Medicii spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe sunt gata să acţioneze alături de colegii lor din restul ţării dacă se va hotărî că la data de 1 septembrie va fi grevă în sistemul sanitar.

Pe grupul de pe Facebook „Medici gata de grevă generală. Solicităm salarii decente!”, format din peste 32.000 de membri, medicii vorbesc tot mai aprins despre o grevă în sistemul sanitar în data de 1 septembrie, pentru a-şi arăta nemulţumirea cu privire la condiţiile de muncă şi la salarizarea necorespunzătoare.

. .

Potrivit domnului doctor nefrolog Szigyarto Erno, medic şi membru al sindicatului medicilor în cadrul Spitalului Judeţean, în momentul de faţă, din cauza volumului de muncă pe care aceştia îl au,  nu a existat încă nicio şedinţă generală la nivelul instituţiei, însă în urma discuţiilor individuale, medicii sunt pregătiţi să lupte alături de ceilalţi colegi din ţară pentru a-şi cere drepturile salariale corecte.

„Încă nu vă pot spune nimic pentru că încă nu a avut loc o întrunire în acest sens. Ce se întâmplă în ţară este universal valabil pentru toţi medicii, deci nu este ceva aparte. Nu cred că cineva nu vrea salarii decente. Aici trebuiesc salarii decente în tot sistemul indiferent că este vorba despre medici, asistente sau alţi angajaţi din sistem. (…) Nu ştim încă cine ne va reprezenta la Guvern. Trebuie să avem o întrunire să decidem. Din păcate noi suntem atât de prinși în activitatea noastră profesională,  încât nu prea avem timp să ne ocupăm de partea aceasta care este foarte importantă”, a spus dr. Szigyarto.

Totuşi, promotorul mişcării care a pornit pe internet, Alianţa Medicilor, este de părere că greva trebuie să fie o ultimă formă de protest, încercând să convingă spiritele agitate, sătule de aşteptare şi răspunsuri ezitante. Potrivit unei postări pe pagina grupului „Medici gata de grevă generală. Solicităm salarii decente!”, administratorul paginii Alianţa Medicilor încearcă să le explice  că există alte forme democratice de protest pentru ca medicii să-şi facă auzite problmele: „Dacă faci grevă sau miting acum, când încă nu s-a intrat într-o discuţie cu Guvernul, ce faci dacă discuţiile eşuează? Ce formă de protest mai foloseşti atunci? Sunt atâtea alte forme democratice de protest de a-ţi face cunoscut punctul de vedere, încât este greu de înţeles de ce se tot marşează acum pe grevă sau miting. (…) Şi dacă mergeţi la grevă sau la miting ce veţi cere? În numele cui vorbiţi? Alianţa Medicilor a spus din capul locului că va face lucrurile într-o anumită ordine, până când obiectivul va fi atins. Prioritatea principală în acest moment este informarea opiniei publice despre adevărata cauză a problemelor din Sănătate. Până când oamenii nu înţeleg ce se întâmplă, orice formă de protest public am face,  este egal cu zero.Pentru un decident politic, faptul că se strâng câteva zeci ori sute de medici în faţa Ministerului Sănătăţii este irelevant.”

Potrivit unei declaraţii anterioare a preşedintelui Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, greva generală în sistemul de sănătate nu va fi posibilă, ”pentru că din 2011 codul Dialogului Social ne-a cam tăiat dreptul de a face grevă în România”, existând o singură excepţie, şi anume când angajatorul refuză să negocieze un contract colectiv de muncă.

Acţiunile Sindicatului Sanitas – care a negociat 25% în plus la salariile medicilor – nu sunt văzute cu ochi buni

Pe grupul de Facebook au început să apară comentarii la adresa sindicatului Sanitas şi cu privire la cei 25% în plus la salariile medicilor,  pe care sindicatul i-a negociat cu Ministerul Sănătăţii.

Potrivit celor spuse de membrii grupului, cei 25% nu reprezintă o creştere decentă şi nu doresc să accepte o asemenea propunere din partea Ministerului, fiind gata să iasă în stradă pe data de 1 septembrie. De asemenea, implicarea sindicatului Sanitas nu este văzută cu ochi buni, atât medicii din ţară cât şi cei din judeţul Covasna fiind de părere că acesta nu îi reprezintă. „Asta este părerea lor (n.red.- a sindicaliştilor Sanitas). Nu suntem de aceeaşi părere, pentru că ei reprezintă mai mult cadrele medii şi nu prea poată să vorbească în numele nostru. Nu ne reprezintă pe noi”, este de părere dr. Szigyarto.

Pe de altă parte, sindicalistul Sanitas Covasna, Vasile Neagovici a declarat că cei 25% la salariu au fost primiţi cu bucurie de către medicii din judeţul Covasna, întrucât aceasta ar fi una dintre cele mai mari creşteri salariale din ultimii 25 de ani.

„Am vorbit cu salariaţii despre cei 25% – aşteptăm miercuri să se concretizeze acea Ordonanţă de Urgenţă – şi nu le-a venit să creadă, în sensul bun, pentru că  nu se mai aşteptau la nivelul anului 2015 la o majorare de 25%, care reprezintă, după dublarea făcută de ţărănişti în 1998, după o majorare de 48% în anul 2000 făcută de Tăriceanu, cea mai mare mărire de salariu făcută în cei 25 de ani de democraţie. Dacă ea se va încununa, şi în perioada următoare vom semna un acord clar care va fi următoarea tranşă de majorare cu  25% pentru anul 2016, cred că lucrurile se vor aşeza în direcţia cea bună. Eu sunt de acord cu tot ce se solicită de către medici şi asistenţi pe grupul de Facebook, dar cred că peste noapte nu vom putea îndrepta toate lucrurile. Cred că dacă pe parcursul anului 2016 vom mai primi încă o tranşă de 25%, şi undeva la începutul anului 2017, tot 25%, cred că ne aporpiem  de aceste sume pe care noi le revendicăm de mult timp, adică aproape se dublează veniturile”, a declarat Vasile Neagovici.

În momentul de faţă, la Sindicatul Sanitas Covasna sunt afiliate 1.830 de persoane.

Principalele revendicări conturate de medici

În urma afilierii pe pagina de Facebook, medicii au formulat o listă cu revendicările pe care doresc să le prezinte Guvernului. Printre acestea se numără dublarea alocării din PIB pentru Sănătate (pentru un nivel de minim 7% din PIB), direcţionarea transparentă a fondurilor colectate din contribuţii pentru Sănătate, accize pe produse toxice (alcool, tutun, etc) şi păstrarea lor la dispoziţia sectorului sanitar. O altă revendicare este dezvoltarea de noi programe de sănătate concentrate pe prevenţie şi depistarea precoce a unor afecţiuni grave, creşterea natalităţii şi sănătăţii infantile. Aceştia sunt de părere că un audit extern, independent, al sistemului medical de stat pentru identificarea rapidă a pierderilor determinate de corupţie sau proasta gestiune, este un alt mod de a pune pe picioare sistemul de sănătate, iar dezvoltarea de echipe de specialişti  care să atragă fonduri europene şi alte venituri non-bugetare, organizate la nivel judeţean, înseamnă o stabilitate financiară şi o dezvoltare a instituţiilor spitaliceşti.
De asemenea, medicii cer corelarea grilei de salarizare a medicilor cu modificarea coeficientului propus actual în noua lege de salarizare a bugetarilor (faţă de salariul minim de 1.050 ron brut) – prin dublarea salariilor nete în 2 trepte: începând cu luna octombrie 2015,  cu 50%, şi din luna ianuarie 2016,  cu încă 50%.  Medicii îşi doresc modificarea identică a grilei de salarizare pentru restul personalului sanitar (asistente, infirmiere), acordarea de sporuri pentru ture de noapte (30%), pentru zile de repaus şi sărbători legale (40%), acordate atât la salarii cât şi la gărzi.
De asemenea, gărzile, care se vor organiza flexibil – 12 ore gardă după care 24 ore libere – vor fi plătite tuturor celor din echipa de gardă, conform pregătirii, vechimii lor şi condiţiilor specifice, la nivel de 24 lei/oră (rezident), 29 lei/oră (specialist), 36 lei/oră (primar) net, la care se adaugă sporurile aferente pentru noapte şi pentru zilele de weekend şi sărbătorile legale. Medicii îşi doresc 24 de ore libere după gardă, iar dacă nu este posibil, îşi doresc ca pontarea orelor după gardă să se facă în regim de weekend.
Medicii îşi doresc ca până în luna ianuarie 2016 demnitatea  personalului medical să crească prin mai multe reforme. Printre acestea, medicii propun ca sistemul de plăţi informale să dispară, pentru a aşeza relaţia cu pacientul pe baze normale, pacienţii putând să facă donaţii pentru spital sau centrul medical, dacă doresc, fără a fi condiţiona actul medical. De asemenea, plata serviciilor de transport a pacienţilor la internare/externare şi consulturi interclinice  să se facă fără utilizarea serviciului de ambulanţă, care deja este supraîncărcat.

Pentru o mai bună funcţionare a spitalelor şi o activitate medicală de calitate, medicii propun câteva schimbări structurale în sistemul sanitar. Aceştia sunt de părere că informatizarea spitalelor cu reţea de telemedicină în toate centrele judeţene ar fi un prim pas, iar centrele de permenenţă a medicilor de familie din fiecare oraş să fie integrate în acest sistem, fiind dotate cu mijloace de transport persoane,  pentru a diminua încărcarea triajelor Unităţilor de Primiri Urgenţe, dar şi elaborarea pachetelor de bază şi suplimentare de sănătate, cu regândirea sistemului de coplată pentru a permite accesul pacientului la medicul dorit, în timpul orelor de program sau în afara lor.

Creşterea salariilor” pe spatele pacienţilor şi pe munca suplimentară a personalului medical nu este acceptată de către medici

Potrivit discuţiilor pe care medicii le au la nivelul Colegiilor Medicilor, dar şi pe grupul de pe pagina de socializare, personalul medical respinge vehement propunerea pe care Ministerul doreşte să o legalizeze. Medicii se plâng de ideea de a lucra suplimentar, după gărzi, şi zile în care nu apucă să ajungă acasă, dar şi de faptul că anumite specializări nu pot genera venituri suplimentare.

„Sunt specialităţi unde venitul suplimentar, după terminarea programului de lucru, e practic imposibil. În UPU Floreasca nu o să vină pacientul grav bolnav să solicite consult unuia care nu e în tură, pentru că serviciul este asigurat permanent. La fel este şi pentru Ecografist, Radiolog sau Laborator. Sunt şi alte categorii pe care le-am omis neiontenţionat. Oare noi cum ne vom rotunji veniturile după program?”, a spus dr. Zamfir Bogdan, de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Floreasca” din Bucureşti.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail