Mai sunt câteva zile pentru depunerea cererilor în vederea obținerii subvențiilor pentru motorină.

În această perioadă, se pot depune la centrele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cereri de acord prealabil pentru subvenția la motorină, pe anul 2015, dar și cererile pentru decontarea facturilor pe primele două trimestre, pentru motorina utilizată în agricultură.

Conducerea APIA Covasna a transmis ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că în data de 14 iulie 2015 a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul MADR nr. 1727 pentru aprobarea Procedurilor specifice de implementare şi control, precum şi a formularisticii necesare aplicării schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Astfel, potrivit directorului executiv al APIA Covasna, Marius Popica, pentru obţinerea ajutorului de stat, beneficiarii trebuie să completeze, în această perioadă, o cerere de acord prealabil pentru finanţare, conform dispozițiilor Hotărârii de Guvern 1174/2014 și să o depună la Centrul Județean APIA Covasna. ”În această perioadă se preiau cererile de accord prealabil pentru motorină, conform HG 1174/2014, prin care se calculează subvenția pe acciza de motorină pentru următoarele două semestre”, a spus directorul Marius Popica. Acesta a precizat că pentru anul 2015, cererea de acord prealabil pentru finanţare se depune în termen de 15 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a Ordinului MADR nr. 1727/2015 (adică până în data de 3 august a.c.).

Beneficiari acestei scheme de plată sunt beneficiarii sunt cei prevăzuți în cuprinsul dispozițiilor art. 4 din HG nr. 1174/2014 (adică persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, grupurile de producători, organizaţiile de producători, organizaţiile de îmbunătăţiri funciare şi federaţiile de organizaţii de îmbunătăţiri funciare înscrise în Registrul naţional al organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare, organismele/organizaţiile de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare, al căror scop principal este de a realiza cercetare fundamentală, cercetare industrială sau dezvoltare experimentală şi de a-şi face cunoscute rezultatele prin predare, publicare sau transfer de tehnologie), dar pot să depună cereri și persoane fizice care în 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării privind acordul prealabil, dar nu mai târziu de data depunerii primei cereri trimestriale, se autorizează ca persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală.

Criterii de eligibilitate

Potrivit informațiilor postate pe site-ul APIA, www.apia.org.ro, ajutorul de stat se acordă producătorilor agricoli care îndeplinesc următoarele condiţii, în funcţie de sectorul/sectoarele vegetal, zootehnic şi/sau îmbunătăţiri funciare în care îşi desfăşoară activitatea: a) să fie înscrişi în Registrul unic de identificare (RUI) al APIA (să deţină ID fermier); b) să fie înscrişi în evidenţele APIA cu suprafeţele de teren pe care le exploatează sau în Registrul plantaţiilor viticole, după caz; c) să fie înscrişi în Registrul agricol cu suprafețele agricole aflate în exploatare, inclusiv pentru spațiile protejate (sere și solarii), precum și cu efectivele de bovine/ ovine/ caprine/ porcine/ păsări/ familii de albine/ viermi de mătase, după caz; d) să fie înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE) al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor sau să deţină document de înregistrare/autorizare sanitară veterinară pentru porci/păsări/familii de albine/viermi de mătase, după caz; e) suprafeţele de teren pe care le exploatează să fie de minimum un hectar inclusiv, iar suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha, cu excepţia suprafeţelor aferente legumelor cultivate în spaţii protejate. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha; f) să exploateze/să deţină/să crească animale/păsări/familii de albine/viermi de mătase în vederea obţinerii producţiei agricole pentru care solicită ajutorul de stat; g) să utilizeze instalaţii de irigat acţionate cu motoare termice.

Documentele necesare la depunerea cererii de acord prealabil

Potrivit datelor oferite de conducerea APIA Covasna, documentele necesare la depunerea cererii de acord prealabil în perioada 15.07- 03.08.2015, pentru ajutorul de stat la reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură sunt: copie a documentelor de identitate (CI/BI al reprezentantului), copie a documentelor de întregistrare (certificat de înregistrare la Oficiul Registrului Comerțului/ certificat de înregistrare fiscal, dovada înscrierii în Registrul Societăților Agricole, Actul Normativ de Înființare), adeverință în original de la Registrul Agricol, cu suprafețele agricole aflate în exploatare, inclusive pentru spații protejate; anexa nr. 2 la Procedurile specific – situația suprafețelor și a structurii culturilor pentru care solicit ajutorul de stat; adeverință în original de la Registrul Agricol, cu efectivele de animale/ păsări/ familii de albine, după caz; cont bancar de trezorerie 507033; copia documentului care atestă înregistrarea, / autorizarea sanitar-veterinară pentru porci / păsări / familii de albine/ viermi de mătase; anexa nr. 3 la Procedurile specifice privind calculul efectivului rulat/ mediu estimat anual, întocmită de beneficiar, pentru animale/ păsări, respectiv numărul estimat de familii de albine; înștiințare privind achiziția de motorină; declarația de suprafață cu completările ulterioare – SAPS; declarația pe proprie răspundere – sector vegetal.

Documentele necesare la depunerea cererii de plată pentru ajutorul de stat la reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură

Potrivit directorului executiv Marius Popica, în această perioadă, (15.07 – 31.07.2015), se depun și cererile pentru pentru ajutorul de stat la reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură (pentru decontarea facturilor pe primele două trimestre), ce pot fi depuse de către cei care au depus deja prima cerere de plată ce însumează cantitățile de motorină utilizate în trimestrele I și II ale anului 2015).

Potrivit aceleiași surse, documentele necesare la depunerea cererii de plată pentru ajutorul de stat la reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. sunt: 1. Situația suprafețelor și a structurii culturilor pentru care solicit ajutorul de stat aferente perioadei pentru care se face solicitarea, conform modelului prevăzut în anexa nr.8; 2. Situația centralizatoare a cantităților de motorină utilizate aferente perioadei pentru care se solicită ajutorul de stat pentru sectoarele declarate în cererea de acord prealabil, conform modelului prevăzut în anexa nr. 9; 3. Copiile facturilor fiscal de cumpărare a motorinei emise de furnizori pe numele solicitanților; 4. Situația privind calculul efectivului rulat / efectivului mediu realizat, vizată de medicul împuternicit de liberă practică, conform modelului prevăzut în anexa nr. 10; 5. Copie de pe cererea depusă de către apicultori la Consiliul Local, în vederea asigurării acestora de vetre de stupină temporare sau permanente; 6. Adeverința în original de la Registrul Agricol, cu suprafețele aflate în exploatare, în cazul în care au intervenit modificări față de cererea de acord prealabil.

. .

Informații suplimentare pot fi aflate de la reprezentanții APIA Covasna, dar și accesând site-ul www.apia.org.ro.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail