În primele opt luni ale acestui an, angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna au avut peste 1.500 de intervenţii în situaţii de urgenţă,  cu 7.5% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului 2014.

Potrivit bilanţului ISU Covasna, dat publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute, în perioada 01 ianuarie -31 august 2015, s-au înregistrat 1.544 de intervenţii în situaţii de urgenţă, cu 7.5% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului 2014 când s-au înregistrat 1.431.

Conform aceleiaşi surse, în primele 8 luni ale acestui an, angajaţii instituţiei au avut în medie cinci intervenţii pe zi.

Urmare a intervențiilor efectuate de angajații ISU, în perioada amintită au fost salvate persoane (4 adulți, un copil), dar şi opt animale. Au fost protejate bunuri în valoare de 11633300 lei și au fost asistate medical 1.198 de persoane.

În ceea ce priveşte incendiile, în perioada analizată a anului 2015, în zona de competenţă a Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna s-au produs 89 incendii ( cu 3 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului 2014). Dintre acestea,61 de incendii au fost lichidate de către structurile de intervenţie din cadrul Inspectoratului; 20 de incendii au fost lichidate în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă; 8 incendii au fost lichidate de către Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă.

Printre cauzele care au generat incendii se numără: instalaţii electrice defecte coşuri, burlane de fum defecte sau necurăţate, cenuşă, jar, scântei de la sisteme de încălzire, aparate electrice, dar şi focul deschis şi acţiunile intenţionate. Conform bilanţului, pagubele produse de incendii, în perioada menţionată, au fost estimate la 1078160 lei.

Potrivit aceleiaşi surse,în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al Judeţului Covasna în perioada analizată au avut loc 34deincendii de vegetaţie uscată şi altele.

În ceea ce priveşte intervenţiile  Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), conform bilanţului, în primele 8 luni ale acestui an, punctele de lucru S.M.U.R.D. din cadrul I.S.U. Covasna au acţionat pentru rezolvarea a 1. 280 cazuri, mai multe decât în primele 8 luni ale anului 2014 (când au fost înregistrate 1207 cazuri).

În afara celor menţionate, personalul a avut şi alte intervenţii, a fost solicitat şi în alte situaţii de urgenţă (spre exemplu, evenimente publice de amploare care  pot genera situaţii de urgenţă au fost monitorizate de către personalul inspectoratului la locul de desfăşurare,  întocmindu-se documentele de raportare aferente; au avut loc acţiuni de asanare a teritoriului de muniţia neexplodată, acţiuni de evacuare a apei acumulate în subsoluri în urma ploilor abundente, acţiuni de deblocare a uşilor etc).

***

Duminică, 13 septembrie, s-a aniversat „Ziua Pompierilor din România” și împlinirea a 167 de ani de la bătălia din Dealul Spirii. Cu această ocazie, și totodată, cu prilejul aniversării a 47 de ani de la înființarea Grupului de Pompieri Covasna, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna, a pregătit un program de manifestări cuprinzând expoziţii cu tehnica de intervenție, defilări ale efectivelor și alte activități. Acestea s-au desfăşurat de vineri până duminică. . .

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail