Antal Almos

Guvernul a adoptat miercuri, 26 august, ordonanţa care prevede creşterea salariului cu 25 de procente  pentru toţi angajaţii sistemului de sănătate, începând de la 1 octombrie. În acest context, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe este de părere că noua creştere a lefurilor tuturor angajaţilor din spital, îi va pune în dificultate atunci când va veni vorba să îi remunereze pe toţi, la sfârşitul lunii.

Potrivit directorului medical al celui mai mare spital din judeţul Covasna, dr. Antal Almos, noua decizie a Guvernului nu este foarte inspirată, punând conducerile spitalelor din ţară în faţa unei imposibilităţi de plată a salariilor. Acesta este de părere că mărirea salariilor trebuia să se realizeze la nivelul medicilor, aşa cum au cerut de la bun încep cadrele medicale.

„În spital cea mai mare responsabilitate, inclusiv penală şi faţă de bolnavi şi faţă de actul medical, o au medicii. După valul de nemulţumiri s-a obţinut această creştere salarială pentru cine lucrează în sistemul sanitar. Toţi angajaţii din sistemul sanitar au fost luaţi sub aceeaşi  umbrelă; bucătăria, portarii, fochiştii, tot personalul auxiliar. Practic, asta însemană că şi un portar de la spital primeşte bani mai mulţi că deschide poarta spitalului. După părerea mea această hotărâre a fost nechibzuită, ca sub această creştere salarială a medicilor, tot sistemul sanitar, toţi angajaţii să beneficieze se creşterea salarială, în condiţiile în care toată responsabilitatea  e a medicilor. Acum, în România salariile sunt mici, dar efortul bugerat este prea mare. Ar fi vorba de 15.000 de medici care lucrează în spitale, dar acum se va face creştere salarială pentru peste 200.000 de angajaţi? Şi efortul bugear va fi mult mai mare, plus că rezultatul nu îi va mulţumi pe medici, cel puţin din ce am observat pe grupul de pe Facebook. (…)Nu văd, ca director,  să putem avea un contract de legislaţie în cadrul contractului actual care să permită ca CAS să ne deconteze nişte sume aşa de mari cu care să putem să acoperim aceste creşteri salariale. Ori, cu banii ce îi primim de la CAS noi trebuie să asigurăm şi aprovizionarea cu medicamente, materiale, căldură, energie electrică, adică tot. Deocamdată nu ştiu cum va fi. Este vorba de sume mari”, a spus dr. Antal Almos.

După creşterea salarială cu 100 de lei pentru fiecare angajat, care a avut loc în cursul  acestui an, spitalul se confruntă cu o nouă cheltuială neprevăzută de 500.000 de lei lunar, pentru viitoarea majorare a salariilor cu 25%. Directorul medical speră să se găsească o soluţie pentru a avea de unde să plătească toţi angajaţii, explicând că pentru lunile octombrie, noiembrie şi decembrie nu au fost încă încheiate contractele pe numărul de cazuri cu Casa de Asigurări de Sănătate, existând posibilitatea de a primi de acolo suma necesară achitării salariilor.

Totodată, directorul medical al Spitalului Judeţean este de părere că ar fi trebuit să se facă o creştere diferenţiată pentru categoriile de medici care profesează în spitale, mai ales că unele specialităţi au sporuri şi de 100% la salariu. „Cred că specialităţile medicale trebuiau  să primească majorarea salarială diferenţiat, mai ales categoriile care lucrează direct cu bolnavii, aici mă refer la chirurgi, ginecologi, internişti, reanimatori. Aceste categorii au cele mai mici salarii. La anatomie patologică sau la TBC  sunt sporuri de 100%, aşa că aceste creşteri salariale vor menţine acea diferenţă care există şi acum între specialităţile medicale”, a mai spus dr. Antal Almos.

. .

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail