Înainte de a părăsi  Capitala Skopje  se cuvine  să admiri încă două-trei obiective ce ţin de tradiţii. Mă refer,  la vechiul Complexul  otoman   Daut Paşa Hammam, care a căpătat azi o cu total destinaţie faţă de cea iniţială (baie turcească) devenind…Galeria Naţională  de
Artă a Macedoniei, Turnul cu Ceas, Statuia lui Împăratului Iustinian I, apărător al Ortodoxiei.

   Să le luăm pe rând.

O transformare surprinzătoare

    Pitorescul stabiliment cu multe…„gâlme” acoperite cu tablă galvanizată  se află la intrarea în Vechiul Bazar, fiind printre puținele edificii din Skopje care nu au fost afectate de Cutremurul din iulie 1963 şi formând un perimetru  cu un parfum oriental.

    Iniţial pitoreasca amenajare avusese o sumedenie de spaţii şi accesorii de îmbăiere,  specifice conceptului hammam.  Clădire  fost amenajată din ordinul  Marelui vizir al Rumeliei de Est  pentru favoritele  haremului său şi avea 15 camere şi 13 cupole. Mai târziu a ajuns baie publică pentru tot natul doritor de curăţenie fizică,  pentru ca în prezent să capete o destinaţie spectaculosă (muzeu de artă) contribuind la curăţenia… spirituală a celor care îi trec pragul.

      Cititorul familiarizat cu lumea arabă ştie ce este un hammam şi poate l-a şi frecventat. Mai ales turiştii ce merg în Turcia sau în statele maghrebiene  au şansa să se bucure de beneficiile acestui sistem vechi, dar eficace de purificare corporală, relaxare şi înfrumuseţare,  având  sorgintea în vestitele terme romane.

    Privelişte din turn

     Cine un are rău de mică înălţime şi doreşte să admire panorama Capitalei de sus, se poate urca plătind un bilet în Turnul cu Ceas care se găseşte în  Bazar. Mi s-a spus că şi în celelalte târguri similare din Macedonia  există asemenea construcţii.

     – De ce?, l-am întrebat fără noimă pe portar. N-am găsit pe cineva mai breaz prin jur care să mă lămurească. Omul însă era isteţ, şi ca în filmele mute ale lui Mack Sennett, mi-a arătat degetele de la o mână şi s-a înclinat ca la rugăciune.

   – Aha, i-am răspuns încântat de perspicacitatea mea. Pricepusem că aceste construcţii aveau scop utilitar, nu…turistic, informând populaţia musulmană când era vremea să se închine. Şi cum ritualul se repetă de…cinci ori pe zi la ore precise, un asemenea ornic s-a dovedit extrem de util.

    Trebuie ştiut că amintitul turn cu ceas a fost primul  în Imperiul Otoman, iar construcţia sa a durat cinci ani, piatra de temelie fiind pusă la ordinul sultanului  pe nume „Nu-ştiu-cum” în  1566.

        Împăratul  Iustinian I apărător al Ortodoxiei şi mare ctitor de biserici

     Bifând pe rând avalanşa de sculpturi stradale, de unele chiar…împiedicându-mă (la modul propriu, ca aceea a lustragiului), am reuşit cu chiu cu vai să-i identific pe unii dintre cei imortalizaţi în bronz, marmură sau granit. Numele unora îmi spunea ceva, altele figurau vag în coretexul meu cerebral, dovadă  de incultură ori spoială. Încă nu m-am decis.

     Aşa am ajuns  şi la Statuia altui personaj important: Împăratul Iustinian I (483-565), considerat de gazde un… Sfânt.

    – Cum aşa?, am  întrebat  un domn Cutărică,  care privea admirativ. Era îmbrăcat în negru – probabil un prelat. Mi s-a întărit convingerea, întrucât avea cunoştinţe solide în domeniu.  Era însoţit de o doamnă corpolentă, probabil o prelată.

    – Întrucât s-a dovedit a fi  un strălucit apărător al Ortodoxiei. De asemenea, a dat ordin să se ridice multe  lăcaşe de cult.

    – Deci, un…ctitor.

    – Exact. Ştiţi  cum a fost supranumit?

    – „Niet”!

    – „Drept-credinciosul”. Numele său complet era Justinianus Flavius Petrus Sabbatius.

    Am mai aflat  că avea origini trace, venind pe lume  într-o localitate apropiată de vechiul  Skupi. Adică Skopje,  de azi.

    Iustinian, care a fot căsătorit cu nu mai puţin celebra figură istorică, Împărăteasa Teodora,  a stăpânit  Imperiul Roman de Răsărit, fiind unul din cei mai importanți conducători ai Antichității târzii. Apropo de “Prima Doamnă” (Teodora), cu care şi-a unit destinul în  anul 523, bârfele spuneau că avusese până atunci o îndeletnicire dubioasă  (curtezană).  Fiind  însă o făptură atrăgătoarte şi mai tânără cu două decenii decât suveranul, n-a mai contat acest „detaliu”.

      Se mai spune despre  Iustinian I  că avea o capacitate de muncă ieşită din comun, supuşii  considerându-l admirativ  „Împăratul care nu doarme niciodată”.

       

În trecere pe la…fraţi

     Vă spuneam, într-un alt episod, despre  surpriza agreabilă  avută la Bitola, al doilea oraş ce mărime din Macedonia, cu cca 125.000 de suflete, unde  am întâlnit o familie de aromâni. Ei bine, acasă  la alde Kiru m-am simţit ca între fraţi. Nu doar la vorbă, obiceiuri, gusturi, ci şi  ca religie, tradiţii. Vecinii gazdei erau tot aromâni, omeni  ceva mai în etate, însă la fel de amabili. Am schimbat vreo două vorbe şi  ne-am salutat în prag  înainte de a pleca spre a face o vizită prin urbe.

   – La  bună vedere!

   – La  bunî audzîre!

    …Oraşul  Bitola  (Bitule – în grai aromân) este  răsfirat de-a lungul  Râului Dragor, la vreo 600 metri  altitudine, având o importantă  comunitate de aromâni, de aceea am şi vrut să-l vizitez. Are alura unui vechi centru balcanic, cu case cochete, cu un singur cat, acoperite cu ţiglă cărămizie,  unde verdeaţa şi curăţenia sunt la ele acasă.   Mi s-a relatat că a ajuns astăzi un important centru administrativ, industrial, comercial, dar şi cultural.

   Ca un fapt interesant legat de istoria sa, Bitola era numit cândva „Orașul consulaltelor”, deoarece în timpul dominației otomane  avea  reprezentanţe diplomatice  a nu mai puţin de douăsprezece state. De asemenea, funcţionau unităţi de învăţământ prestigioase în regiune, printre care şi  o Academie militară la care a participat şi părintele  Turciei moderne,   Kemal Atatürk.

    Am  poposit  şi  la  impunătoarea Statuie (se putea fără…sculpturi?) a Sf. Clement, personaj venerat în Macedonia,  unul dintre cei şapte Sfinţi Apostoli ai slavilor, a cărui  pomenire (pe 25 noiembrie) o oficiază preoţii  popoarelor din Balcani. Sf. Clement  este supranumit „Făcătorul de Minuni”, fiind în timpul vieţii arhiepiscopul zonei Ohrid. Poate fi considerat pe drept cuvânt urmaşul vestiţilor fraţi Chiril şi Metodiu – „luminătorii slavilor”, care au tradus Sfânta Scriptura în slavona.

. .

    Sunt multe lăcaşe de închinăciune pe aici pentru diferite culte, semn de toleranţă religioasă binvenită. De pildă, frumoasele  Biserici  Sf. Dimitrie,  Sf. Constantin   şi Elena – unde slujba se ține în limba aromână – ori  Catedrala Catolică „Sfânta Inimă a lui Isus”,  dar şi Mosecheea Jeni, construită  în  anul 1558 de catre Kadi Mahmud Efendi.

                                                    Minunate  fresce bizantine

    Conducătorii actuali ai Republicii Macedonia se preocupă din răsputeri să schimbe vechea imagine ternă a ţării, alocând fonduri importante păstrării  moştenirii  culturale, stimulând dezvoltarea  arhitecturii, artelor plastice, muzicii, creaţiei literare.

    Trecutul valoros este conservat, scos în valoare. Vechi situri, monumente religioase biserici, basilici şi mănăstiri valoroase sunt puse află sub protecţia legii, ceea ce este admirabil. Macedonia este una dintre țările cu cele mai bine păstrate fresce bizantine, în special din perioada secolelor XIXVI. În zona Lacului Ohrid, mai ales, s-au păstrat sute, poate chiar mii de metri pătrați de picturi murale decorative  de dimensiuni mari, realizată prin tehnică specială  a pictării  cu culori dizolvate în apă de var pe un zid cu tencuiala încă udă. Ele reprezintă capodopere ale Școlii Macedonene de pictură ecleziastică.

    Am aflat,  la faţa locului, că  icoanale macedoneene figurează printre cele mai valoroase din lume, după cele din Sinai şi Rusia. Iar privite prin prisma specialiştilor bizantologi sunt unice! Dintre acestea, cele mai de seamă se găsesc la Mănăstirile Sf. Naum de Ohrida şi  Sfântului Clement.  O capodoperă se află la Biserica Maicii Domnului Zahumska ce fiinţează de secole pe malul  Lacului Ohrid, putându-se ajunge acolo numai cu…barca.

      Am trecut şi prin Struga, aşezare mică, însă mare pentru noi, românii, deoarece aici a primit Nichita Stănescu Premiul pentru cel mai tânăr poet, în 1965. Marelui poet supranumit „Îngerul blond” i s-au acordat apoi Brevetul și Medalia Gottfried von Herder, în anul 1976, pentru ca în 1982 să i se ofere  „Cununa de Aur“ a Serilor de poezie de la Struga 1982 .  „Nichita Stănescu este cel mai important poet român de după Cel De-al Doilea Război Mondial. Odată cu el, prin el, logosul limbii române ia revanșă asupra poeților ei“,  spunea în 1995 un alt mare poet şi filosof român, regretatul Ștefan Augustin Doinaș.

Fără …„braşoave”

       Dincolo de  numeroasele sale  pete de culoare pe care vi le-am prezentat, ce încântă ochii turiştilor,  trebuie spus că Skopje a devenit şi un centru industrial şi comercial puternic, producând maşini electrice, mărfuri industriale, chimicale, articole din bumbac, covoare, alimente etc.

     Nu am purtat ochelari de cal pe unde am umblat şi am observat şi contraste. În Macedonia rata şomajului este una dintre cele mai ridicate de pe Bătrânul continent, există  şi localnici amărăţi.

    Nu m-au preocupat în mod expres asemenea aspecte mai puţin plăcute, doar nu  eram inspector de la FMI. Ce să vă amărăsc cu  necazuri, sărăcie, mizerie? Întotdeauna m-am străduit să prezint în Notele de călătorie  aspecte interesante, chestiuni de cultura generală,  informaţii utile, fără însă a escamota ori edulcora adevărul.

   Credeţi-mă, nu v-am înşir…„braşoave”, cum mă tachina cu un zâmbet în colţul gurii Dan Spătaru.

    La sosirea acasă, un prieten m-a întrebat cum a fost?

  – Frumos, dar cam scump.

  – Nu zău?

  – Uite,  am ajuns aidoma…Grădinii zoologice din Galaţi.

  – Adică?

  – Nu mai  am nici un leu!

   ….Noroc că între timp  primăria oraşului dunărean  a  redeschis după doi ani Parcul Zoo (extins  şi modernizat ), printre noii locatari fiind aduşi  la păstrare şi fiarele lu’ Nuţu Cămătaru. Carevasăzică „este” lei, cum ar zice el mulţumit. (Sfârşit).

                                                                                                              Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail