. . Proiectul „Incursiuni în lumea apelor” implementat de către Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară ALUTUS şi finanţat de către Fundaţia pentru Parteneriat şi Mol România, a ajuns la final. 30 de tineri cu vârste cuprinse între 9 şi 18 ani au avut parte de 4 zile pline de activităţi menite să îi înveţe ce înseamnă conservarea biodiversităţii, prin diferite activităţi practice.

În primele două zile copiii s-au cunoscut în jurul unui foc de tabără şi au participat la şedinţe de scufundări alături de Szabo Jeno, scafandrul profesionist care a făcut parte din echipa celebrului explorator Jaques Yves Cousteau, la Centrul de Cercetări Subacvatice de la Dalnic. După ce au înţeles că există viaţă şi sub apă, nu numai deasupra acesteia, în următoarele zile cei 30 de copii au avut şansa să stea de vorbă cu unele dintre cele mai importante persoane din ţară în ceea ce priveşte conservarea anumitor specii, precum şoarecii, vidrele sau lupii. Pentru a-i introduce pe cei mici în lumea necuvântătoarelor, Asociaţia ALUTUS a avut printre invitaţi pe  Anamaria Lazăr – doctor în biologie şi specialist în mamifere mici, George Bouroş – printre singurii specialişti în vidre din România de la Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice, Georgiana Mărginean – doctorand în biologie, Mihai Pop – specialist implicat în proiectul cu finanţare europeană  de conservare a ursului „LifeUrsus”. În ultima zi cei 30, alături de organizatori, au inaugurat o potecă tematică aflată în aria protejată Râul Negru, ca o încununare a tuturor informaţiilor acumulate în inedita tabără.

În cele 4 zile, copiii au învăţat ce înseamnă viaţa la cort şi mersul exclusiv cu bicicleta, au tras cu arcul, s-au scufundat alături de peşti şi plante acvatice, au făcut focuri de tabără şi au legat prietenii cu natura.

„Copii au aflat de la specialişti ce face un cercetător, să nu mai fie un mister. Cine ştie? Dacă din aceşti 30 de participanţi, unuia îi va plăcea, atunci ne considerăm cu targetul atins. Ce ne bucură foarte mult este că am reuşit un lucru foarte important, spunem noi. Pe lângă toată informaţia teoretică pe care le-o oferim, trezim în ei un sentiment de mândrie şi de apartenenţă. Faptul că ei conştientizează cât de important este să ai aceste specii alături de tine, că ele sunt extrem de necesare, şi pentru că înţeleg că lumile sunt atât de interconectate între ele, atât lumea apelor cât şi lumea de deasupra, atunci nu poate decât să ne bucure. Avem o responsabilitate enormă în ceea ce priveşte protecţia mediului”, a declarat Cătălin Lazăr, peşedintele Asociaţiei ALUTUS.

Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă Alutus a câştigat  un grant de finanţare în valoare de 20.000 de lei pentru proiectul „Incursiuni în lumea apelor”, în cadrul componentei „Spaţii verzi – arii naturale protejate”, care  este susținută de Fundaţia pentru Parteneriat şi Mol România.  Proiectul s-a desfăşurat în trei etape, tabăra de scufundări subacvatice fiind ultima etapă a proiectului. Tabăra de scufundări s-a încheiat duminică,  6 septembrie.

Maricela Dan

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail