Ultimele date ale Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna arată că, la finele lunii iunie, rata şomajului din judeţul nostru a ajuns la 5,91%, fiind puţin mai mare decât cea din luna anterioară, creșterea fiind influențată și de intrarea absolvenţilor în evidenţele Agenţiei.

Conform informațiilor prezentate ieri de conducerea Agenției, în cadrul unei conferințe de presă, la finele lunii iunie a.c., valoarea ratei şomajului de la nivelul judeţului Covasna a ajuns la 5,91%, fiind în creştere faţă de cea înregistrată la finele lunii mai 2015 cu 0,42 puncte procentuale. Directorul executiv adjunct al AJOFM Covasna, Téglás Ferenc, a declarat că la data de 30.06.2015, în evidențele Agenției erau înregistrate 5.306 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, numărul acestora fiind puțin mai mare faţă de cel înregistrat în luna mai (a.c.). Potrivit directorului adjunct, această creștere este influențată și de intrarea absolvenților în evidențele Agenției: ”De obicei, în iunie încep să intre absolvenţii în evidenţa noastră, şi astfel,  în fiecare an, iunie și  iulie sunt luni în care creşte numărul persoanelor din evidenţă”, a spus directorul executiv adjunct al AJOFM Covasna, Téglás Ferenc. Acesta a precizat că în luna iunie, în evidența Agenției au intrat 368 de absolvenți, cei mai mulți (365) fiind absolvenți ai ciclului de învățământ liceal sau postliceal.

Directorul executiv adjunct al AJOFM Covasna a precizat că de la începutul anului s-a înregistrat un trend descendent al numărului de şomeri: „Dacă privim în urmă, se constată că avem o tendinţă de scădere a şomajului. La începutul anului rata șomajului din județ a fost de  6,75 %, iar la sfârşitul lunii iunie a ajuns la 5,91%”, a spus directorul adjunct Téglás Ferenc.

Potrivit datelor AJOFM Covasna, din totalul persoanelor aflate la finele lunii iunie (a.c.) în evidenţa Agenţiei (5.306 persoane), 666 beneficiază de indemnizaţie de şomaj (cf. Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare), 3.681 persoane au beneficiat de prevederile Legii nr. 416/2001, diferenţa fiind şomeri neindemnizaţi.

Datele AJOFM Covasna arată că în perioada 01.06.2015 – 30.06.2015 au intrat în evidenţa AJOFM Covasna un număr de 1241 persoane şi au ieșit din evidenţa AJOFM Covasna 866 persoane. În luna iunie, prin acordarea serviciilor de măsuri active de ocupare, prevăzute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu completările şi modificările ulterioare, au fost încadrate în muncă 369 persoane.

Potrivit datelor oferite de directorul adjunct Téglás Ferenc, cea mai mare rată a șomajului, la nivel urban, se înregistrează la Întorsura Buzăului (rata fiind 4,09%), iar cea mai mică rată se înregistrează în Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe (rata fiind în jur de 1,5 – 1,8%). Conform aceleiași surse, la nivel rural, cele mai mari rate ale șomajului se înregistrează la Vâlcele (unde rata este aproape 21%), Hăghig (rata fiind 20,5%) și Bățani (rata fiind 16,8%). În Estelnic și Chichiș, Cernat, numărul șomerilor este sub 1%, arată datele AJOFM Covasna.

Directorul adjunct al AJOFM Covasna a precizat că aproximativ 80% dintre șomerii înregistrați în evidența AJOFM sunt persoane ce au un nivel de studii sub cel de studii medii. Ponderea persoanelor cu nivel de instruire liceal, sau post-liceal este  de 18,19%, iar cea a persoanelor cu nivel de instruire universitar reprezintă 2,15%.

Datele AJOFM Covasna arată că grupele de vârstă din rândul cărora se înregistrează cei mai mulţi şomeri sunt cele cuprinse între 30-39 de ani și între 40-49 ani,  reprezentând circa 23,22%, respectiv 22,35%. Potrivit aceleiași surse, în județul Covasna femeile au şanse mai mari să îşi găsească un loc de muncă, decât bărbaţii și că 46,19% dintre şomerii înregistraţi în evidenţa AJOFM Covasna sunt persoane de sex feminin.

Persoane angajate în urma burselor locurilor de muncă din iunie

În luna iunie, AJOFM Covasna a organizat, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, o bursă a locurilor de muncă pentru tineri cu studii superioare și, în colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna, o bursă a locurilor de muncă pentru tineri postinstituționalizați. Directorul Téglás Ferenc  a declarat că în urma bursei pentru tinerii cu studii superioare s-au angajat trei persoane, două dintre acestea, la o fabrică de prelucrare a metalelor și o persoană, în domeniul industriei textile.

În ceea ce privește bursa pentru tineri postinstituționalizați, directorul executiv al AJOFM Covasna a precizat că în urma acestui eveniment, s-au format două grupe de participanți pentru un curs de manichiurist- pedichiurist și pentru un curs de lucrător în comerț.

”Sunt câte 14 persoane în fiecare grupă, grupa fiind formată în întregime din persoane postinstituționalizate”, a precizat directorul executiv adjunct, Téglás Ferenc, care a menționat că aceste cursuri sunt programate pentru perioada următoare.

Cursuri de formare

În ceea ce privește programele de formare derulate de Agenție, directorul adjunct a menționat că în luna iunie au început nouă cursuri (precum cele de: competențe antreprenoriale, competențe informatice, engleză, germană, florar – decorator, lucrător în cultura plantelor, lucrător în comerț), în mai multe localități din județ. Directorul adjunct Téglás Ferenc  a precizat că, de la începutul anului, au participat la cursurile organizate 896 șomeri și că dintre absolvenți s-au angajat 112.

„Avem pornite 55 de cursuri (n.r. – de la începutul anului).  De obicei pornim aproximativ 50 de cursuri într-un an, dar datorită multitudinii de proiecte în care suntem implicați, a trecut jumătate de an și avem deja 55 de cursuri pornite, ceea ce arată că există interes pentru aceste cursuri, din partea persoanelor din județ”, a spus directorul adjunct. Acesta a precizat că și în lunile următoare vor fi organizate cursuri, dar nu în număr atât de mare: ”În jumătatea cealaltă a anului vor fi organizate cursuri, dar nu atât de multe ca până acum. Mai avem din bugetul asigurărilor de șomaj bani pentru a organiza cursuri, deci vom mai putea organiza în jur de maxim 10 cursuri”, a spus directorul executiv adjunct al AJOFM Covasna.

Programe speciale de ocupare

Directorul Téglás Ferenc  a menționat că anul acesta, AJOFM Covasna s-a implicat și în derularea unor programe speciale de ocupare. Spre exemplu, în cadrul unui program de ocupare în care au fost implicate 50 de localități din mediul urban, din țară, la nivelul județului Covasna a fost implicat orașul Baraolt, dorindu-se ca, de acolo să fie angajate 100 de persoane. Conform directorului adjunct Téglás Ferenc, 63 de persoane din Baraolt au fost deja angajate (în domeniul textilelor, comerțului, construcțiilor). În cadrul unui alt program special de ocupare în care Agenția a fost implicată au fost încadrate în muncă aproape 150 de persoane din localitățile Bodoc, Brăduț, Ghelința și Zagon. Totodată, în cadrul unui program special de ocupare a persoanelor din localitățile cu un număr mare de etnici romi, în care s-a implicat Agenția, s-a reușit, momentan, încadrarea în muncă a 31 de persoane din Bățani, Belin, Sfântu Gheorghe și Vâlcele, din cele 50 de persoane prevăzute în program până la finele anului.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail