. . Luna trecută, Vasile Neagovici-preşedintele Sanitas Covasna, Cristian Cimpoi-managerul Spitalului de Cardiologie din Covasna  şi Agoston Laszlo- directorul DSP Covasna  au purtat, la București, discuții cu reprezentanții   Ministerul Sănătăţii  privind  posibilitatea redeschiderii Centrului de patologie neuro-musculară „Dr. Radu Horia ” din Vâlcele, închis în urmă cu patru ani.

Potrivit declaraţiilor de la acea vreme a sindicalistului Vasile Neagovici, în decurs de o lună, instituţiile abilitate ar fi trebuit să realizeze un set de studii şi documente pentru a putea discuta la Minister despre mult aşteptata redeschidere a singurului spital de acest gen din ţara noastră, care a funcţionat zeci de ani în clădirea acum părăsită şi vandalizată.

În momentul de faţă dosarul cerut de Ministerul Sănătăţii nu este gata, însă se preconizează că în două săptămâni cei trei, alături de reprezentantul Asociaţia Distroficilor Musculari din România-ADMR, să se prezinte cu toate argumentele în faţa secretarilor de stat pentru a-i convinge că spitalul trebuie redeschis.

„Dosarul nu este gata, încă. Spitalul a pregătit un material cu tot ce s-a solicitat de către cei doi secretari de stat. DSP-ul încă mai lucrează, pentru că trebuie să revină cu o fundamentare mai serioasă în ce ar consta o investiţie acolo, se lucrează, pentru că trebuie să facă o nouă evaluare a clădirii şi altele. Ei consideră că 3 milioane de euro cât au vehiculat  nu ar fi de ajuns pentru o asemenea clădire. Eu am în lucru nişte chestionare la salariaţii care au mai rămas la noi, pe care le finalizăm la sfârşitul săptămânii. Ministerul Sănătăţii  nu ne-a mai solicitat niciun punct de vedere. Să sperăm că până la sfârşitul lunii august să se întâmple  o nouă deplasare la Minister. Eu am fost luat la întrebări dacă au venit banii, dar nu s-a făcut nicio finanţare până în momentul de faţă.”, a declarat Vasile Neagovici.

Dacă nu va fi reţea de apă potabilă, nu va fi niciun spital

Potrivit celor spuse de preşedintele Sanitas, Ministerul Sănătăţii a fost destul de clar în ceea ce priveşte redeschiderea Centrului de patologie neuro-musculară „Dr. Radu Horia ” din Vâlcele, prima şi cea mai importantă cerinţă fiind racordarea spitalului la o reţea de apă verificată şi autorizată.

Viceprimarul comunei Vâlcele a explicat că până să fie vandalizat spitalul, acesta avea apă potabilă la robinet, adusă printr-un sistem de captare a acesteia de la un izvor din zonă, într-o fântână, apoi într-un bazin aflat în podul clădirii.  „Într-adevăr, localitatea Vâlcele nu dispune în momentul de faţă de reţea de apă, pentru că aşa suntem noi, mai puţin băgaţi în seamă de autorităţile judeţului şi ale ţării, însă acest spital, acest centru, a funcţionat zeci de ani la Vâlcele, cu apă la robinet şi cu sistem de filtrare a apei. Apa venea dintr-un izvor de sus din pădure care se capta într-o fântână şi apoi într-un bazin sus, în podul spitalului,  care mai există şi acum şi care trebuie racordat la o instalaţie care să filtreze apa. Deci, spitalul are sursă de apă. Că nu este apă de la Olt, sau din Dâmboviţa, dar este o apă de izvor. Nu este sursă de aducţiune de apă. Noi am avut un proiect depus, dar la vremea respectivă nu aveam culoare politică agreată de cei care erau la centru, aşa că ne-au respins proiectul. Acum suntem în faza şi în discuţiile de a aduce apa de la Sfântru Gheorghe”, a spus Nicolaie Cucu.

Totuşi, sindicalistul Sanitas a punctat faptul că Ministerul va putea investi în clădirea veche doar în momentul în care va exista o racordare la o reţea de apă potabilă autorizată, fiind vorba de o investiţie foarte mare.

„Este o poveste cu apa: Ministerul doreşte o sursă de apă fără improvizaţii, pentru că nu mai poate fi autorizat ca spital. Se discută de sume foarte mari care vor intra pentru clădire. Se vrea o alimentare cu apă potabilă şi o soluţie pentru apele reziduale la nivelul anului 2015. Nu mai vor bazine. Asta s-a discutat concret, şi i s-a atras atenţia directorului de la DSP să se gândească că nu se va autoriza nicio clădire şi nu se va da niciun ban dacă nu există o sursă de apă cu standarde, nu o improvizaţie. Este adevărat că spitalul avea apă, şi aveau şi o soluţie cu canalizarea, dar din câte ştiu eu era un bazin în podul clădirii care ulterior s-a spart din cauza frigului. Măcar apa să fie, că pentru sistemul de canalizare există filtre. Ar putea fi prevăzut în studiul de fezabilitate. Acum sunt tot felul de sisteme de epurare a apei şi nici nu cred că sunt atât de costisitoare.

Din punctul meu de vedere, cea mai bună soluţie ar fi ca acel operator de apă din  Sfântu Gheorghe să facă joncţiunea şi să meargă cu o conductă  spre Vâlcele. Sau, din câte am înţeles este o conductă cu apă potabilă  locală, dar este la o distanţă mai mare de spital. Să vină până la poarta spitalulu. Dacă s-ar rezolva cu apa anul acesta, ar fi o perspectivă să se înceapă lucrările la spital, din primăvara anului viitor”, este de părere Vasile Neagovici.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail