Cum, necum am ajuns în prima parte a acestei excursii estivale  întrunul din locurile cele mai interesante ale Macedoniei, anume municipiul  Skopje.  Dacă doreşti săţi faci  o imagine despre ţara străină în care ai poposit, nar fi rău să dai mai întâi o raită prin  oraşul lor cel mai reprezentativ capitala. Aşadar, iatămă în cea mai mare aglomerare urbană de aici, chit că numără numai 700.000 de suflete. Un mizilic faţă de Bucureşti; ce să mai zici de Paris ori Londra?

                                              Concurenţă puternică

       

   În drum spre Skopje am întâlnit destul de puţine  maşini cu numere străine. Câteva sârbeşti, albaneze, kosovare (da, există şi aşa ceva). Turişti din Vest – prea puţini; din România – nici atât. Aveam să mă intersectez  cu un Logan roşu  de Bacău, făcându-ne semne cu farurile.  Nu ne-am oprit la taclale. Ce să vorbim?

   Penuria de turişti străini (fiindcă localnici sunt destui) se explică  prin faptul că  atractiva  Coastă  Dalmată se găseşte atât de aproape, iar  minunatele ei staţiuni absorb  ca un uriaş hidrofor vizitatorii care în fiecare vară  dau năvală în  oazele de relaxare de la Marea Adriatică. Să amintesc numai  de splendidul burg Dubrovnik (supranumit „Raiul pe Pământ”), perlele Opatija, Crikvenica, Rabac ori Pola (se scrie altfel, rezultând un cuvânt foarte ruşinos în limba română, înţelegeţi dv.). Ce să mai vorbim de cochetele Insule  Krk, Korcula, Rab şi celelaltele?

    Pe cele mai importante atracţii balneare nu le-a ocolit nici băiatu’, la Dubrovnik ajungând chiar  de…trei ori la intervale de patru ani. Dar despre aceste frumuseţi vă voi povesti într-un alt serial.

   Numai dacă sunteţi cuminiţi…

Teama de cutremure

    Recunosc că mi-e groază de cutremure. De fapt, cine nu se teme? Aşa că odată  ajuns în Capitala FYRON  mi-am făcut  cruce spre a fi protejat de ghinion. Mai ales că  abia în primăvară  mă înscrisesm cu încă 12 „nebuni” pentru un voiaj în Nepal. Numai că  pe 25 aprilie 2015 a avut loc un seism devastator cu magnitudinea de 7,8 grade  şi durata de un minut (enorm), care a făcut potrivit cifrelor oficiale peste 8.500 de  victime şi a produs enorme pagube materiale. Slavă Domnului că am scăpat…

   Ştiam că şi Skopje fusese lovit  în  anul 1963  de un cutremur  la fel de puternic, peste o mie de oameni pierzându-şi viaţa, oraşul fiind distrus aproape în totalitate.  Atunci comunitatea internaţională s-a mobilizat extraordinar, deşi era perioada Războiul Rece, implicându-se peste 35 de state  în ajutorarea sinistraţilor. Reconstrucția s-a făcut după  planurile  marelui arhitect nipon,  Kenzo Tange, unul dintre specialiştii vremii. A ieşit un oraş nou, cu blocuri  mai răsărite  decât inesteticile  „cutii de chibrite” trase la ştanţă  după modelul sovietic, ce împânziseră oraşele din Lagărul socialist. Inclusiv în ţara noastră.

    Apropo de cutremure, citisem că  hăt, în anul 518 Î.Ch mai  fusese o  teribilă mişcare telurică la Skopje  ce distrusese complet oraşul, care încă de pe atunci se mândrea cu o civilizaţie înfloritoare.

   Cu alte cuvinte, trebuia să fiu prudent. Pe de altă parte mi-am zis că dacă sunt prăpăstios şi gândesc numai  negativ, mă  pot  trezi cu o cărămidă în cap pe stradă sau vine  cutremurul peste mine acasă în pat.

   Ca atare,  mi-am luat inima-n dinţi şi m-am dus…

        

„Oraşul statuilor” 

   Skopje  se străduieşte să fie o capitală balcanică tot mai atractivă, cu parcuri şi multe statui. Pe lângă vechile blocuri proiectate de Kenzo Tange, au apărut  building-uri occidentale, sedii elegante de bănci şi office-uri, şcoli, unităţi industriale, dar şi  multe terase, cafenele, baruri. Deşi  încorsetată încă în haina strâmtă şi actualmente demodată pe care i-au croit-o vechii guvernanţi,  vechea metropolă  ţine morţiş să aducă azi în prim-plan (uneori, e drept, cam ostentativ) elemente de urbanism  modern.    Încet, încet a ajuns  un însemnat centru economic, politic şi cultural al ţării, iar viitorul nu sună rău.

   La mare modă sunt însă lucrările de artă monumentală  sau de mici dimensiuni  întâlnite pretutindeni, în pieţe, parcuri, pe trotuare, în faţa unor edificii, edilii făcând o adevărată pasiune pentru ele. Unele au  semnificaţie istorică, imortalizând personalităţi din trecutul tumultos al ţării, altele sunt  sculpturi stradale, un grup statuar găsindu-se amplasat chiar  în …albia Râului Vardar!?

    Nu mai vorbesc de  cele trei monumente emblematice ale oraşului şi ţării: Casa Memorială a  Maicii Tereza, Arcul de Triumf şi gigantica Statuie ecvestră a lui Alexandru Macedon. Toate au fost proiectate şi supervizate de o celebritate locală, sculptoriţa  Valentina Stevanovska. Cel puţin . .   grupul statuar care îl înfăţişează pe Alexandru cel Mare  a ajuns  pe locul doi în topul celor mai mari  opere cu tematică ecvestră  din lume,  iscând la dezvelirea sa o polemică internaţională. Însă despre povestea colosului…artistic  voi relata pe larg  într-un episod special. Fiindcă merită.

     Cineva a numit (poate ironic) Capitala FYROM  drept  „Oraşul statuilor”. N-a

greşit.

   Ştiaţi că amintita urbe s-a înfrăţit cu Craiova, supranumită „Cetatea banilor”? Pentru că şi Skoje  este o Cetate (adică o reşedinţă importantă) şi are o cetate de-adevăratelea.

                                                   Cetatea din…„Cetate”    

   

   La prima impresie oraşul  nu este deloc tern,  plicticos.  Dimpotrivă. Mai ales noaptea. Se află  aşezat într-un decor natural atractiv, înconjurat de munţi. Ca multe alte capitale este străbătut de un important curs de apă – în cazul de faţă Râul Vardar. Mi s-a părut  a fi o urbe curăţică, bine gospodărită, ce  încearcă  să-şi creeze o aură de modernism. Deşi  în plin centru domină pe o suprafaţă mărişoară impunătoarea  Fortăreaţă Kale.

    Construcţia  amintită  se găseşte în Oraşul Vechi şi a fost ridicată în timpul  Împăratului  bizantin Iustinian. La început atăta splendid, spun cronicile vremii,   mândrindu-se  cu nu mai puţin de…  70 de foişoare de apărare. În prezent au mai rămas  doar trei, în vârful cărora flutură drepelul Macedoniei.

   Cetatea are ziduri groase,  destul de bine conservate.  Odinioară exista  de jur împrejur  un şanţ de apărare lat şi adânc, plin cu apă, menit să oprească invadatorii. Între timp asemenea măsuri de siguranţă au dispărut.  Un localnic amabil mi-a spus că edificiul ar fi fost  ridicat pe ruinele unei  vechi aşezări romane, după cum arată anumite artifacte descoperite. Deci vechimea lui  ar putea fi mai mare decât s-a calculat.

Dialog cu un… „cerber”

    …Am vrut să vizitez şi eu obiectivul turistic  de culoare cărămizie, care fără să vrei îţi atrage atenţia de cum  ajungi în  partea  animată a oraşului.  La  principala poartă de acces am dat însă peste un paznic ferm.  Un „cerber” sătul de explicaţii la insistenţele vizitatorilor străini,  care mi-a făcut semn că nu  pot intra.

   -„Почему”, am vut să ştiu, apelând la firavele mele cunoştinţe de  limba rusă. Deşi am studiat-o opt ani, am cam uitat-o: patru ani am avut ore de rusă  la şcoala  generală, începând încă  din clasa a IV-a, primul cuvânt învăţat fiind „корова”  („vacă”), apoi încă patru  ani la  liceu. Precizez aceste  detalii  pentru cititorii tineri, bătrânetul ştiind la ce mă refer. Ca tot românul am trecut prin etape succesive, devenind ulterior francofon şi acum anglofon. După cum a bătut vântul peste  noi.

    – „Заказать до” („Ordin de sus”), mi-a explicat omul în uniformă.

 M-am uitat spre …cer.  Omul a început să râdă. A dat negativ din cap:

   – „Не от Бога” …(„Nu de la Dumnezeu”…)

   –  „Я понимаю”.

      Apoi i-am arătat legitimaţia internaţională de jurnalist, cu texte imperative în engleză şi franceză. N-a înţeles nimic, privind aidoma pisicii în calendar. Prin semne  l-am rugat să mă lase să dau o raită. Într-un final a fost de acord.

–         “Иди, нo быстро перейти” („Du-te, dar să vii repede”!)

Întrebare interzisă

   Acum să nu mă întrebaţi dacă am dat sau nu şpagă? Vreţi să am de-a face cu DNA-ul? Cert este că am intrat, am dat un tur, însă  mare lucru n-am văzut. Erau doar nişte echipe de constructori care făceau reparaţii la baza unui zid şi la o anexă. Asta da. De fapt, stăteau la o cafea, o ţigară şi o bere (de fapt, mai multe), conform principiului balcanic „Pauzele lungi şi dese, cheia marilor succese!”

  Unul dintre ei a ridicat sticla şi m-a salutat pre limba lui:

    – „Живеење”! („Să trăieşti!”)

   – „And you!”, i-am întors-o politicos.

    – „Не сакате малце?” (Nu vrei o înghiţitură”?)

   – „Thanks, but drive”.

       …I-am lăsat pe harnicii muncitori să se repauzeze şi mi-am continuat plimbarea. „Foarte bine că se consolidează, se renovează – mi-am zis în gând.  Un asemenea monument istoric  o să constituie un obiectiv obligatoriu în programul oricărui turist ajuns  în Capitala macedoneană atunci când va fi complet refăcut”, am conchis cu înţelepciune.

                                           „Ce naiba cauţi pe aici?”

      La un Peco aflat  la intrarea în Capitală unde am intrat la…toaletă, s-a oprit lângă maşină  un  tânăr macho.  Descălecase  tacticos  de pe  un superb  „Zundapp” de colecţie –  cu o vârstă ceva  mai veche decât a mea – şi în engleză m-a întrebat în glumă ceva de genul:  „Ce naiba cauţi pe aici?”  În sensul că un lucru mai bun n-am găsit să fac ori să merg altundeva???

    Simpaticul  motociclist văzuse probabil multe filme americane, aşa că era dichisit  cum cere moda în materie: cu cască hitleristă, ochelari vintage,  iţari cu franjuri, bocnci militari şi o geacă neagră ce avea desenat pe spate un cap de mort.

   Curiozitatea  lui  a vizat şi ţara din care povin. I-am  arătat acel RO de pe plăcuţa de înmatriculare.

  – Roma?

  – No. Roma-nia.

  A plecat needificat. Precis era un băiat de afacerist macedonean, ce tocmai terminase facultatea, poate îşi dăduse şi doctoratul. Numai că îi lipsea… Bac-ul. (Va urma).

                                                                                                           Horia C. Deliu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail