Orice vizitator ajuns în Capitala Skopje trebuie să facă un popas la Casa memorială a unui personaj celebru, iubit şi respectat pretutindeni în lume  Maica Tereza.

   Poate  zic vorbă mare, dar în Macedonia după  legendarul Alexandru cel Mare, numele Maicii Tereza, protectoarea sărmanilor, laureată a Premiului  Nobel pentru Pace în 1979 şi beatificată de Papa Ioan Paul al II-lea în anul 2003,  este cel mai  cunoscut. Localnicii au un adevărat cult pentru ea şi n-ar fi rău ca şi români să cunoască mai multe despre viaţa şi faptele sale umanitare.

   De ce? Un bob zăbavă.

 

                                      În vizită la Casa memorială Maica Tereza

 

       …Am  întrebat la întâmplare un trecător mai în etate cu care m-am intersectat, unde se află obiectivul  amintit? Imediat s-a întors din drum şi m-a însoţit câţiva paşii, arătându-mi amabil pe unde să o iau. Este o clădire modernă aflată pe o stradelă pietonală,   un soi de vilă cochetă ce are încrustate pe geamurile verzi de la etaj nişte cruci gigantice. Casa memorială  atrage  atenţia, dorindu-se a fi un omagiu adus  celebrei umaniste, Maica Tereza.

    Cine, oare, putea proiecta  un  asemenea edificiu  important?  Fireşte,  prolifica realizatoare de artă monumentală  Valentina Stefanovska,  preferata şefilor de la Primăria  din Skopje, nimeni alta decât autoarea uriaşei Statui a lui Alexandru cel Mare, dar şi Arcului de Triumf din Piaţa Macedonia,  acea Agoră grandioasă depre care v-am povestit pe larg  în episoadele anterioare.

      Importantul obiectiv  a  avut inaugurarea  în urmă cu şase ani, în plin efort al edililor de a-şi renova  accelerat  urbea, spre a scăpa  de aerul arhitectural comunist impus de Tito. Numai că graba heirupistă a produs şi efecte nedorite, rezultând un stil eclectic, cu o aglomerare de statui incredibl de mare într-un spaţiu deschis, cum nu am mai văzut nicăieri. De aici şi criticile unor specialişti din Occident faţă de rezultatul lucrărilor de înnoire cu orice preţ. Afirmaţia poate fi luată şi la modul propriu, fiindcă sumele cheltuite ar fi foarte mari, după  spusele unor opozanţi ai  guvernanţilor.

      Cine ştie însă exact cum or sta lucrurile? Noi, în niciun caz…

Amplasament simbolic

    Memorialul se află aproape de zona centrală, fiind ridicat în mod simbolic  pe  amplasamentul  unui vechi lăcaş de cult catolic. În respectiva bisericuţă  a fost creştinată  mica Agnesë  Gonxhe Bojaxhiu, adică viitoarea Maica Tereza. Măicuţa Agneza Gongea
Boiagiu (aşa se pronunţă  în româneşte) a venit pe lume în data de 26 august 1910 la Skopje, în Macedonia, şi trecută la cele veşnice la vârsta de 87 de ani, mai precis  în  5 septembrie 1997,  la
Calcutta, în India.

    Ea  şi-a petrecut copilăria  şi adolescenţa în  acest vechi oraş macedonean, plecând  pe când avea 18 de ani în Irlanda, apoi în India, unde a înfiinţat un Ordin filantropic intitulat explicit,  „Misionarele carităţii”.

      Obiectivul  atrage o mulţime de turişti. Interiorul Casei memoriale e sobru,  cu  exponate specifice: câteva piese de mobilier, fotografii, diplome, o copie după Certificatul de naştere şi alte lucruri mărunte ce  amintesc de ilustrul personaj feminin, exemplu de bunătate şi omenie,  care şi-a pus în mod   necondiţionat întreaga  viaţă în slujba semenilor necăjiţi.

. .

   Într-un cuvânt,  un muzeu modest  la fel ca şi persoana careia i-a fost dedicat.

                                             „Sfânta celor năpăstuiţi”

     Macedonenii se mândresc cu faptul că Maica Tereza s-a născut în Skopje, dovadă că pe multe clădiri am văzut montate plăcuțe din bronz cu chipul ei, anul și locul naşterii (Skopje, 1910).  Am constat că şi în Albania „Sfânta celor năpăstuiţi”, cum mai este supranumită, se bucură de multă consideraţie, din pricina faptului că ei o consideră o fiică a lor, întrucât  părinţii săi erau albanezi.(Deşi nu sută la sută – n.a).

    Ca atare, autorităţile au  botezat  Aeroportul Internaţional din Tirana „Nënë Tereza” („Maica Tereza”) , în semn de respect pentru aceea care  spunea  că „Sufletul omului nu este altceva decât un Paradis”.

  Cum afirmam la început, şi noi,  românii ar trebui să fie mândri de ea,  întrucât  avea în vene şi sânge…românesc, graţie tatălui său care era aromân. Din păcate,  destul de puţini compatrioţi ştiu lucrul acesta.

     Agneza Gongea N. Boiangiu, viitoarea misionară, a văzut lumina zilei la Skopje, casa părintească aflându-se de pe „Uliţa Vlahă”. Mama ei, Drana, era albaneză,  iar tatăl, Nikola,  aromân  de origine. Cuplul a avut în total patru copii. Din nefericire, capul familiei s-a prăpădit pe când micuţa  Agneza Gongea (prenumele ei însemnând „boboc” în limba albaneză) avea doar opt ani, iar mama ei a crescut-o ulterior în religia romano-catolică.

      Cu alte cuvinte,  Maica Tereza – simbolul activităţii  de ajutorare a nevoiaşilor de pretutindeni – a avut în sânge şi ceva din esenţa neamului nostru, fapt prea puţin mediatizat în România.

    Batem monedă pe  brandul…Dracula, în loc să ne mândrim cu valori autentice, precum Sfânta care  a fost divinizată pretutindeni pe Glob. 

 

Laureată a Premiului Nobel pentru Pace

    Trecută în lumea celor veşnice  la vârsta de 87 de ani, în 5 septembrie 1997, Maica Tereza este omagiată ca o personalitate universală, ce vreme de peste 45 de ani s-a îngrijit de săraci, bolnavi, orfani, muribunzi, conducând și extinzând activitatea Misionarilor Carității. Strălucita sa activitatea umanitară a fost recompensată în anul 1979 cu Premiul Nobel pentru Pace.

   În  discursul rostit la Festivitate, Maica Teraza a abordat şi o problemă delicată, care frământă de multă vreme lumea clericală:  „Avortul a devenit astăzi cel mai mare distrugător al păcii, deoarece distruge atât viaţa copilului cât și conștiinţa mamei care trăiește ani și ani de zile știind că și-a ucis propriul copil”, afirma  ea.

    Drumurile au purtat-o şi spre România, unde a ajuns prima oară imediat după Revoluţie, când a inaugurat Casa „Misionarele Carităţii” din Bacău,  revenind  în 1992.

„Nu uita niciodată”…

    Un alt  citat memorabil atribuit sfintei spune  aşa: „Nu uita niciodată că pielea se încreţeşte, părul încărunţeşte, iar zilele se transformă în ani… dar ce e mai important se conservă; forţa şi determinarea ta nu au vârstă. Spiritul tău este cel care îndepărtează pânzele de păianjen. Dincolo de orice punct de sosire e unul de plecare. Dincolo de orice reuşită e o altă încercare. Cât timp trăieşti, simte-te viu. Dacă ţi-e dor de ce făceai înainte, fă-o din nou. Nu te pierde printre fotografii îngălbenite de timp… mergi mai departe atunci când toţi se aşteaptă să renunţi. Nu lăsa să se tocească tăria pe care o ai în tine. Fă astfel ca în loc de milă să impui respect. Când nu mai poți să alergi, ia-o la trap. Când nu poţi nici asta, ia-o la pas. Când nu poţi să mergi, ia bastonul. Însă nu te opri niciodată”.

     În faţa Casei-muzeu se află o izbutită sculptură a Maicii Tereza, ce atrage toate  obiectivele foto ale  turiştilor  care trec pe acolo,  fiecare dorind, de asemenea,  să  se imortalizeze alături de ea. Exact ca  şi mine.

 O vizită  în Vechiul Bazar

    Recomand, de asemenea, doamnelor, domnişoarelor şi domnilor o vizită lejeră în Vechiul Bazar din Skopje. Nu neaparat pentru shopping şi arta negocierii. Întrucât  seamănă cu târgurile  similare din lumea arabă, iar marfa nu este întotdeauna de cea mai bună calitate. Ci pentru atmosfera inconfundabilă a unui autentic  „pazarlâc”, cum i se zicea odinioară: plin de viaţă, arome şi culoare.  Zona cu pricina se  află   aproape  de Piaţa Centrală, întinzându-se de-a lungul Râului Vardar.

   N-am ştiut însă până  să ajung  acolo că  este cel mai important târg de acest gen din Balcani, fiind  al doilea ca mărime în lume după Marele Bazar din Istanbul! Deşi, mie comparaţia cu uriaşa  galerie comercială de pe malurile Bosforului, care adăposeşte cca 4000 de magazine şi magazinaşe, buticuri pline de aur şi argint, prăvălii cu haine de piele şi covoare, tarabe, hale, măcelării, brutării, ceainării, dughene, mi s-a părut disproporţionată.

    Ceva ca de la Pământ la Lună. Şi viceversa.

                                               De toate pentru toţi

   Târgul macedonean  diferă ca aspect, magazinaşele aflându-se pe nişte străduţe întortocheate pe marginea Râului Vardar. Şi aici însă găseşti de toate pentru toţi:  suveniruri, hăinărie, încălţăminte, jucării, dulciuri, bijuterii, artizanat oriental, fructe, condimente,  dar sunt şi magazine profilate pe necesităţile zilnice,  de unde localnicii îşi fac aprovizionarea. Bărbaţii  stau la mesele aşezate în stradă la un ceai ori o cafeluţă şi  fac „Arta conversaţiei” despre…fleacuri cotidiene.

     Am  dat şi eu o raită pentru  a-mi face o impresie generală.  De la un puşti, ce-i ţinea locul tatălui  la tejghea,  am cumpărat  o cutie de rahat să-mi fac gura bună, în rest m-am plimbat, am privit şi m-am salutat cu vânzătorii.

     Aproape fiecare turist este chestionat  conform uzanţei de unde provine?  Imediat vânzătorul  pronunţă cu zâmbetul pe buze, atotcunoscător, numele vreunei celebrităţi din patria respectivului. De regulă,  vreun „fotbaliator”.

   În cazul meu a fost vorba  ca de fiecare dată  de vedeta din Constanţa, supranumită „Regele”? Nu mai insist.  Un înţelept din România a spus pe bună dreptate că „Plictiseala lungeşte ziua şi scurtează viaţa”. (Va urma).

                                                                                                    Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail