. . Conducerea societăţii de salubritate Tega S.A. a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că de acum gunoiul menajer colectat din judeţ va merge la Braşov,  pentru depozitare. Decizia a fost luată după ce în ultimii ani, din dorinţa de a îmbunătăţi calitatea aerului, a solului şi implicit a vieţii locuitorilor judeţului, Consiliul Judeţean Covasna, prin intermediul Ministerului Mediului, a demarat proiectul de ecologizare cofinanţat din fonduri europene, intitulat „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Covasna”, fiind închise toate gropile din judeţul Covasna.

Proiectul  „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Covasna”, cu o valoare totală de 30.038.000 de euro, a fost semnat la data de 17 septembrie 2010, de către ministrul mediului de la acea vreme, Laszlo Borbely, împreună cu Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna. Contribuţia proprie a judeţului a fost de 3.000.000 de euro.

Printre cele mai importante obiective generale pe care acest proiect le are, se numără: dezvoltarea unui sistem funcţional de management al deşeurilor cu reducerea impactului asupra mediului din judeţul Covasna, creşterea numărului de persoane care beneficiază de servicii de salubritate de calitate şi la preţuri accesibile, reducerea cantităţilor de deşeuri aduse la depozit şi creşterea cantităţii de deşeuri reciclate şi reutilizate, dar şi reducerea numărului de situri contaminate.

În ultimii ani, un număr de 3 astfel de  gropi au fost închise în localităţile Târgu Secuiesc, Covasna şi Întorsura Buzăului, urmând ca cea  din Sfântu Gheorghe, în care sau colectat deşeurile din tot judeţul până la momentul actual, să fie închisă.

Iniţiatorii proiectului spun că se doreşte ca acest nou sistem de management al deşeurilor să înfrumuseţeze aspectul localităţilor, şi chiar să ofere o sursă de venit nouă pentru comunitate, prin valorificarea compostului, asemeni oraşului Oradea.

Cu o parte din fondurile alocate acestui proiect  au fost cumpărate 16 hectare de teren, situate între localităţile Moacşa şi Leţ, unde, în luna mai 2014 au fost demarate lucrările la noua uzină ce va deservi colectării şi reciclării deşeurilor din tot judeţul Covasna. Conform contractului semnat cu firma de construcţii, lucrările la centrul de management integrat ar trebui să fie gata în maxim 14 luni.

În ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Covasna a fost aprobat utilizarea sumei de 2.500 mii lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Județului Covasna, pentru finanțarea cheltuielilor neeligibile la proiectul „Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Covasna”.

„De astăzi transportăm şi noi deşeurile la Braşov. O treime din depozitul din Sfântu Gheorghe  a fost predată încă din luna mai, şi acum am predat  în întregime pentru închidere depozitului. Problema este cum o să se aleagă operatorul, fiindcă  până acum Tega nu a reuşit să obţină dreptul de a fi operatorul fără licitaţie. Temei legal ar exista fiindcă suntem în întregime proprietate  publică, operăm în tot judeţul, (…) dar Consiliul Concurenţei trebuie să decidă dacă se permite acest lucru. Probabil că se va ajunge la licitaţie. La licitaţie din ţară, în afară de judeţul Bistriţa, toate au continuat cu procese, contestaţii din partea celor care nu au câştigat. Poate să se ajungă la câţiva ani de zile cu alegerea operatorului”, a declarat directorul Tega S.A., Toth-Birtan Csaba.

Facturi mai mari de salubritate, pentru locuitori

Potrivit reprezentantului Tega SA,  depozitarea gunoiului la Braşov  se face la  prețul  de 81,5 lei pentru fiecare tonă, judeţul Covasna producând   anual aproximativ 154.000 de tone de deşeuri.

„Aici sunt nişte cheltuieli suplimentare destul de importante. Încă nu le ştim exact, dar pentru o tonă de deşeu depozitat la Braşov  se plătește suma de  81,5 lei.  Nu ştim exact cantitatea în tone care se va transporta, fiindcă aici nu s-a calculat acest lucru. Noi am făcut măsurători din când în când ca să avem nişte date, dar aici va trebui să măsurăm exact ca să ştim ce tonaj trebuie depozitat. Noi estimăm în jur de 3.000 de tone, care, cu 81,5 lei/tonă  reprezintă  un cost suplimentar  pe care nu l-am avut până în prezent,  şi care va trebui acoperit de noi. Să vedem cât timp şi dacă va duce la majorarea de tarife, sau putem să scăpăm fără. Probabil nu se va putea fără majorare atâta timp cât trebuie să apleăm la Braşov”, a mai spus Toth-Birtan Csaba.

Cei care nu au contract cu Tega dar care produc gunoaie, vor fi somaţi să intre în legalitate

Pentru  a avea mai multe fonduri pentru cheltuieli, unul dintre obiectivele actuale ale firmei de salubritate este lărgirea bazei de clienţi, adică identificarea celor care beneficiază de serviciile de salubritate, dar care nu au încheiat un contract.

 „Ceea ce vrem să facem este să lărgim baza. Noi avem un tarif pe persoană. Dacă plătesc mai multe persoane, bineînţeles că se adună mai mulţi bani şi avem fonduri pentru cheltuieli. Aici ne este necesar ajutorul administraţiei locale. Avem o colaborare bună cu 2 oraşe şi cu 20 dintre comune, dar la 16 comune nu prea funcţionează această colaborare. Avem cazuri în care transmitem lista cu persoanele fără contract, împreună cu factura, şi se reîntoarce scrisoarea nepreluată. Sunt nişte tertipuri de a se eschiva. Toţi cetăţenii care locuiesc în comuna respectivă  produc deşeuri. Întâlnim cazuri când gunoaiele sunt depozitate pe malul unei ape sau pe domeniul public, iar noi  le colectăm. Factura ar trebui să ajungă la primărie, dar degeaba depun factura dacă nu există comunicare”, a explicat directorul Tega.

Acesta a spus că un alt obiectiv este acela de a-i determina pe cetăţeni să colecteze  selectiv, Caravana colectării selective fiind un program care are tot mai mult succes. Potrivit informaţiilor oferite, cantitatea de plastic colectată precum și a  deşeurilor  din echipamente electrice şi electronice aproape  s-a dublat faţă de anul trecut, iar valoarea totală scăzută din facturile celor care au ales să colecteze selectiv este 41.567 de lei.

Locuitorii de la case din Sfântu Gheorghe trebuie să aibă mai multă grijă în ceea ce priveşte colectarea selectivă

„La casele particulare preluăm deşeurile colectate selectiv în saci, iar cei care scot aceşti saci în faţa porţii, în ziua colectării, beneficiază de  8% reducere la factura de salubritate. În luna iunie,  cam 13% dintre clienţii noştri care locuiesc la casele particulare au scos saci conţinând deşeuri colectate selectiv, iar în iulie 15%. Ceea ce vrem să spunem, şi prin intermediul presei, este că aproape 10-15% dintre  cei care au scos deşeurile colectate selectiv în saci ne-au dat altceva decât scria pe sacul respectiv, mai exact au pus deşeuri menajere sau tocătură de iarbă şi alte deşeuri. Vrem să îi anunţăm că începând cu colectarea de la sfârşitul lunii august vrem să mergem cu gardienii noştri, iar cei ce ne înșeală sunt  pasibili de o amendă cuprinsă între 50 şi 150 de lei. Este o înşelăciune, fiindcă  ei primesc o  bonificaţie de 8% pentru care nu și-au făcut treaba ”, a atenţionat directorul Tega S.A.

Maricela Dan

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail