Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe face demersuri pentru preluarea Casei de cultură a sindicatelor din municipiu şi reintroducerea ei în circuitul public.
Primarul Antal Arpad a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că subiectul a fost discutat inclusiv la nivelul coaliţiei de guvernare, iar propunerea a fost de a se găsi o soluţie unitară pentru toate casele de cultură ale sindicatelor din ţară care au căpătat alte destinaţii decât cea pentru care au fost construite iniţial.
„Ideal ar fi să găsim o soluţie pentru toate casele de cultură. (…) În extrasele de carte funciară scrie că sunt ale statului român. Prin urmare, dacă există voinţă politică, se poate rezolva. Normal ar fi ca aceste clădiri să fie ale autorităţilor locale pentru că s-au construit din banii oamenilor din oraş. Noi avem intenţia fermă de a prelua şi moderniza Casa de cultură a sindicatelor din Sfântu Gheorghe, iar dacă nu vom putea prelua proprietatea, vrem măcar să o putem administra, dar în acest caz nu vom putea face investiţii”, a spus Antal Arpad.
Anul trecut, primarul a declarat că valoarea Casei de cultură a sindicatelor este subevaluată şi că proprietarii plătesc un impozit de maximum 10% din valoarea reală, însă nu are pârghii pentru a face o contraexpertiză.
De asemenea, el s-a arătat nemulţumit de faptul că această instituţie de cultură nu mai este folosită demult în scopul pentru care a fost construită.
După 1989, Casa de cultură a sindicatelor a intrat pe autofinanţare, iar majoritatea spaţiilor din incintă au fost închiriate unor instituţii ori firme private, printre care Ansamblul de dansuri populare maghiare „Haromsezek” şi Universitatea „Spiru Haret”. Tot aici au funcţionat o vreme sediile unor posturi de radio şi redacţiile unor ziare.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES