Peste 4500 de persoane au vizitat expoziţia itinerantă „Aurul şi argintul antic al României”, care a fost găzduită timp de aproape cinci săptămâni de Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe.

Pedagogul muzeal Bartha Zonga a declarat luni, pentru AGERPRES, că expoziţia a atras atât localnici, cât şi vizitatori din judeţele învecinate şi din străinătate, care au fost impresionaţi de preţioasele artefacte, dovadă fiind mărturiile consemnate în cartea de oaspeţi. Bartha Zonga a menţionat că, probabil, numărul vizitatorilor ar fi fost şi mai mare dacă expoziţia ar fi fost găzduită în altă perioadă şi nu în luna august, când foarte mulţi oameni au fost plecaţi în concediu.

Expoziţia, realizată de Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti cu sprijinul Ministerului Culturii, cuprinde o parte dintre cele mai preţioase vestigii arheologice descoperite pe teritoriul ţării noastre, care acoperă o perioadă de peste şase milenii, cuprinsă între epoca eneolitică şi antichitatea târzie.

În cadrul acesteia pot fi văzute peste o mie de exponate lucrate în aur şi argint provenind din tezaurul istoric al muzeului bucureştean, dar şi din colecţiile a 32 de muzee din ţară partenere în proiect. Printre ele se numără piese din valorosul tezaur de la Pietroasa, precum şi o parte dintre brăţările dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia.

Muzeul din Sfântu Gheorghe a contribuit la această expoziţie cu obiecte din tezaurele de la Peteni şi Şimleul Silvaniei, datând din secolul I. î.e.n., aflate în colecţia sa.

Muzeul Naţional de Istorie a României a demarat acest proiect expoziţional în decembrie 2013, iar până acum expoziţia a fost itinerată la Timişoara, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Alba Iulia. Aceasta va fi găzduită în perioada 23 septembrie-1 noiembrie a.c de Muzeul Judeţean Buzău, după care îşi va continua periplul prin ţară, la Craiova, Iaşi, Suceava, Piatra Neamţ, Constanţa şi Piteşti.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

www.agerpres.ro

. .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail