. . Clusterul  „PRO WOOD” –  cu sediul la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe – a primit recent vizita unei delegații compuse din oameni de afaceri și specialiști în domeniul prelucrării lemnului, membrii ai clusterului „PANFA” din Zalaegerszeg (Ungaria).

Managerul clusterului „PRO WOOD”, Kádár Rezső, a declarat că vizita s-a realizat prin intermediul Rețelei Enterprise Europe Network (cea mai extinsă rețea de sprijin a Întreprinderilor mici și mijlocii din Europa). Acesta a menționat că delegația a fost compusă din reprezentanți ai clusterului din domeniul prelucrării lemnului –„PANFA” și reprezentanți ai Asociației de Dezvoltare Antreprenorială, din Zalaegerszeg (cu care „PRO WOOD” are o colaborare mai veche, stabilită prin intermediul Asociaţiei Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Covasna -ASIMCOV), din oameni de afaceri, dar și din reprezentanți ai Universității din Sopron.

Potrivit managerului Kádár Rezső, întâlnirea – a avut ca scop stimularea afacerilor din domeniu, și, deci, facilitarea colaborării dintre firmele din Zalaegerszeg și din regiunea noastră.

Programul vizitei a cuprins mai multe activități, printre care vizitarea unei fabrici de profil din județ, participarea la „Balul Lemnarilor” (organizat în data de 25 iulie de „PRO WOOD”), dar și întâlniri de tip „Business to business” (B2B) și de tip „Cluster to Cluster” (C2C), ce au avut loc în data de 27 iulie (a.c.), la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe. În deschiderea acestora, directorul Incubatorului de Afaceri, Vajda Lajos, a prezentat delegației aspecte ce țin de activitatea Incubatorului.

Managerul clusterului „PRO WOOD”,  Kádár Rezső, a menționat că la întâlnirea de tip „Business to business” (B2B) au luat parte oameni de afaceri, specialiști în domeniul prelucrării lemnului dar și reprezentanții clusterului regional de textile – cu sediul la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe, „Transylvania Textile & Fashion”.

„Am avut o întâlnire B2B la care am invitat și colegi din Brașov  – de la Facultatea de Industrializare a lemnului,  o delegație de la Asociația Forestierilor din România (ASFOR), reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Brașov, oameni de afaceri- dar și reprezentanți ai Birourilor Enterprise Europe Network din Brașov, Sfântu Gheorghe și Zalaegerszeg, și colegi din Harghita. La întâlnire au participat și s-au implicat și colegele de la clusterul de textile (…).”, a declarat managerul Kádár Rezső.

Sulyok-Pál Andrea, asistent manager, a precizat că la întâlnirea de tip C2C au participat reprezentanții echipei manageriale a clusterului „PANFA” din Ungaria și managerii celor șase clustere cu sediul la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe.

Cu ocazia acestor evenimente s-a oferit ocazia găsirii unor oportunități de afaceri și creării bazelor unor proiecte internaționale.

„S-au purtat discuții, se poartă discuții în continuare, s-au găsit puncte comune, s-au găsit idei de afaceri comune”, a spus managerul clusterului, Kádár Rezső.

În urma acestor întâlniri, cele două clustere din domeniul lemnului  – clusterul „PRO WOOD” și clusterul „PANFA” din Ungaria au stabilit că vor lucra împreună la un proiect internațional, cu parteneri din Germania, a precizat Sulyok-Pál Andrea, asistent manager.

„Acesta este și unul dintre rolurile clusterului, de fapt: să ajute dezvoltarea de afaceri interne, dar și externe. A fost o întâlnire de succes, din punctul nostru de vedere!”, au concluzionat reprezentanții clusterului „PRO WOOD”.

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail