Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat, în şedinţa de Consiliu din data de 30 septembrie, proiectul de hotărâre prin care municipiul Sfântu Gheorghe se angajează să contribuie financiar la implementarea programului „Sfântu Gheorghe – Capitală Europeană a Culturii 2021”, aşadar, să îşi depună candidatura la acest titlu, în termenul legal admis.

. . Potrivit actului oficial, timp de 7 ani, municipalitatea va investi în dezvoltarea culturii din Sfântu Gheorghe suma totală de 5.355 mii  euro, în următoarea etapizare: 105 mii euro în anul 2016, 300 mii  euro în anul 2017, câte 450 mii euro în anii 2018, 2019, și 2020, 3.300 mii euro în anul 2021 şi 300 mii  euro în anul 2022. În proiectul de hotărâre se specifică faptul că suma prevăzută pentru perioada 2017-2022 se va acorda doar  în cazul obţinerii  de către municipiul Sfântu Gheorghe a titlului de Capitală  Europeană a Culturii 2021 în România.

„Obţinerea titlului reprezintă o oportunitate majoră atât pe plan cultural cât şi pe cel economic şi social. Capitala Europeană a Culturii poate genera avantaje substanţiale pentru un oraş, atât pe parcursul anului respectiv, cât şi ulterior.  Este o ocazie unică de a regenera oraşele, de a le schimba imaginea şi de a le face publicitate la nivel european şi internaţional, ceea ce poate duce la dezvoltarea turismului. (…) Anumite capitale din trecut care s-au bucurat de succes au estimat că fiecare euro investit în eveniment, poate genera între 8 şi 10 euro suplimentari. În consecinţă, evenimentul poate contribui la creşterea şi la crearea locurilor de muncă. În acest context, este utilă menţionarea faptului că sectorul cultural şi al creaţiei artistice joacă un important rol economic şi social în Europa: în 2003, secotrul a contribuit cu 2,6% la PIB-ul UE. De asemenea, capitalele culturale europene pot contribui semnificativ la incluziunea socială şi la dialogul intercultural”, a scris  în raportul de specialitate Knop Ildiko, consilier în cadrul Biroului de Imagine, Organizări Evenimente Culturale şi Tourinfo din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe.

Tematica abordată în  proiectul de candidatură este „Identitatea”

Coordonatorii proiectului sunt de părere că în ceea ce priveşte subiectul actual al identităţii europene, Sfântu Gheorghe şi „ţinutul secuiesc” au o identitate cu caracter propriu care face ca această temă să devină mai complexă şi mai specifică, în sensul că Sfântu Gheorghe este cel mai mare oraş al ţării în care o minoritate naţională constituie majoritatea numerică.

Candidatura municipiului la mult râvnitul titlu de Capitala Europeană de Cultură vine din dorinţa de a reinventa viaţa culturală şi de a promova oraşul şi regiunea pe plan european, programul având un efect catalizator asupra dezvoltării economice ale orașelor, transformând peisajul urban și contribuind pe termen lung la creșterea potențialului turistic.

Obiectivele titlului de capitală a culturii pe care municipalitatea doreşte să le atingă sunt apărarea și promovarea diversității culturale europene,  evidențierea valorilor comune,  creșterea sentimentului de apartenență la un spațiu cultural comun şi  cotribuția culturii la dezvoltarea urbană pe termen lung. Obiectivul programului Sfântu Gheorghe – Capitala Europeană a Culturii constă în facilitarea  unei mai bune cunoaşteri şi înţelegeri a identităţilor individuale şi comunitare, reducerea tensiunilor generate de diferenţele de identitate şi de nesuportarea, neînţelegerea şi neacceptarea acestora, întărirea conștiinței regionale, consolidarea libertăţii individuale şi comunitare, respectiv a coeziunii sociale, prin intermediul artei şi a culturii.

Termenul limită pentru depunerea proiectului final, în prima rundă a concursului, este 10 octombrie 2015, și constă în prezentarea proiectului pentru 45 de minute şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri tot de 45 de minute, de către o delegaţie de 10 oameni.  În luna  noiembrie a acestui an se va anunţa lista scurtă de finalişti. Termenul limită pentru cea de-a doua rundă va fi august 2016, când echipa delegată va prezenta proiectul, de data aceasta de 100 de pagini, urmând ca în luna septembrie-octombrie 2016, oraşele care se află pe lista scurtă de finalişti să primească vizita juriului.

Sfântu Gheorghe candidează cu implicarea instituțiilor, actorilor culturali, folosind și atuurile oferite de resursele și caracteristicile mediului înconjurător,  în parteneriat cu 4 orașe – Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc și Tîrgu Secuiesc – implicând întreaga regiune.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail