Începând de la data de 1 septembrie, cardul naţional de sănătate devine unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vîrsta peste 18 ani.

Potrivit informaţiilor oferite de Ghiţă Drăgoiu – directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Covasna – în cadrul unei conferinţe de presă organizată ieri, asiguraţii care nu au intrat în posesia cardului  pot verifica pe pagina oficială a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) – http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html – dacă li s-a emis cardul, pentru a putea să-l ridice de la CAS Covasna. Totodată, asiguraţii cărora nu li s-a emis cardul de sănătate, până la data de 1 septembrie,  pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia, în baza unei adeverinţe eliberată de CAS Covasna.

Cardul naţional de sănătate a devenit obligatoriu la data de 1 mai, existând o perioadă de 4 luni, de acomodare cu noul sistem, până la data de 1 septembrie. Potrivit informaţiilor oferite de Ghiţă Drăgoiu, numărul serviciilor validate cu cardul de sănătate a depăşit încă din luna mai numărul serviciilor acordate în sistemul vechi de validare. Până ieri la prânz,  un număr de 91.105 carduri dintr-un total de 146.266 de carduri distribuite asiguraţilor, au fost activate, numărul fiind în creştere de la o oră la alta.

De asemenea, din totalul de 158.411 de carduri naţionale tipărite şi predate către CAS Covasna, 10.407 au fost returnate la CAS din cauza expirării timpului de păstrare a acestora la sediul Poştei, iar 1.714 de carduri nu fac obiectul trimiterilor poştale. La data de 24 august, la sediul CAS Covasna se aflau 6.592 de carduri,  plus 154 returnate de Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, O . . rdinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, care aşteaptă să fie ridicate de către beneficiari sau aparţinătorii acestora.

Medicii s-au plâns sistematic de blocarea sistemului

De când s-a implementat sistemul electronic cu cardul de sănătate, medicii din toată ţara s-au plâns de greutăţile pe care le-au întâmpinat în activarea cardului de sănătate, din cauza sistemului care  mai mereu se oprea sau era suprasolicitat. Din această cauză şi timpul acordat unei consultaţii se dubla, dacă nu se tripla, iar pacienţii deveneau nervoşi şi nemulţumiţi, la rândul lor. Întrebat dacă , de la 1 septembrie,  sistemul va mai juca feste medicilor,  directorul CAS Covasna a spus:  „Considerăm că la nivelul judeţului Covasna dacă au fost ceva greutăţi, le-am depăşit. Nu am avut reclamaţii din partea furnizorilor. Acum depinde şi de sistemul lor informatic, şi de capacitatea lor, pentru că ei sunt medici, nu sunt informaticieni, dar am găsit modalităţile să le recunoaştem serviciile. Noi am revăzut toate serviciile, şi care au fost efectuate, toate au fost validate. La sfârşitul trimestrului va fi o regularizare, în cazul spitalelor. Le este mai greu, dar considerăm că este o acurateţe mai mare în raportare şi în plată atunci când serviciile sunt acordate pe baza cardului”, a declarat Ghiţă Drăgoiu.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail