Seceta din ultima vreme i-a pus pe jar pe fermierii din toată ţara. Culturile au suferit din lipsa apei, iar producţiile care se anunţau a fi foarte bune sau chiar excelente, au devenit dintr-o dată problematice. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) doreşte să vină în ajutorul agricultorilor prin oferirea de despăgubiri.

Potrivit declaraţiilor făcute în presă de către ministrul MADR, Daniel Constantin, pentru fermierii mici  care au avut pierderi mai mari de 30% din suprafața cultivată se va interveni cu un ajutor de la buget de stat sub forma unei scheme de minimis care va fi legiferată printr-o Hotărâre de Guvern, cel mai probabil în luna septembrie, urmând ca la prima rectificare bugetară, în funcție de resursele pe care le primeşte MADR, să acorde aceste despăgubiri în anul curent.

Dacă în urmă cu două săptămâni fermierii covăsneni încă mai aşteptau comisia de evaluare a pagubelor produse de secetă, până ieri au fost verificate,de către Comisia Judeţeană constituită pe lângă Instituţia Prefectului judeţului Covasna, următoarele suprafețe: 103 ha din Cernat- aparţinând unui număr de 6 proprietari,  50,39 ha din Târgu Secuiesc- aparţinând unui număr de 3 proprietari şi 73,29 ha  din Sânzieni- aparţinând unui număr de 3 proprietari.

Conform directorului Direcţiei pentru Agricultură Covasna, în momentul de faţă producţiile de cartofi de chips au suferit cea mai mare pierdere, aceasta fiind tradusă nu în producţie mică, ci în producţie slab calitativ.

. .

„Problemele sunt mai ales la cultura cartofului pentru chips fiindcă acolo există şi un criteriu de mărime,  la contracte. Acest criteriu nu poate fi respectat, având în vedere că fiecare cartof pentru chips trebuie să aibă peste 44 milimetri diametru, iar din cauza stresului termic, la unele soiuri mai puţin rezistente tuberculii nu au crescut, chiar dacă cartofii au legat. Asta înseamnă că nu poate fi satisfăcut criteriul din contract. Nu prea putem să vorbim de lipsă de producţie, ci doar de lipsă de producţie calitativă  din punct de vedere al mărimii. Aşa putem să spunem şi la cartofii de consum. La cartoful de consum mărimea este de 55 mm minim, dar tuberculii nu ajung la 55 de mm, ci doar pe anumite parcele şi la anumite soiuri. Problema este foarte dispersată, nu este un fenomen general, cel puţin la cultura cartofului. Cel puţin în judeţul Covasna, nu putem vorbi de o pierdere de producţie generalizată la cartofi.”, a declarat Konczei Csaba.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă  la producţia de porumb încă nu se poate face o evaluareîn vederea întocmirii  dosarului de despăgubire, însă se preconizează şi aici probleme cauzate de lipsa ploilor: „Dacă o ţine aşa o să fie probleme mai mari la porumb, dar acolo nu am putut încă să evaluăm, pentru că nu suntem în faza în care să putem să scoatem bobul de pe ştiulete să cântărim. Încă nu s-au depus cereri de evaluare la porumb” a menționat directorul Direcției Agricole Covasna.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail