațiuni și aranjamente care mai de care mai creative și atrăgătoare și bunătăți aduse de acasă, participanții s-au apucat de prepararea cârnaților, folosind ingrediente și rețete proprii.
Fie că au participat pentru prima oară, fie că au participat și în anii anteriori, echipele au lucrat cu drag și voie bună, întrecându-se în a avea cea mai frumoasă apariţie şi în a prepara cei mai gustoşi cârnați.
. .
„Ne simţim foarte bine! Întotdeauna atmosfera este superbă la Festivalul Cârnaţilor! Avem mâncare, băutură, voie bună! Pregătim cârnaţii după o reţetă veche şi îi vom condimenta foarte simplu!”, ne-a spus una dintre echipe.
„Este foarte frumos, suntem la a doua participare”, ne-au spus reprezentanţii echipei din Cernat.
Echipa intitulată „Îngerii păzitori”, compusă din reprezentanţii „Transilvania Broker” – a declarat că participă de câţiva ani la eveniment şi că încearcă de fiecare dată să se prezinte cu ceva nou. „Vremea ţine cu noi, din fericire! Este voie bună, distracţie! Participăm din anul 2011 (…). Pregătim cârnaţii după o reţetă tradiţională, veche, dar încercăm să aducem în fiecare an ceva nou! Vom veni şi mâine, la Festivalul Sarmalelor”, au spus reprezentanții echipei, sâmbătă.
La eveniment a participat şi echipa „Mesagerul de Covasna”, care s-a pregătit, la rândul său, cu bunătăţi, printre care: zacuscă, fasole bătută, dulceaţă de trandafiri cu miez de nucă, toate întinse pe pâine de casă; dar și cozonac, plăcintă aperitiv – cu brânză şi spanac, plăcintă cu urdă, salam de biscuiţi, stropite cu palincă sau cu căpșunată din cămara bunicii. Echipa a pregătit cârnaţii după o reţetă nouă:
„Compoziţia este tradiţională: carne, sare, piper, boia, însă am dorit să aducem ceva nou şi anul acesta am căutat şi am găsit o reţetă pe care am adaptat-o şi noi. Astfel, în vin alb, sec, încălzit la temperatură de 37- 38 de grade am topit sarea şi apoi am pus, timp de o oră, usturoiul zdrobit. Din juriu, când au venit, ne-au întrebat ce ingrediente am pus, pentru că se simte un gust aparte: acesta a fost ingredientul care dă acel gust aparte: vinul alb. Sigur, am adăugat şi multă, multă dragoste!”, a declarat directorul ziarului „Mesagerul de Covasna”, Maria Graur.
Câştigătorii „Paradei Cârnaţilor”
După încheierea timpului alocat pentru preparare, echipele au predat juriului câte un cârnat de 50 cm pentru evaluare. Membrii juriului au ales câștigătorii ediției XIII-a a Paradei Cârnaţilor.
Astfel, premiul I a fost obţinut de echipa „Szilaj”- Huszárok („Husarii Szilaj”), din Sfântu Gheorghe – echipă care a câștigat o excursie la Praga (cu durată de trei nopți) – oferită de Agenţia de Turism „Sun Travel”. Premiul al doilea a fost obţinut de echipa „Kezdivasarhelyi nők egyesülete” („Asciația femeilor de la Târgu Secuiesc”), iar echipa va putea participa la Festivalul Cârnaţilor, din Békéscsaba, Ungaria. Premiul al treilea – „Premiul Bertis” a fost acordat echipei din Ungaria, echipă intitulată „Orosházi Kolbaszklub” („Clubul de cârnați, Orosháza”). Cele trei echipe au mai primit și diplome şi cupe aur, argint și bronz.
Potrivit organizatorilor, echipa intitulată „András és komai” a primit un premiu din partea „Weekend SRL” – constând într-un ceaun și suport pentru gătit.
Echipa „Mesagerul de Covasna”– cu cei patru membri: Maria, Maricela, Alina şi Miki- s-a numărat printre echipele care au primit anul acesta premii speciale.
***
Vizitatorii au sosit încă de dimineață la eveniment şi au putut gusta din bunătăţile pregătite. Oaspeţii cu care am discutat ne-au spus că evenimentul a fost unul foarte reuşit şi că s-au simţit foarte bine, însă mulţi au declarat că şi-ar fi dorit să cumpere cârnaţi, de la echipele participante.
Prima ediţie a Festivalului „Parada cârnaţilor” s-a desfăşurat în anul 2003, cu participarea a zece echipe, ne-a spus preşedintele ASIMCOV, Bagoly Miklós: „Noi avem relaţii strânse cu Clubul Cârnatului din Bekescsaba. Acum sunt prezenţi şi cei de la Orosháza, de la ei am preluat această iniţiativă de a organiza Parada Cârnaţilor, în 2001, când am fost cu echipă din judeţul Covasna la ei şi atunci am preluat ideea acestui eveniment, în 2003 am făcut primul eveniment aici, cu 10 echipe, într-o pivniţă a unui restaurant şi am reuşit să dezvoltăm acest eveniment. Am avut cândva chiar şi 80-90 de echipe şi sper să ajungem cândva la acest nivel”, a spus preşedintele ASIMCOV, care a precizat că se doreşte ca evenimentul să se desfăşoare, anul viitor, într-o altă locaţie, în piaţa centrală.
Festivalul Verzei, duminică
A doua zi, duminică, în aceeaşi locaţie a avut loc Festivalul Verzei, ediţia a IV-a. Cele 16 echipe participante au pregătit diverse preparate din varză.
Potrivit organizatorilor, la Festivalul Verzei, echipa Grădiniței „Gulliver ” a obținut premiul I (constând în diplomă, cupa de aur și o excursie la Praga); pe locul al doilea s-a clasat echipa „Pódium”- compusă din tinerii din Covasna – premiul constând în diplomă, cupă de argint și participarea la Festivalul de Cârnați de la Békéscsaba, iar premiul trei, constând în diplomă, cupă de bronz și pachetul ”Bertis ” a fost obținut de copiii din echipa „Mestersefek”.
Târg de toamnă
„Parada cârnaților” şi Festivalul Verzei au făcut parte din evenimente organizate cu ocazia Târgului de Toamnă, devenit deja tradiţie şi la care au participat mici producători şi meşteşugari tradiţionali, care au expus sâmbătă şi duminică diverse obiecte produsele în centrul oraşului.
În cadrul Târgului de toamnă a fost organizat şi Festivalul Dovlecilor, în care Cercul de protecţia mediului al Palatului Copiilor şi echipa de cercetaşi „dr. Kovács Sándor” au realizat lampioane din dovleci, statui din dovleci.
Programul târgului a fost completat cu o mulţime de alte activităţi, printre care cursuri de dansuri populare, ateliere meşteşugăreşti şi proiecţii de filme documentare legate de meşteşuguri tradiţionale din zonă şi nu numai.
Pe scenă au urcat diverse formaţii şi trupe de teatru.
Evenimentele organizate la sfârşit de săptămână au fost urmărite de covăsneni, dar şi de vizitatori din afara județului. Un cuplu din Bucureşti ne-a spus părerea sa cu privire la Târgul de Toamnă:
„Evenimentul este extraordinar, mă bucur foarte mult că sunt aici. Suntem prezenţi pur şi simplu întâmplător! De la Bucureşti până aici, a fost foarte frumos drumul şi este pentru prima dată când rămânem pentru câteva ore în Sfântu Gheorghe. Oraşul este minunat! Îmi place, iar atmosfera de aici este nemaipomenită. Dacă s-ar vorbi mai mult în limba română, pe scenă, ar fi şi mai frumos! Dar în rest, este super! Vrem să venim şi în anii următori! Este frumoasă zona, îmi place! Când am intrat în oraş, am avut o senzaţie foarte plăcută, fiindcă am oprit pe drum şi am întrebat-o pe o doamnă unde este centrul. Mi-a răspuns în limba română şi mi-a răspuns foarte frumos şi mi-a zâmbit! I-am spus, apoi, soţului meu:” Vezi? Sunt zâmbete şi se vorbeşte în limba română! Se poate, dar încă oamenii trebuie să lucreze la acest aspect” a spus Daniela Goudarzi.
Evenimentele din cadrul Târgului de Toamnă au fost organizate de către Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Centrul Cultural al Judeţului Covasna, Asociaţia Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Covasna, Asociaţia Unităţilor de Alimentaţie Publică Sfântu Gheorghe – SVESZ, Asociaţia Gastronomică Ordinul Cavaleresc Gastronomic România, Asociaţia Fundamentum, Asociaţia Culturală şi de Tineret MUKKK, parteneri fiind: Palatul Copiilor, Şcoala populară de arte şi meserii, Asociaţia Salvatore, Uniunea româno-maghiară a cercetașilor, se arată pe site-ul Primăriei Sfântu Gheorghe, www.sfantugheorgheinfo.ro.
Ana Alina Costache
Prezenţa vrânceană la Parada Cârnaţilor
La evenimentul dedicat maeştrilor în prepararea delicioşilor cârnaţi a participat şi echipa Argimix din judeţul Vrancea, care a şi câştigat un premiu special.
Liderul echipei, inginerul şi iubitorul de gastronomie, Mihai Anghelache, a declarat pentru Mesagerul de Covasna că este a treia oară când se află în judeţul Covasna şi că de fiecare dată echipa formată din dumnealui şi colegul acestuia, avocat de meserie, a câştigat câte un premiu.
Potrivit celor spuse de domnul Anghelescu, prima oară, echipa Argimix a participat la Festivalul Cartofului de la Târgu Secuiesc, anul trecut, unde au reuşit să câştige Cupa de aur, a doua oară la acelaşi festival, anul acesta, unde au ocupat locul I, iar a treia oară Parada Cârnaţilor li s-a părut o competiţie inedită care le-ar testa abilităţile de maeştri bucătari. Voia bună, căldura şi ospitalitatea gazdelor i-au făcut pe cei doi să revină cu drag în judeţul Covasna.
Totodată, din acest sfârşit de săptămână, cei doi au un nou motiv pentru care vor mai veni în zonă: întrucât au câştigat marele premiu la unul dintre competiţiile gastronomice recunoscute de Ordinul Cavaleresc Gastronomic din România, au fost invitaţi să facă parte din Ordin, alături ce ceilalţi 200 de membri ai acestuia, lucru de care echipa Argimix este extrem de mândră.
„Participăm cu bucurie. Suntem a treia oară în zona asta populată de etnici majoritari maghiari, şi pentru a treia oară suntem cel puţin plăcut impresionaţi de felul în care suntem trataţi aici, de atmosfera caldă de aici. Eu sunt inginer şi am mai mult decât pasiune gătitul. Colegul meu este unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi din Vrancea, care, la fel, este foarte pasionat de gătit. Vreau să remarc un lucru deosebit: în zona noastră nu există asemenea manifestări. Observ că, cu un buget destul de redus, se pot face lucruri foarte frumoase care să atragă în afară de vizitatori locali şi turişti din alte judeţe. (…) Noi avem intenţia să ducem această tradiţie şi în zona noastră şi să organizăm, pe aproape măcar, ceea ce este aici. În afară de zilele oraşului aşa ceva nu este. Constat că există tradiţie, meşteri cu diverse produse făcute de mână foarte interesante şi frumoase. Dacă s-ar face acelaşi lucru şi la noi, mă gândesc că am putea încuraja mini producţia de produse artizanale şi producţia locală. Cred că aşa se păstrează o identitate, tradiţiile. La noi e altfel, cu toate că ne despart 100 de kilometri, nu avem tradiţii. Parcă oamenii s-au modernizat pierzându-şi identitatea. Ceea ce vă spun, vă spun sincer. Eu aşa cred. Aici tradiţia are o valoare şi este apreciată ca şi o valoare. La noi a dispărut treaba asta. La noi valorile sunt altele. Valorile înseamnă maşini scumpe, o casă cât mai înaltă, haine cât mai de firmă şi telefoane cât mai noi”, a spus Mihai Anghelache de la echipa Argimix din Vrancea. Acesta a precizat că vor reveni la Sfântu Gheorghe cu următoarea ocazie, pentru că le place să îmbine pasiunea cu distracţia.
Maricela Dan