. . Producţia de cereale realizată în judeţului Covasna,  în acest an,  este mai bogată dar şi mai valoroasă decât cea de anul trecut, spre bucuria fermierilor.

Deși campania de recoltare a păioaselor nu s-a încheiat, până în momentul de faţă fiind  realizată în  proporţie de 95%, cifrele artă că recolta este mai bună decât cea de  anul trecut.

Potrivit informaţiilor oferite de Direcţia pentru Agricultură Covasna, producţia medie la grâul de toamnă   se situează  la 3.500-3.600 kg la hectar,  cu aproximativ 10% mai mare decât în anii anteriori când  media multi-anuală a fost de cca  3.200 kg/ hectar.

Şi preţul  grâului de panificaţie este unul mai bun decât anul trecut, fiind comparabil cu cel din principalele bazine cerealiere din ţară. Astfel, în judeţul Covasna  preţul unei tone de grâu oscilează între 700 şi 750 de lei/tonă, mai mare decât preţul de anul trecut, în timp ce, potrivit informaţiilor oferite de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la data de 19 august a.c preţul unei tone de grâu pentru panificaţie în Banat era de 675,65 lei/tonă, în  Muntenia  era de 740,39 lei/tonă, iar în Oltenia era 693,04 lei/tonă.

„ În funcţie de calitate, la noi preţul este între 0,70-0,75/ kilogram pentru grâul de panificaţie. După o evaluare preliminară,  se pare că evoluţia  preţurilor  va fi mai bună decât anul trecut”, a declarat Konczei Csaba, directorul  Direcţiei pentru Agricultură Covasna.

În toamna anului trecut, fermierii covăsneni  au însămânţat 24.000 de hectare cu cereale, din care 22.000 cu grâu de toamnă. Pe restul suprafeţei cultivate se află secară şi orz de toamnă. De-asemenea, au fost cultivate 1.200 de hectare de rapiţă de toamnă. Faţă de anul trecut, suprafaţa cultivată este aceeaşi, însă vremea va decide cantitatea recoltată.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail