Piaţa Libertăţii va deveni un veritabil „centru cultural” de la acest sfârşit de săptămână, după ce Biroul de Imagine al Primăriei Sfântu Gheorghe a decis să organizeze, periodic, concerte simfonice.

Motivul pentru care s-a luat această decizie a fost dorinţa de a utiliza noul spaţiu generos pentru evenimente culturale, în contextul candidaturii  oraşului Sfântu Gheorghe la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, dar şi pentru a-i determina pe locuitori să-şi cunoască mai bine locul în care trăiesc şi „să creeze o legătură organică” cu acesta.

„Dacă vom avea un spaţiu pietonal şi o piaţă centrală, unde dorim să fie prezenţi cât mai mulţi locuitori ai oraşului, ne-am gândit că cel mai bun prilej şi mijloc de a obţine un spaţiu care să fie plăcut şi agreat de locuitori este prin intermediul culturii şi prin intermediul unor programe culturale. Astfel, dintr-o iniţiativă civică care ni s-a propus, am decis să începem acest demers chiar înaintea terminării lucrărilor, şi să oferim posibilitatea locuitorilor oraşului de a vedea stadiul lucrărilor, ce se va întâmpla aici şi să aibă ocazia să aibă o experienţă inedită în acest spaţiu, chiar înainte de terminarea lucrărilor. La propunerea lui Konya Attila şi Cerkesz Emese, am gândit  un program intitulat  „Sfântu Gheorghe se bazează pe cultură”,  care presupune să organizăm concerte simfonice clasice în acest spaţiu,  la un interval de 3-4 săptămâni, care să ia amploare paralel cu avansarea lucrărilor”, a spus Knop Ildiko de la Biroul de Imagine a Primăriei Sfântu Gheorghe.

Programul concertelor va începe astăzi, de la ora 20:30, cu un prim concert al Cvartetului de coarde al Orchestrei de cameră „Sepsi”, după care, seria evenimentelor culturale va continua de la ora 21:30 cu proiecţia primului film din cadrul Caravanei TIFF, şi anume „De ce eu?” în regia lui Tudor Giurgiu. Sâmbătă, locuitorii oraşului vor putea urmări proiecţia filmului „Ambasadorul de la Berna” (mag. A berni követ), în regia lui Szasz Attila, iar duminică o să se proiecteze filmul „Poveşti trăsnite” (spa. Relatos salvajes) în regia lui Damian Szifron.

„Prin aceste programe dorim să contribuim şi să pregătim o schimbare de atitudine faţă de oraş şi faţă spaţiul în care trăim. După cum bine ştiţi, Sfântu Gheorghe candidează la titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021, şi chiar şi acest program presupune faptul că spaţiile noastre publice să fie locuite, să fie umplute de cultură, să aducem cât mai multe evenimente în aceste spaţii publice, de care să se bucure toţi, unul lângă celălalt. Cultura să devină o parte integrantă din viaţa fiecăruia, astfel, locuitorii să dezvolte o relaţie organică cu oraşul lor pe un termen mai lung”, a mai spus coordonatorul de proiecte.

***

Municipiul Sfântu Gheorghe şi-a anunţat candidatura la titlul de Capitală culturală europeană pentru anul 2021 pe data de 23 aprilie a.c.

Sfântu Gheorghe candidează în parteneriat cu 4 orașe – Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc și Tîrgu Secuiesc – implicând întreaga regiune. Obiectivele titlului de capitală a culturii pe care municipalitatea doreşte să le atingă sunt apărarea și promovarea diversității culturale europene,  evidențierea valorilor comune,  creșterea sentimentului de apartenență la un spațiu cultural comun şi  cotribuția culturii la dezvoltarea urbană pe termen lung. Obiectivul programului Sfântu Gheorghe – Capitala Europeană a Culturii constă în facilitarea  unei mai bune cunoaşteri şi înţelegeri a identităţilor individuale şi comunitare, reducerea tensiunilor generate de diferenţele de identitate şi de nesuportarea, neînţelegerea şi neacceptarea acestora, întărirea conștiinței regionale, consolidarea libertăţii individuale şi comunitare, respectiv a coeziunii sociale, prin intermediul artei şi a culturii.

. .

Coordonatorii proiectului sunt de părere că în ceea ce priveşte subiectul actual al identităţii europene, Sfântu Gheorghe şi „ţinutul secuiesc” au o identitate cu caracter propriu care face ca această temă să devină mai complexă şi mai specifică, în sensul că Sfântu Gheorghe este cel mai mare oraş al ţării în care o minoritate naţională constituie majoritatea numerică.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail