Reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din diaspora, parlamentari din ţară şi din Republica Moldova, precum şi conferenţiari din principalele centre universitare din România şi din străinătate, participă la cea de-a XIII-a ediţie a Universităţii de Vară de la la Izvoru Mureşului, care se va desfăşura în perioada 10-16 august.

. . Potrivit unui comunicat al Institutului Cultural Român, care este unul dintre finanţatorii evenimentului, printre invitaţii din acest an se numără preşedintele României, prim-ministrul, reprezentanţii comisiilor care răspund de problematica românilor de pretutindeni în Parlamentul României, miniştri, analişti şi jurnalişti, dar şi tineri studenţi.

„ICR, prin Direcţia Români din Afara Graniţelor şi Limba Română, susţine participarea la această manifestare a 80 de lideri de asociaţii româneşti, personalităţi marcante din comunităţile româneşti din vecinătatea României şi diaspora, precum şi programul oferit de o serie de artişti din România. Tenorul Vlad Miriţă, alături de Sebastian Stan şi taraful său, vor interpreta cântece româneşti tradiţionale, specifice mai multor zone etnografice (Ardeal, Oltenia, Muntenia, Basarabia, Timoc, Bucovina etc.). Va fi prezent, de asemenea, un ansamblu popular din Timocul sârbesc (NE Serbiei) care va susţine o reprezentaţie de cântece şi dansuri populare româneşti specifice zonei din care provin”, se arată în comunicatul de presă menţionat.

Tema ediţiei din acest an este „România şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO”, printre subiectele dezbătute numărându-se cele care vizează problematica drepturilor minorităţilor româneşti din jurul frontierelor şi din Balcani, dar şi apropierea dintre România şi Basarabia sau situaţia românilor din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş.

„Vor fi dezbătute subiecte precum apropierea dintre Basarabia şi România – evoluţii geopolitice şi interesul naţional românesc; drepturile minorităţilor româneşti din jurul frontierelor şi din Balcani şi relaţiile bilaterale ale României cu statele respective – cazurile Serbia, Ucraina, Bulgaria; situaţia şcolilor şi a bisericilor româneşti din spaţiul din jurul graniţelor, ca factor de păstrare a identităţii etnice; politica partidelor parlamentare şi a instituţiilor de stat faţă de românii de pretutindeni şi faţă de românii din zonele multietnice şi pluriconfesionale din România; interesul naţional al României şi interesele românilor de pretutindeni reflectate în presă ş.a”, se mai precizează în comunicatul de presă al ICR.

Evenimentul este organizat de Centrului Cultural Topliţa, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (MAE), al Institutului Cultural Român şi al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.

Potrivit sursei citate, Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului a început în urmă cu peste zece ani ca o iniţiativă locală a societăţii civile din judeţele Harghita şi Covasna, în dorinţa de a atrage atenţia opiniei publice asupra pericolului deznaţionalizării românilor şi a devenit, de la an la an, mai importantă, reuşind să atragă din ce în ce mai mulţi participanţi şi implicit nume de marcă din viaţa politică şi culturală românească.

AGERPRES

 www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail