La începutul anului şcolar sau universitar, tinerii covăsneni care beneficiază de pensie de urmaş sunt aşteptaţi la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Covasna cu adeverinţe care să ateste continuarea studiilor.

Elevii în vârstă de peste 16 ani și studenții în  vârstă de până la 26 de ani, cu pensie de urmaș, trebuie să prezinte la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Covasna adeverinţele care să ateste că îşi continuă studiile, pentru a beneficia, în continuare, de această pensie.

„Copiii au dreptul la pensie de urmaş dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de  ani. Copiii urmaşi care împlinesc vârsta de 16 ani, în cursul anului şcolar, au obligaţia să prezinte dovada continuării studiilor, respectiv, adeverinţa de elev, emisă în luna împlinirii vârstei. Termenul de depunere este sfârşitul lunii respective. În caz de neprezentare a actului doveditor despre continuarea studiilor, pensia de urmaş se suspendă de la data de întâi a lunii următoare împlinirii vârstei de 16 ani”, a explicat reprezentanta compartimentului de relaţii publice din cadrul Casei Judeţene de Pensii Covasna, doamna Köllő Piroska. Potrivit acesteia, la începutul fiecărui an şcolar, elevii urmaşi, în vârstă de peste 16 ani, au obligaţia să prezinte la CJP Covasna adeverinţe din care să rezulte că în anul şcolar în curs urmează o formă de învăţământ organizată potrivit legii. Data scadentă de depunere a adeverinţei este de 30 septembrie a fiecărui an. Adeverinţa va fi eliberată după deschiderea anului şcolar.

Şi studenţii urmaşi sunt aşteptaţi cu adeverinţe la CJP Covasna:

„Studenţii urmaşi, în vârstă de până la 26 de ani, au obligaţia să prezinte adeverinţe din care să rezulte că în anul universitar în curs urmează o formă de învăţământ superior, organizată potrivit legii. Data scadentă de depunere a adeverinţei este 5 octombrie a fiecărui an, iar adeverinţa va fi eliberată după deschiderea anului universitar”, a declarat reprezentanta CJP Covasna.

Potrivit acesteia, adeverinţele vor fi depuse în original, însoţite de talonul de pensie, iar cei care urmează o formă de învăţământ într-un alt stat, în afară de adeverinţa în original, emisă de unitatea de învăţământ din ţara respectivă, trebuie să prezinte şi o traducere legalizată a actului respectiv.

„În caz de neprezentare a actului doveditor la începutul anului şcolar/universitar cu privire la continuarea studiilor, pensia de urmaş se suspendă de la data de 1 octombrie. Reluarea în plată a  unei pensii suspendate se face la cerere, cu prezentarea actului doveditor cu privire la înscrierea într-o formă de şcolarizare, organizată potrivit legii. În vederea reluării în plată a unei pensii de urmaş suspendate din cauza neprezentării adeverinţei de studii este nevoie de: cererea titularului, adeverinţa despre studii, copie act identitate  titular, talon de pensie (urmaş)”, a transmis reprezentanta CJP Covasna, Köllő Piroska.

. .

Aceasta a precizat că „în conformitate cu actuala legislaţie de asigurări sociale, elevul/studentul urmaş se poate  încadra  în muncă, fără a pierde pensia de urmaş”.

„În evidenţa Casei Judeţene de Pensii Covasna avem un număr de 2.480 elevi/studenţi care primesc pensie de urmaş în urma decesului unuia sau al ambilor părinţi”, a menţionat doamna Köllő Piroska.

Ana Alina Costache

.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail