Filiala Teritorială Braș . . ov, Covasna şi Harghita a Ordinului Arhitecților din România organizează începând din data de 1 octombrie a.c., la Turnul Porții Ecaterina  din municipiul de sub Tâmpa, o Expoziție interactivă pentru copii intitulată semnificativ  „Dor”, organizată  de Asociația Culturală „Museion”.

  

Timp de două săptămâni, până la jumătatea lunii  octombrie 2015, într-un cadru propice asigurat de  Turnul Porții Ecaterina (lângă Poarta Schei din Braşov), va fi deschisă  o expoziția interactivă pentru  copii.  Ei vor vedea cum arată în realitate nişte  ustensile  arhaice, pe care le-au zărit, poate, prin gospodăria bunicilor de la ţară sau le-au văzut prin filme ori  desenate prin cărţi. Anume, un  război de țesut,  o vârtelniță,  fuior, gherghef, sucală, răschitor etc.,  nişte  obiecte  casnice  rurale pe care mai mult ca sigur  nici părinţii lor nu prea le cunosc.

Micii vizitatori  vor putea  accesa liber aceste exponate, observându-le cum funcţionează, primind anumite informaţii despre practicarea  unor îndeletniciri tradiționale. Fetiţele  au şansa de  a învăţa câteva noţiuni despre  țesut, tors, cusut și alte practici folositoare odinioară, astăzi  uitate. De asemenea, vor cunoaște istoria  obiectelor prezentate, aria  lor de răspândire pe teritoriul patriei noastre, evoluţia  şi modul în care  au înlesnit traiul  oamenilor de-a lungul timpului.

„Katharinentor”

   Pentru cititorii noştri care cunosc mai puţine date despre acest interesant obiectiv turistic din mijlocul Ţării Bârsei, facem o mică incursiune în  istoria Porţii Ecaterina (în germană „Katharinentor”) aflată lângă Poarta Schei în Braşov. A fost construită pe locul unei vechi porți din veacul al XIV-lea pentru a facilita accesul  locuitorilor șcheieni în oraş. A fost amplasată  la mijlocul laturii dintre Bastionul Țesătorilor și cel al Fierarilor, fiind distrusă  în urma năvălirilor turcești.

Întrucât construcţia  se găsea  la capătul străzii Caterinei (care a preluat la rândul ei numele de la Mănăstirea de călugărițe ce fiinţase acolo) a primit denumirea de Ecaterina. În 1559 a fost ridicat și turnul porții, care se vede și astăzi.

 

„Cei cinci magnifici”

Este încă  o iniţiativă lăudabilă a Asociației Culturale „Museion”, care a mai organizat manifestări cu public  deosebit de atractive în anii precedenţi. Pentru cei care nu prea ştiu amănunte, să spunem că Asociaţia braşoveană  a luat fiinţă în anul 2008 din iniţiativa unui grup restrâns de oameni (cinci la număr – un actor, o pianistă, doi istorici şi o ziaristă) dornici să se implice în fenomenul cultural-artistic din zonă şi din ţară. „Cei cinci magnifici”, cum  ne-am gândit să-i numim metaforic,  şi-au propus să ofere  o alternativă  organizaţională la mediul cultural  autohton.

Asociatia Culturală „Museion” s-a implicat şi se implică în crearea de evenimente reprezentative pentru comunităţile dispuse să finanţeze acte culturale de nivel înalt, aducatoare de beneficii spirituale şi materiale considerabile pe termen mediu şi lung.      Sunt evenimente  dintre care unele au şansa de a deveni  tradiţionale.

Şi expoziţia de faţă se poate înscrie pe aceste coordonate.

Câteva întrebări retorice

 

…Oare, pe cine nu interesează în ziua de azi – adult sau tânăr – când tehnologia a ajuns la performanţe nebăbuite, să afle cum trăiau strămoşii noştri, ce scule şi dispozitive foloseau în practicarea ocupațiilor și meșteșugurilor tradiționale? Este vorba de unelte din domeniul agriculturii, al prelucrării produselor animale și vegetale, necesare în munca de zi cu zi din gospodăriile proprii.  Instrumentarul tradițional românesc era odinioară destul de complex, fiind utilizate adjuvante potrivite  pentru  lucrarea pământului, pescuit, apicultură, pomicultură, viticultură, prelucrarea semințelor, morărit, creşterea animalelor,  vânătoare şi aşa mai departe.

Au existat şi în această parte de ţară o seamă de meșteșuguri tradiționale  pe care cei mai în etate şi le amintesc foarte bine, însă cu timpul şi-au pierdut  din importanţă, precum prelucrarea  pietrei, stufului, argilei, papurii, paielor.  Doar prin unele târguri mai vedem produse confecţionate manual din asemenea materiale, aşa cum arătam de curând într-un reportaj.

Industria casnică românească se mândrea odinioară cu articole  minunate de cojocărie, curelărie, dărăcit, tors, urzit, cizmărie,  împletit, melițat, ce erau specifice perioadei de preindustrializare.

Copiii, adolescenţii, tânăra generaţie trebuie să cunoască şi asemenea lucruri ce ţin de istoria neamului, să privească şi spre trecut, dacă vor să înţeleagă vitorul!

Pe parcursul desfășurării manifestării expoziţionale amintite, vizitatorii, atât cei mici cât și cei mari, se vor putea delecta cu câteva snoave românești.

 

Program de vizită

Expoziția va putea fi vizitată toată săptămâna, dar pe module:  de luni până vineri  prima parte a zilei (9.00 – 11.00) este rezervată grupurilor organizate, pentru ca între orele 17.00  şi 19.30 expoziția  să fie deschisă tuturor doritorilor. În weekend programul de vizită este între orele 11.00 – 14.00.

Aşadar, copii luaţi-vă de mână părinţii, bunicii, fraţii mai mari sau veniţi cu educatoarea, învăţătoarea, cu clasa pentru a petrecere momente atractive într-o lume (încă) necunoscută vouă.

                                                                                                 Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail