Sute de șomeri din județul Covasna au fost pregătiţi pentru a se putea reintegra pe piaţa muncii, printr-un proiect cofinanţat din fonduri europene, derulat  de societatea „Brahms International” Braşov și de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM).  

Proiectul, intitulat ”Conform – Consiliere, formare profesională și mediere pentru ocuparea șomerilor din județul Covasna” derulat în perioada 14 martie 2014- 13 septembrie 2015, are ca obiectiv general  facilitarea accesului pe piața muncii a șomerilor de lungă durată, a șomerilor tineri, a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și a altor persoane inactive din județul Covasna, prin prevenirea deficitului de competențe, abilități și deprinderi pentru îmbunătățirea capacității de angajare pe termen mediu și lung. Obiectivul general al proiectului urmărește îmbunătățirea calității resurselor umane în scopul ocupării, reducerii șomajului de lungă durată și creării de oportunități de demarare de activități independente de către persoanele care constituie grupul țintă.

Activitățile proiectului au cuprins furnizarea de servicii de informare privind piața muncii și evoluția ocupațiilor, consiliere profesională în vederea stabilirii traseului profesional, servicii de mediere, pentru sute de persoane. Totodată, în mai multe localități din județ (printre care: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Întorsura Buzăului, Baraolt, Covasna, dar și Vâlcele, Araci, Belin, Ilieni) au fost organizate mai multe tipuri de programe de formare profesională – cursuri de inițiere, specializare sau calificare, în meserii şi competenţe cerute pe piaţa muncii. Printre acestea se numără cele de inițiere competențe de comunicare în limbile engleză şi germană, informatică, de calificare ca instalator instalații tehnico-sanitare şi de gaze, lucrător în comerţ şi agent de curăţenie în clădiri şi mijloace de transport, cursuri de specializare ca tehnician pentru supravegherea sistemelor de detecţie, supraveghere video şi control acces, dar și cursuri de competențe antreprenoriale.

Printre cei care au participat la programele de formare se numără persoane de etnie romă. Acestea au participat la curs de agent de curățenie, la Sfântu Gheorghe, Araci, Vâlcele și Belin. De asemenea, o grupă compusă din persoane de etnie romă a parcurs cursuri de competențe informatice, la Ilieni, trecând, în același timp, printr-un proces de alfabetizare. Cca. 99% din cursuri au fost susținute de profesori din zona sau din localitatea în care acestea s-au desfășurat.

. .

”Proiectul a fost lansat în urmă cu 18 luni și la momentul respectiv vorbeam cu mare entuziasm că vom avea rezultate deosebite. Acum, când suntem aproape de finalul acestuia, am putea spune că am realizat, împreună cu SC. Brahms International, niște rezultate deosebite, în primul rând pentru că acesta este proiectul prin care am reușit să școlarizăm persoane de etnie romă (…). Au fost clase speciale, și nu numai într-un singur loc, ci în mai multe locații ale județului: Vâlcele, Araci și Belin Vale. Alături de acest rezultat remarcabil, am avut și alte rezultate (…)”, a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Impactul activităților din proiect asupra persoanelor eligibile interesate a avut un efect major, a arătat managerul proiectului ”CONFORM”, Monica Păltineanu. Astfel, la activitățile proiectului au participat 928 persoane, față de 565 persoane previzionate (164,25%) din care 928 au beneficiat de servicii de informare privind piața muncii și evoluția ocupațiilor, 882 au beneficiat de servicii de consiliere profesională în vederea stabilirii traseului profesional și 480, de servicii de mediere.

S-au organizat opt tipuri de programe de formare profesională, la care au participat 502 persoane, față de 480 prevăzute (194, 59%).

112 persoane și-au găsit loc de muncă

Rezultatele proiectului arată că din cele 502 persoane care au beneficiat de formare profesională, un număr de 112 persoane și-au găsit un loc de muncă (20,11% – față de 13% prevăzut), datorită abilităților, aptitudinilor și competențelor profesionale dobândite prin participarea la activitățile proiectului.
”Au participat la acest proiect peste 900 de oameni, din care peste 500 au participat la formare profesională. Deci, sunt peste 500 de persoane care au intrat în forme de școlarizare, de instruire diferite, în opt programe (…). Au fost 928 de persoane care s-au implicat în proiect, față de 565 cât erau prevăzute în proiect, iar din acestea au fost 502 persoane care au fost școlarizate, față de 480 prevăzute. Din cele 502 persoane, 468 au absolvit cursurile de inițiere, calificare și specializare, au obținut certificate de absolvire cu media peste 7, au înregistrat frecvență peste 90% și au beneficiat și de acea subvenție prevăzută în proiect”, a spus managerul proiectului ”CONFORM”, Monica Păltineanu.

Șase persoane și-au deschis propria afacere

Șase dintre persoanele care au absolvit cursurile de antreprenoriat și-au deschis o afacere pe cont propriu, în diverse domenii, beneficiind de un stimulent financiar de 1.500 de lei, pentru acest lucru:

”Am avut cursuri de competențe antreprenoriale (…) și ne-am propus la elaborarea cererii de finanțare, respectiv a proiectului, ca 5 persoane să-și deschidă o afacere.  6 persoane și-au deschis afacere: două în Baraolt, trei la Sfântu Gheorghe, una la Covasna și au primit pentru acest lucru un premiu de 1.500 de lei, care le-a fost de ajutor în inițierea acestei afaceri (…). O persoană și-a deschis o afacere cu second -hand, alte două – cu cafenele, bar, produse răcoritoare, una și-a deschis o afacere cu comerț produse cosmetice și o persoană și-a deschis o afacere cu activități de construcții (…), deci în domenii diferite. Încă mai au dreptul să-și deschidă afacere luna aceasta (n.r. – doritorii din rândul absolvenților)”, a spus managerul proiectului ”CONFORM”, Monica Păltineanu.

Bursă a locurilor de muncă

În cadrul proiectului „CONFORM”, la Sfântu Gheorghe, a fost organizată, ieri, o bursă a locurilor de muncă, la care 11 agenți economici au oferit peste 60 de locuri de muncă. Jumătate din cei aproximativ 150 de participanți au fost invitați la interviuri în vederea angajării.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail