Povestind despre reuşitele pe care primăria le-a realizat în zeci de ani, primarul comunei Belin, Siko Imre, se mândreşte cu locuitorii care sunt oameni gospodari şi cinstiţi, în ciuda faptului că majoritatea sunt de etnie romă. Acesta este de părere că primăria a găsit reţeta perfectă pentru a avea una dintre cele mai frumoase şi muncitoare comunităţi din judeţ.
Potrivit acestuia, activitatea primăriei este, de cele mai multe ori ori, bazată pe cursuri şi proiecte destinate localnicilor, fiind unul dintre ingredintele care au dus la conştientizarea oamenilor cu privire la modul lor de viaţă. Astăzi, după mai bine de 10 ani de când se află la la cârma primăriei şi peste 30 de ani lucrați în primărie, Siko Imre, primarul comunei, este solicitat ori de câte ori locuitorii au o problemă, fie ea de natură legislativă, medicală sau alta.
Se spune că trebuie să locuieşti într-un loc ca să-l cunoşti cu adevărat, să vezi oamenii şi să le înţelegi obiceiurile, însă nu am putut să nu remarc dăruirea cu care primarul vorbeşte despre locuitorii din Belin, şi-am înţeles că vorbele acestuia nu sunt de prisos.
Mic de statură şi cu părul cărunt, acesta parcă întinereşte când povesteşte despre ceea ce a realizat alături de cei care l-au ales.
„De când sunt eu primar, facem aceste cursuri pentru romi. Sigur că se simte o schimbare în mentalitatea oamenilor. Se poate vedea ce case își construiesc şi ce curăţenie este. (…)
De 10 ani organizăm și o tabără pentru copii aici, în Belin, cu sprijinul părinţilor, a cadrelor didactice şi a bisericii reformate. Părinţii nu plătesc, însă în fiecare zi aceştia gătesc din ceea ce au adus de acasă. Noi îi ajutăm cu transportul şi cu orice mai au nevoie în activitatea lor. În fiecare zi, un angajat al primăriei este programat să participe acolo unde e nevoie, ori cu copiii, ori la bucătărie. Anul acesta tabăra împlineşte 10 ani”, a spus mândru, primarul comunei Belin, Siko Imre.
Acesta a menționat că în jur de 120 de copii de toate vârstele îşi petrec o săptămână din vacanţa de vară, în tabără. Nu departe de casă, ci doar la 5 kilometri de Belin, într-o fostă casă destinată muncitorilor, care a fost renovată tot cu ajutorul oamenilor din comunitate, cei mici sunt rupţi de tehnologie şi sunt angrenaţi în tot felul de activităţi. „Sunt copii care vin în vacanţă la bunici şi petrec aici cu noi, în tabără, de ani de zile. Români, romi, maghiari şi câţiva saşi, cu toţii ne înţelegem bine ”, a mai spus Siko Imre.
Frecvenţa la şcoală şi grădiniţă peste 90%
Fericirea copiilor şi implicarea comunităţii se vede şi pe timpul şcolii când peste 95% dintre preşcolari şi 90% dintre şcolari frecventează cursurile. Este drept, mai sunt copii care ar vrea să meargă să înveţe carte dar sunt luaţi de către părinţi la muncile câmpului, însă procentul de peste 90% arată că părinţii au înţeles importanţa învăţăturii, fără a primi recompense băneşti. Ajutorul social pe care îl primesc este singurul lucru pus „în joc”.
„Frecvenţa copiilor la grădiniţă este de 95%. În şcoală avem 530 de copii, dintre care romi cam 450. Cam 90% vin la cursuri, și, când vin părinţii pentru ajutorul social vedem imediat dacă copiii au lipsit de la şcoală”, a mai spus primarul.
Ce ar mai avea nevoie comuna Belin în momentul de faţă este o grădiniţă pentru care a câştigat deja un proiect de la Ministerul Învăţământului, în urmă cu doi ani. Cu speranţe, primarul crede că la sfârşitul anului viitor clădirea ce va adăposti trei grupe de copii va fi gata pentru folosire, mai ales că au început demersurile pentru autorizarea construcţiei.
Bulibaşa romilor, consilier local încă de pe vremea comunismului
Am stat de vorbă şi cu Alexe Drăgan, consilier la primăria Belin de 29 de ani şi bulibaşa romilor din comunitate. Un om citit, care stăpâneşte foarte bine limba română, cu tonul apăsat mi-a spus cu mândrie câteva cuvinte despre locuitorii comunei.
„Din anul 1980 sunt consilier, pe vremea aceea eram deputat comunal. Eu reprezint comunitatea romă în primărie şi mă mândresc cu romii de aici. Când am avut o vizită din Olanda, oaspeții au întrebat de ce nu îi ducem în ţigănie. Eu le-am spus că sunt în centrul ţigăniei, dar nu le-a venit să creadă că aceste case sunt ale romilor. Aici, dacă vede cineva că o casă este mai altfel, mâine face şi vecinul ca să fie mai deosebită. Dacă gardul meu e vopsit, vecinul cum are un ban investeşte imediat în materiale. Sunt oameni şi oameni, că ştiţi cum e, fiecare pădure cu uscăturile ei, dar faţă de alte comunităţi suntem la un nivel foarte ridicat”, este de părere bulibaşa.
Acesta a spus că majoritatea veniturilor locuitorilor vin din afară, unde sunt plecaţi mulţi să muncească, dar şi din ajutoarele sociale pe care le primesc de la primărie. Chiar şi aşa, oamenii ştiu să se gospodărească cu puţin, şi lucrează diferite obiecte de uz casnic pe care ulterior le vând.
Potrivit consilierului local, ingredinetul secret din această reţetă a succesului din comuna Belin este credinţa,: „Aici majoritatea sunt credincioşi penticostali. Biserica are un rol important în viaţa comunităţii, adică este pe primul loc. Acum ne luptăm să îi aducem la un alt nivel, să îi facem să înţeleagă că nu e voie să arunce gunoi pe stradă, că nu numai la ei în curte trebuie să fie curat. La biserică, după programul religios sunt discuţii pe diferite teme. Credinţa îi scoate de cele mai multe ori pe oameni din necaz. Nu beau, nu fură; sunt unii care nu sunt credincioşi şi cu care mai întâmpinăm greutăţi, dar în rest totul merge bine.”
. .
Proiectele sunt esenţiale în dezvoltarea comunităţii
Primarul comunei este deja un expert în accesarea de fonduri şi atragerea de proiecte în zonă, întrucât aproape tot ce a făcut în comună a fost făcut în acest fel.
„Acum derulăm un proiect pentru introducerea canalizării pentru comuna Belin şi pentru satul Belin Vale. Continuăm și lucrările de introducere a apei, până în prezent 40% dintre gospădării având apă curentă şi baie. Anul trecut, tot prin proiecte am asfaltat 3 kilometri din drumul comunal, şi acum mai facem aproape un kilometru de la drumul principal la drumul forestier”, a spus primarul.
Siko Imre recunoaşte că statutul de primar al comunei Belin nu se opreşte niciunde, acesta fiind solicitat chiar şi în caz de conflict, în detrimentul Poliţiei. Oamenii s-au obişnuit să nu apeleze la oamenii legii când au nevoie de mediere, şi fug la primar să le zică o vorbă bună şi corectă.
„Şi pentru problemele lor vin la mine. Aşa s-au învăţat că nu fug la Poliţie pentru că le trăzneşte o amendă şi cu asta gata, dar vin aici şi încercăm să rezolvăm problemele. Cunoscându-i foarte bine, o mică informaţie din ambele părţi şi imediat se rezolvă conflictul. Sau când sunt probleme de-ale femeilor, atunci o rog pe Maria (n.red.- mediatorul sanitar al comunei) să stea de vorbă, să le zică să nu mai facă un copil, spre exemplu. Suntem deschişi unii către alţii”, a mai spus Siko Imre.
Am constatat cu bucurie că, la Belin, barierele s-au spart. Oamenii pur şi simplu sunt oameni, indiferent de etnie, care se ajută ori de câte ori este nevoie. Comunicarea este baza acestei comunităţi mixte, respectul pentru celălalt şi pentru munca pe care fiecare o depune, dar şi încrederea, fără de care o comunitate nu poate fi atât de închegată.
Maricela Dan