Ultimele date ale Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna arată că valoarea ratei șomajului a crescut ușor la finele lunii iulie, față de cea înregistrată la finele lunii iunie.

Conform informațiilor prezentate ieri de conducerea Agenției Județene, în cadrul unei conferințe de presă, la data de 31 iulie 2015 erau înregistrate în evidență 5.887 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Potrivit aceleiași surse, la finele lunii iulie, rata șomajului din județ a ajuns la 6.56%, în creștere cu 0,65 puncte procentuale față de cea înregistrată la finele lunii iunie 2015, această creștere fiind influențată și de intrarea absolvenților în evidențele Agenției.

”Absolvenții sunt prezenți la sediile instituției noastre și ale punctelor teritoriale și (…) s-au înregistrat și se înregistrează pe parcurs. Există deja persoane care se angajează dintre acești tineri (…).  În ceea ce privește absolvenții, se știe că sunt două dosare care se realizează. Primul dosar se realizează în termen de 60 de zile de la absolvire (…), iar etapa următoare este acum în august, când acești tineri vin și depun al doilea dosar (…). Inițial, am avut pentru primul dosar aproape 1.100 de tineri care au solicitat luarea în evidență (…), iar la al doilea dosar suntem în curs de preluare și în momentul de față sunt circa 400 de tineri care au depus solicitarea pentru al doilea dosar, deci continuăm să îi așteptăm (…).”, a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Potrivit datelor AJOFM Covasna, în luna iulie, prin acordarea serviciilor de măsuri active de ocupare, prevăzute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu completările şi modificările ulterioare, au fost încadrate în muncă 382 persoane.

. .

Din totalul persoanelor aflate la finele lunii iulie (a.c.) în evidenţa Agenţiei (5.887 persoane), 706 beneficiază de indemnizaţie de şomaj (cf. Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare) și 5.181, din care 2.412, sunt șomeri neindemnizați sau beneficiari ai Legii nr. 416/2001.

Datele Agenției arată că în județul Covasna, femeile se angajează mai ușor decât bărbații, 47, 34% din totalul șomerilor înregistrați în evidență fiind persoane de sex feminin.

Totodată, potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Agenției, din mediul rural, provin mai mulți șomeri decât din mediul urban.

Mai exact, din mediul urban provin 1.848 persoane, iar din mediul rural 4.039 persoane, arată datele AJOFM Covasna.

” Ar trebui să deschidem puternic către zonele rurale, pentru că zona rurală este dezavantajată în ceea ce privește ocuparea. Aspectele acestea sunt urmărite și de marii angajatori. (…) Este deja  un fapt normal să vezi autobuze și mijloace de transport care fac legătura între mediul rural și orașe (…)”, a spus directorul executiv al AJOFM Covasna.

Repartizarea în teritoriu a şomerilor înregistrati în evidenţa AJOFM Covasna se prezintă astfel pe zone ale judeţului: din zona Sfântu Gheorghe provin 2.479 persoane (1.223 femei), din zona Baraolt, 1.107 persoane (458 femei), din zona Târgu Secuiesc, 1.062 persoane (565 femei), din zona Covasna, 789 persoane (334 femei), iar din zona Întorsura Buzăului, 450 persoane (207 femei).

În ceea ce privește nivelul studiilor, majoritatea persoanelor aflate în evidenţa AJOFM Covasna 71,68% au un nivel de pregătire sub cel de studii medii. Ponderea persoanelor cu nivel de instruire liceal, sau post-liceal este de 25,75%, iar persoanele cu studii superioare reprezintă 2,56%.

Grupa de vârstă din rândul căreia se înregistrează cei mai mulți șomeri e cea a persoanelor cu vârsta sub 25 de ani, reprezentând 29,86%, grupă urmată de cea a persoanelor cu vârsta între 30-39 de ani (20,74%), și cea a persoanelor cu vârsta între 40-49 de ani (19,89%), arată datele AJOFM Covasna.

A.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail