. . Cea de-a doua ediţie a concursului internaţional de fotografie de natură „TransNatura” organizat de către Asociaţia Vadon din Sfântu Gheorghe, a fost declarată un succes de către organizatori, numărul celor interesaţi de concurs fiind mai mare decât anul trecut.

Potrivit declaraţiilor făcute de preşedintele Asociaţiei Vadon, numărul vizitatorilor care au accesat pagina concursului a fost de 3.676, din 78 de ţări.

„În acest an am fost vizitaţi din 590 de oraşe, faţă de 370 care a fost numărul oraşelor de anul trecut, ceea ce este o creştere destul de semnificativă. Este un număr impresionant pentru un oraş ca Sfântu Gheorghe, pentru că apărem pe piaţa celor care organizează astfel de concursuri. Din punct de vedere al continentelor, majoritatea vizitatorilor au fost din Europa, dar descrescător mergând, am fost vizitaţi din America, Asia, Oceania, Africa şi a fost un singur vizitator care tot apare fiindcă pe el nu l-am putut identifica. Probabil că s-a uitat dintr-un loc de unde nici Google nu l-a putut identifica”, a declarat Demeter János.

Pentru cea de-a doua ediţie a concursului de fotografie de natură „TransNatura”, organizatorii au elaborat un regulament noucare prvedea că participanţii puteau să-şi înscrie fotografiile în două categorii, şi anume „Tărâmul apelor” şi „Abstract sălbatic”. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Vadon, chiar dacă cea de-a doua categorie părea o provocare destul de mare – drept pentru care numărul de lucrări înscrise la această categorie a fost mai mic – premiul cel mare a fost câştigat de o fotografie care prezenta abstractul din natură.

„Anul trecut am făcut numai categoria open, deci le-am dat mână liberă fotografilor, a fost un fel de debut al nostru să vedem cum ne primesc cei care participă regulat la asemenea concursuri. Anul acesta ne-am gândit să ne apucăm de tematică, fiindcă atunci devine şi profesional intreresant dacă abordezi tematici. Am abordat două teme. Prima temă a fost Regatul apelor şi a doua temă, marea provocare Abstract sălbatic. Cea de-a doua temă a dat de gândit multor fotografi, dar ceea ce m-am gândit eu că o să se întâmple , s-a întâmplat, astfel că marele premiu a fost câştigat de o fotografie din această categorie. Cei care se pricep la arta fotografică în natură, ştiu ce înseamnă abstractul şi pregătesc în asemenea natură aparatul de fotografiat în asemenea manieră”, a mai spus Demeter János. Potrivit acestuia, fotografia a fost făcută în bazinul Carpatic.

La concursul internaţional de fotografie de natură destinat fotografilor profesionişti şi amatori s-au înscris 52 de fotografi din 11 ţări de pe mapamond: România, Ungaria, USA, Italia, Germania, Samoa, Norvegia, Marea Britanie, Slovacia, Chile şi Australia.

Numele fotografului şi a compoziţiei câştigătoare a premiului cel mare va fi aflat astăzi, la festivitatea de decernare a premiilor, care va avea loc la în curtea Muzeului Cinegetic de la ora 18:00.

Vor fi acordate șapte premii: câte trei pentru fiecare categorie, astfel: premiul I – 600 euro; premiul II – 400 euro; premiul III – 200 euro şi marele premiu în valoare de 1.000 de euro.

Mâine, 26 septembrie, de la ora 10:00 va avea loc o prezentare a prof. univ. dr. Dorel Găină, care va vorbi despre “Declinarea fotografiei contemporane”, de la ora 11:00 designerul Damokos Csaba ca vorbi despre “Chestii care de altfel nu sunt premise”, iar de la ora 12:00 fostul preşedinte al Uniunii Fotografilor de Natură din Ungaria, Radisics Milán va povesti câteva întâmplări fotografice.

Maricela Dan

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail