Acesta a fost gândul cu care s-a pornit în urmă cu câțiva ani creionarea strategiei de dezvoltare a orașului, ne-a spus primarul Thiesz János.  În cadrul unui interviu pe care ni l-a acordat și pe care vi-l prezentăm astăzi, primarul orașului Covasna a vorbit despre proiectele realizate, despre investițiile aflate în curs de derulare, dar și despre planurile de viitor.

 

–          Stimate domnule primar, cum au trecut acești ani de când ați preluat funcția de primar al orașului Covasna și ce ne puteți spune despre proiectele de investiții realizate de atunci și până în prezent?

–                     Aș începe cu un mic istoric, pornind de la anul 2008, când o echipă tânără a ajuns la conducerea orașului Covasna. Întotdeauna accentuez că domnul Lőrincz Zsigmond, fostul primar, a avut o inițiativă extraordinară, Dumnezeu să-l odihnească (…). Dânsul, fiind și de specialitate în domeniul turismului, a vrut neapărat să se știe foarte bine că orașul Covasna este stațiune balneoclimaterică de interes național și a pus întotdeauna accent pe turismul balnear (…). Pe lângă acest lucru, domnul  Lőrincz Zsigmond s-a gândit că ar fi foarte bine ca și Covasna să facă un pas înainte în ceea ce privește turismul de agrement și atunci, în 2008, când echipa a câștigat alegerile și domnul Lőrincz a devenit primar, eu viceprimar, am pornit pe un drum lung. Până în momentul respectiv nu aveam o strategie de dezvoltare a orașului Covasna din punct de vedere economic, social, etc. Deci, primul nostru gând a fost acesta, și s-a întocmit o lucrare în acest sens, s-a întocmit o strategie care a fost adoptată chiar în anul respectiv, în 2008.

În realizarea strategiei s-a ținut cont și de faptul că de multe ori s-a spus că stațiunea nu e promovată sufficient (…) și că avem o infrastructură foarte proastă – drumuri, apă, canalizare, conducte de 30-40 de ani și că trebuie să avem grijă de mediul care ne înconjoară și de apa minerală, de aerul curat și de mofetă. Am ținut cont de faptul că primul lucru și cel mai important pentru orașul Covasna a fost, este și va rămâne turismul, turismul balnear, în primul rând și pe plan secundar, de ce nu, turismul de agrement.

Și atunci, în baza strategiei concepute pornind de la aceste aspecte, am început să lucrăm și să accesăm fonduri, în prima fază, prin proiecte (…). În 2012 am câștigat al doilea mandat, domnul  Lőrincz Zsigmond, ca primar, eu ca viceprimar…din păcate, la sfârșitul anului dânsul a încetat din viață, au fost alegeri anticipate în februarie 2013 și atunci am preluat mandatul de primar și am dorit să continuăm ceea ce am început, să ne dezvoltăm pe partea de turism. Deci, continuăm cu munca începută, dar, desigur, acordăm atenție și altor activități economice care se desfășoară în Covasna  (…).

 Revenind, în baza strategiei din 2008 am început să lucrăm pentru a accesa fonduri și aș aminti că proiectele care au fost scrise au fost toate câștigătoare, și este un lucru foarte bun! (…).

Așa a început modernizarea străzii Ștefan cel Mare (…), proiect finalizat chiar în acest an – și a fost primul mare proiect; apoi a urmat reabilitarea infrastructurii stațiunii balneoclimaterice din Covasna, proiect ce vizează 16 străzi și se derulează și la ora actuală, proiect ce include investiții de apă, canalizare, pluvial și refacerea completă a trotuarului și a carosabilului, cu asfalt, deci este extraordinar (…). Pentru strada Ștefan cel Mare, lucrările au început acum doi ani și s-au terminat anul acesta. Tot anul acesta a demarat proiectul privind reabilitarea infrastructurii în stațiunea balneoclimaterice Covasna, pe care trebuie să-l terminăm anul acesta (…). Constructorul s-a angajat să termine lucrările până în luna octombrie, dar, efectiv, toate lucrările trebuie încheiate în acest an și  trebuie depuse toate actele pentru a accesa fondurile necesare.

În afară de acestea, Covasna face parte și din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Aqucov” din Sfântu Gheorghe, și astfel vom putea reabilita celelalte străzi care nu au putut fi cuprinse în proiectul amintit. Refacerea conductelor, reabilitarea și schimbarea conductelor vechi de 30 -40 de ani s-a realizat și prin Operatorul Regional din Sfântu Gheorghe, ceea ce înseamnă inclusiv captarea de la Bâsca, de la Comandău, aducțiune până în Covasna și aici sunt vizate foarte multe străzi (…).

 Noi am mai avut un proiect, acum doi ani, care a vizat reabilitarea unei străzi mai lungi din Covasna, o extindere de canalizare în orașul Covasna, o lucrare, din nou, foarte importantă (…).

 În afară de acestea, am mai avut încă un proiect care a început anul trecut și viza promovarea turismului balnear și a resurselor endogene din zona turistică Covasna. Proiectul s-a încheiat recent, dar nu înseamnă că ne-am oprit, ci vom continua să promovăm stațiunea în continuare, atât pentru persoanele din țară care doresc să vină aici, dar vom încerca să promovăm zona chiar și în afara granițelor țării. Dacă toate aceste proiecte sunt luate la un loc, putem vedea că se apropie de valoarea de 20 de milioane de euro – aici intră și proiectul derulat cu Operatorul Regional din Sfântu Gheorghe, după cum am amintit, dar cu totul, valoarea se ridică la 20 de milioane de euro, și era foarte greu să avem noi acești bani. Dacă ne gândim bine, asta ar însemna aproape bugetul local al orașului Covasna pentru aproape 8 -10 ani (…). Sigur, a trebuit să acoperim o cotă parte și asta a fost greu, a trebuit să accesăm și niște credite, dar asta este.

În ceea ce privește investițiile, lucrările realizate, aș aminti că baza sportivă din parc am reabilitat-o puțin și doream ca ulterior cu aceasta să intrăm într-un proiect pentru a o dezvolta (…). De asemenea, am pus foarte mare accent pe parcuri, care au fost reabilitate.

 Anul acesta am făcut și reparații la trei mari parcări – ar însemna cam 100 de locuri – din bugetul propriu – pe care săptămâna viitoare le vom asfalta, apoi vom pune marcaje și, totodată, am pus un mare accent pe iluminatul public, din două puncte de vedere (…): în primul rând, nu se va mai consuma atât de mult, și în al doilea rând vor fi introduse cablurile în subteran. Acest lucru s-a realizat și în anii anteriori, dar continuăm.

În ceea ce privește proiectele realizate în ultimii ani, aș aminti că un rol foarte important a avut domnul  Lőrincz Zsigmond și în realizarea unei săli de spectacole. Nu aveam o sală de spectacole și am reușit să primim înapoi de la Ministerul Culturii cinematograful, care, până la urmă, a fost construit chiar de covăsneni în anii ‘60 și recepția finală se realizează chiar în acest an. Am avut foarte mult de lucru și este o sală multifuncțională, obligatoriu cu cinematograf și vom avea chiar și filme 3 D (…). În afară de aceasta există acum și sala de spectacole, ce are aproape 300 de locuri. Sala era foarte necesară orașului Covasna (…). Ne-am propus să avem cât mai multe atracții pentru turiști, dar și pentru localnici: avem biblioteca și biblionet-ul, expoziții de arte plastice, avem două săli unde, cam lunar, se schimbă lucrările; în afară de acestea, ne-am gândit să avem un mic trenuleț de agrement (…), dar, vedeți, drumurile erau un impediment, dar acum că va fi asfalt va fi bine (…). Avem și Mocănița, care funcționează în perioada de vară (…).

În afară de proiecte, ne-am gândit să punem accent pe activități cultural – artistice, sportive, de agrement, pentru timpul liber, prin care să îi atragem nu numai pe cei care sunt în stațiune, inclusiv să atragem populația orașului Covasna la aceste activități, plus pe cei din zonă, și, de ce nu, persoane care poate pentru acțiunea, evenimentul respectiv vor veni în Covasna (…). Deci, în ultimii ani ne-am axat pe crearea a cât mai multe atracții și oferirea a cât mai multe posibilități de petrecere a timpului liber, a cât mai multe locuri unde ar putea să meargă oamenii. Și aici, o inițiativă foarte bună, pentru perioada de iarnă a fost deschiderea pârtiei de schi. Noi nu am reușit să câștigăm proiect în acest sens, pentru că nu suntem la cota 1.000 de metri, deci din bugetul propriu s-a realizat pârtia de schi, ce a primit ulterior chiar numele domnului fost primar  Lőrincz Zsigmond (…).  Ne-am gândit să oferim posibilitate de petrecere a timpului liber, prin pârtia de schi, chiar și vara (…) – valorificată printr-o bază sportivă mică, prin locuri de joacă pentru copii, să facem o zonă de picnic, așa cum avem și în Valea Zânelor (…).

–          Spuneați, la un moment dat, că doriți să extindeți traseele care duc spre vechea Cetate. Ce s-a mai întâmplat?

. .

–          La Cetate încă se lucrează și la ora actuală,  și noi considerăm că acesta este un lucru foarte important, având în vedere că Cetatea Zânelor este o cetate dacică ce e foarte apreciată. Vin arheologii și fac în continuare săpături, amenajări, și nu abandonăm ideea de a ajunge să introducem Cetatea în Patrimoniul Unesco, să accesăm niște fonduri cu care să facem această zonă mai atrăgătoare și să realizăm niște trasee turistice (…).

Proiecte în plan

–                     Ne-ați vorbit despre strategia de dezvoltare a orașului, pornită în 2008. Ați început să proiectați deja strategia pentru anii 2015-2020. Ce ne puteți spune despre aceasta, ce va cuprinde noua strategie?

–          Exact…am făcut o inventariere a ceea ce s-a realizat din strategia propusă atunci, vom scoate din noua strategie – pe care o pregătim, pentru anii 2015- 2020 – obiectivele realizate și vom pune altele noi.

–                     Ce cuprinde această nouă strategie?

–          Foarte multe…este foarte complexă…cuprinde tot ceea ce vizează activități și alte prestări servicii legate de turism, dar și alte idei prin care să atragem turiști în Covasna. O firmă specializată face acest lucru, și lucrarea (n.r.- proiectul privind strategia de dezvoltare) va fi gata cam la începutul lunii septembrie. Proiectul va fi pus în dezbatere publică, astfel că încă pot veni și alții să-și spună doleanțele. O doleanță mare din partea locuitorilor orașului Covasna este construirea unui ștrand (…). Realizarea unui ștrand ar necesita o investiție serioasă și ne-am gândit că dacă facem acest lucru, ar fi bine să accesăm niște fonduri. Totodată, strategia de dezvoltare  pe care o pregătim prevede și realizarea unui centru wellness, a unui Aquaparc… În mod normal, realizarea unui centru wellness era cuprinsă și în cealaltă strategie, dar nu a fost posibil de realizat și, în continuare ne așteptăm la greutăți în acest sens. Rămâne să vedem ce fonduri vom putea accesa, care vor fi cofinanțările.

 

Ar trebui alocate, separat, niște sume (n.r. din bugetul național) pentru stațiunile balneoclimaterice de interes național”

Ce ne puteți spune despre rectificarea bugetară făcută de Guvern la finele lunii iulie? Ce sume a primit Covasna și cum vor fi acestea repartizate?

–          Covasna a primit foarte puțin. Rectificarea făcută vine în baza unui calcul care se face, dar noi strângem foarte bine impozitele și taxele și am primit foarte puțin la rectificare…în jur de 400.000 lei, deci, foarte puțin (…). Urmează ca în ședința următoare a Consiliului Local să repartizăm acești bani acolo unde trebuie să mai contribuim – cofinanțări, cheltuieli… Ca primar al unei stațiuni balneoclimaterice de interes național, consider că am merita o atenție mai mare în acest sens, din partea Guvernului (…). Aici vin foarte mulți turiști. Într-un an, avem între 30.000 și 50.000 de turiști (…), deci zic că ar trebui alocate, separat,  niște sume pentru stațiunile balneoclimaterice de interes național, pentru dezvoltarea acestora, pentru turiștii care vin în stațiune. Cred că ar trebui să fie separat, în buget, prevăzute niște sume în acest sens.  Nu sunt atât de multe astfel de stațiuni  – omologate – în țară (…). E destul de greu să aduci bani în oraș… prin proiecte încercăm să accesăm fonduri, în continuare.

–          Și, rezumând, care sunt proiectele în derulare în momentul de față și ce mai aveți în plan să realizați anul acesta?

–                     Tot ceea ce este legat de infrastructură. Proiectul cu reabilitarea a celor 16 străzi și cel derulat în paralel cu Operatorul Regional care lucrează pe celelalte străzi. Acestea ar fi două proiecte majore pentru acest an, proiecte care ne iau toată energia. De multe ori s-a spus că e haos, am fost întrebați de ce nu lucrăm pe porțiuni, dar nu putem să realizăm pe porțiuni (…). Până acum a mers destul de bine, pentru că și vremea a ținut cu noi. Ar putea interveni întârzieri, dar chiar dacă vor fi întârzieri, sunt lucrări care trebuie făcute și îi rog pe oameni să aibă răbdare și totodată le mulțumesc că au înțeles importanța acestor lucrări pe care le facem, inclusiv pentru dânșii, dar prin acestea vom putea atrage turiștii în orașul Covasna (…). Le mulțumesc oamenilor pentru răbdare!  (…). Le mulțumim și turiștilor pentru răbdare! La fiecare hotel am pus un afiș prin care ne cerem scuze turiștilor pentru deranjul care există, și le mulțumesc și lor pentru înțelegere! Infrastructura pusă la punct va fi o rampă de relansare pentru turismul din Covasna, și pentru atragerea investitorilor. (…)

În plus, în ceea ce privește obiectivele pentru perioada următoare,  aș aminti că anul acesta încă un lucru important pe care dorim să îl realizăm este Planul Urbanistic General (PUG). Acesta trebuie să fie gata până la sfârșitul anului, fiindcă se termină fostul PUG. Nu este ușor de realizat un PUG, ne-am lovit de foarte multe dificultăți, dar suntem pe linie dreaptă  și eu sper că în decembrie, cel târziu, să avem noul PUG, chiar dacă vom mai avea de obținut niște avize, mergem înainte și trebuie rezolvat.

–                      Cum a fost până acum anul 2015 în ceea ce privește numărul turiștilor?

–          Cu bilete de tratament au venit mai repede decât anul trecut (…). Am înțeles că numărul turiștilor va fi un pic mai scăzut, dar în afară de cei care vin cu bilete de tratament, vin în vizită și turiști din alte țări, cu autocare. Ar fi important, însă, să se reabiliteze drumul de la Reci, către Covasna. Un lucru pe care vreau să îl spun este faptul că pe mine mă deranjează puțin situația drumului de la intersecția de la Reci până la Covasna. În acest sens, am trimis și scrisori și în anii anteriori. Am înțeles că se așteaptă, pentru că e un proiect mai mare, mai vast (…), auzim că se va face, dar mi-ar plăcea să aud că începe acest proiect, mi-ar plăcea să se facă porțiunea, să se pună un covor asfaltic….și ar fi important și pentru cetățenii care vin în stațiune.

Pregătiri pentru Zilele orașului Covasna

–                     Ați amintit despre evenimentele organizate pentru locuitori, dar și pentru turiști. Ce ne puteți spune despre ediția de anul acesta a Zilelor orașului Covasna? Au început pregătirile?

–                     Mergem cu pași mari spre Zilele orașului Covasna. Ediția de anul acesta va avea loc între 4-6 septembrie. Am început pregătirile. Vor fi formații, mâncare, băutură, programe prin care oamenii să se simtă bine. Vom încerca să avem activități pentru toate categoriile de vârstă, activități pentru copii, activități culturale, sportive, concerte. În plus, vom încerca să ne axăm și pe activități gastronomice, să promovăm gastronomia locală și mâncărurile preferate în zonă. Printre invitații acestei ediții se numără Alina Eremia, trupa „Etnic”, formația „Stroke 69”, ansambluri folclorice. Evenimentul va fi organizat de Primărie și Casa de Cultură, dintr-un buget foarte mic, dar ne bazăm și pe sponsori (…).

 

 

–          În final, dacă doriți să transmiteți un mesaj locuitorilor, turiștilor…

–          Doresc să le mulțumesc încă o dată locuitorilor, pentru răbdarea de care au dat dovadă. În continuare, le cer să mai aibă răbdare pentru că va fi bine. Sunt lucrări pe care le facem pentru noi toți și doresc să transmit că străzile care nu au intrat încă în programul de reabilitare, vor urma!  Mulțumim pentru răbdare și turiștilor, cărora le transmit că îi așteptăm la noi cu drag și că strategia la care ne gândim acum va cuprinde cât mai multe posibilități de agrement, ca să se simtă și ei aici acasă!

A consemnat Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail