Beneficiarii Schemei de Plată Unică pe Suprafață (SAPS) și beneficiarii Plății Redistributive – Campania 2015, care doresc să acceseze credite pentru finanțarea activităților curente pot solicita adeverințe de la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Covasna.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Covasna a transmis, ieri că începând de ieri, 16 septembrie 2015, eliberează adeverinţe pentru beneficiarii Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă și beneficiarii Plății redistributive – Campania 2015, care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente de la Băncile care au încheiat Convenţii cu Agenţia.
Potrivit aceleiași surse, Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii garantează creditele acordate de bănci fermierilor, în cadrul acestui tip de convenţie. Toate convenţiile încheiate între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Bancă şi Fondul de Garantare vor fi postate pe site-ul APIA la adresa www.apia.org.ro.
Valoarea creditului
Reprezentanții APIA Covasna au transmis că valoarea creditului va fi de până la 90% din suma cuvenită aferentă SAPS și Plății redistributive, respectiv 72,69 euro/hectar euro/ha pentru SAPS și 5,00 euro/hectar pentru primele 5 ha și de 46,75 euro/hectar pentru restul de 25 ha pentru Plata redistributivă, denominată în lei astfel: a) pentru creditele acordate de Banca Creditoare până la data de 29.09.2015 inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană la data solicitării/creditului/semnării contractului de credit; b) pentru creditele acordate de Banca Creditoare începând cu data de 30.09.2015 inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană din data de 30.09.2015.
Etapele de eliberare a adeverinței . .
Conform informațiilor oferite de APIA COVASNA, etapele procedurale de eliberare a adeverinței sunt următoarele:
1. Fermierii se vor prezenta la sediile Centrelor Județene / locale la care au depus cererea de plată pentru schemele de sprijin pe suprafață și vor solicita în scris prin Cererea de eliberare a adeverinței de înregistrare fermier (ANEXA 1 ) eliberarea ”Adeverinței de înregistrare fermier” (ANEXA 2) din procedură.
2. Odată cu depunerea cererii de eliberare a adeverinței, fermierul va depune și o copie a Cărții de Identitate (CI) sau a Buletinului de Identitate (BI) și originalul împuternicirii de reprezentare (în cazul persoanelor juridice) și se va angaja în scris că nu își va schimba coordonatele bancare ulterior eliberării adeverinței. Schimbarea coordonatelor bancare se poate realiza doar cu acordul exprex al băncii creditoare, APIA fiind înștiințată de acest lucru, de către fermier.
3. Termenul de eliberare a adeverinței sau a înștiințării negative de către APIA este de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării solicitării fermierului la APIA.
4. În cazul în care beneficiarul unei scheme de sprijin primește o adeverință de la centrul județean / local, pentru una din băncile creditoare, dar din motive ce decurg din procedura internă a băncii respective, nu i se acordă creditul, acesta se poate adresa altei bănci creditoare cu care APIA a încheiat Convenția.
5. Pentru aceasta, fermierul va solicita ”Acordul expres” al băncii respective (menționată în adeverință). Prin acest acord, banca va confirma faptul că acceptă schimbarea. Totodată, banca va înapoia fermierului originalul adeverinței depusă de către acesta la solicitarea creditului. Originalul adeverinței va fi depus de către fermier la APIA în vederea eliberării unei noi adeverințe, completând din nou documentele specificate în procedura prezentată.
6. În cazul în care beneficiarul nu se prezintă să-și ridice adeverința în perioada stipulată în procedura internă de lucru, angajatul desemnat pentru instrumentarea eliberării adeverințelor va scrie pe ea ”anulat” și va opera această mențiune în Registrul de intrări/ ieșiri pentru Adeverințe Înregistrare fermier.
7. În situația în care fermierul nu mai dorește să acceseze creditul pentru capitalul de lucru trebuie să restituie la APIA adeverința eliberată (în original). Salariatul o va primi, o va anula conform celor menționate mai sus și o va atașa la dosarul fermierului.
Reprezentanții APIA Covasna mai precizează că:
– Nu se vor elibera adeverințe pentru fermierii care au primit avans sau au fost incluși pe listele pentru avans sau se află în lista pentru calcul și aprobare plăți.
– Nu se vor elibera adeverințe pentru fermierii care au cel puțin o parcelă în UAT –urile care sunt situate site-urile de teledetecție și pentru care nu s-au finalizat clarificările pentru neconformitățile constatate la control!
Ana Alina Costache