Comisia Judeţeană pentru evaluarea pagubelor cauzate de secetă în agricultură şi-a terminat treaba, iar fermierii aşteaptă ajutoarele promise de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Comisia Judeţeană pentru evaluarea pagubelor cauzate de secetă în agricultură de pe lângă Instituţia Prefectului judeţului Covasna, a terminat de evaluat toate dosarele depuse la Comisiile Locale, în vederea despăgubirii fermierilor care au suferit pierderi din cauza secetei din această vară.
Potrivit informaţiilor oferite de către subprefectul judeţului Covasna, Nicolae Radocea, valoarea estimată a a pierderii de venit înregistrată în judeţul Covasna, în rândurile producătorilor de cartofi, se ridică la suma de 1.505.624,58 de lei, adică 716.522, 18 lei pentru 122 de hectare afectate, în cazul persoanelor juridice şi 789.102,4 lei pentru 125,59 de hectare, în cazul persoanelor fizice, Întreprinderilor Individuale, Întreprinderilor Familiale şi a Persoanelor Fizice Autorizate. De asemenea, au fost înregistrate pierderi şi la culturile de soia, valoarea fiind, semnificativ mai mică: 6.357 de lei pentru 4 hectare calamitate.
Cea mai afectată zonă de secetă este Sânzieni, după cum a explicat dubprefectul, principala cauză fiind solul nisipos care nu reţine umezeala.
„La Sânzieni cred că a fost cea mai afectată zonă, la cartof, pentru că este şi solul mai puţin rezistent. Au fost în total – din ceea ce au depus agricultorii la primărie – 73,29 de hectare, iar la Târgu Secuiesc, la staţia de cercetare 33 de hectare. În zona în care solurile au fost mai nisipoase, seceta a avut un efect mai puternic. (…) Destul de afectate au fost culturile în judeţ. Acolo unde se pune problema respectării şi onorarea contractelor privind producţiile de cartofi pentru cipsuri, fără procesele verbale respective prin care să justifice şi prin care să se poată prezenta în instanţă pentru nerespectarea contractului, nu se poate”, a declarat Nicolae Radocea, subprefectul judeţului Covasna.
. .
Potrivit acestuia, „încă nu se ştie cine, cât va primi sau de la ce sume se va pleca”, întrucât Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu a emis normele de acordare a ajutoarelor, cu toate că în primele declaraţii ministrul a spus că se doreşte ca până în luna septembrie să se rezolve această problemă.
„În cadrul Consiliului de Miniștri, România alături de Polonia a făcut o informare cu privire la pierderile pe care le-am înregistrat. Le-am adus la cunoștință fermierilor și despăgubirile care se plătesc în Polonia, și desigur mai sunt și alte state afectate într-o proporție mai mică — de pildă Cehia. Pentru fermierii români, vom notifica probabil săptămâna viitoare, după ce avem imaginea completă la nivel național.
Am convenit următorul lucru: în conformitate cu regulamentul european, putem să plătim despăgubiri pentru pierderea de venit pe care au înregistrat-o în anul agricol 2015 față de media ultimilor 3 ani, 2012, 2013, 2014. Ca să vedem pierderea, desigur ar trebui în mod normal să așteptăm bilanțul. Nu putem să așteptăm până atunci și vrem să notificăm Comisia Europeană să plătim în avans, încă din anul 2015, adică până la sfârșitul acestui an, undeva în luna noiembrie sau decembrie.
Valoarea va fi stabilită în urma unor calcule pe care le prezentăm Comisiei Europene, dar sprijinul nu va fi mai mare de 400 de lei pe hectar, dacă vorbim de culturile de bază, și aici mă refer la porumb și floarea soarelui, care au fost afectate. Dacă vorbim de cartof sau de sfecla de zahăr, sau de legume, despăgubirile ar trebui să fie ceva mai mari”, a declarat, potrivit Agerpres, Daniel Constantin ministrul MADR, după întâlnirea cu liderii asociațiilor și federațiilor reprezentative din sectorul agricol și de creștere a animalelor de la începutul lunii septembrie.
Maricela Dan