Asociaţia de tineret Ecou, alături de sportivul utilizator de scaun rulant, Ciprian Anton, va derula un proiect ce are ca scop creșterea gradului de accesibilitate în Sfântu Gheorghe și combaterea discriminării persoanelor cu dizabilități, pietonilor și bicicliștilor.

Persoanele cu dizabilităţi se confruntă cu o serie de preobleme existenţiale, care, de cele mai multe ori  le împiedică să-şi desfăşoare activităţile de zi cu zi. Dizabilitatea îi ţintuieşte, pe cei mai mulţi, într-un pat, sau îi închide în casă, deoarece oraşul în care trăiesc nu le oferă un minimum de siguranţă, devenind invizibili pentru ceilalţi locuitori.

. .

Sfântu Gheorghe nu se abate de la această „regulă”. Chiar dacă în presă au apărut mai multe materiale de-a lungul anilor, prin care autorităţile erau chestionate cu privire la accesibilitatea persoanelor cu dizabilităţi în instituţii şi în spaţiile publice, nimeni nu a făcut nimic şi nimic nu s-a schimbat. În continuare la cele mai multe instituţii şi locuri publice nu există rampe de acces, iar acolo unde există, acestea sunt făcute doar ca să fie, şi doar pentru a se „conforma legii”, nicidecum să fie folosite.

Ciprian Anton, Forro Gabor, Tamas Andras Hunor şi Valentin Olariu, toţi utilizatori de scaun rulant, au identificat câteva dintre problemele pe care le întâmpină.

Casa de Asigurari de Sănătate şi Direcția Generală de Asistență Socială – nu există parcare specială și niciun spațiu accesibil pentru intrare în instituție a persoanelor cu handicap locomotor.

Peronul Gării –există un dispozitiv elevator, care nu funcționează constant la intrarea în pasajul destinat călătorilor cu handicap locomotor.

Trotuarul pietonal (bordura cu înclinație destinată pietonilor)- dinspre gară spre zona centrală, nu este accesibilă utilizatorilor de fotoliu rulant de tip activ şi nici modelului de tip electric.

Toaleta Publică (zona parc central) – lipsește semnul de tip afiș sau abțibild, specific persoanelor cu handicap; intrarea greu accesibilă din cauza terasamentului; nu există suficient spațiu de utilizare a cabinelor de toaletă; nu există bare de susținere și alte accesorii ajutătoare efectuării unui transfer pe vasul de toaletă;

Catedrala Ortodoxă – există o rampă de acces în construcție care se termină cu un gard înalt de aproximativ un metru. Această rampă, are un grad ridicat de înclinare şi este inaccesibilă oricărui tip de utilizator cu handicap sau valid.

De asemenea, accesul în teatre, muzee, instituții de învățământ, Biblioteca Județeană, Poșta Română (zona centrală), restaurante, cafenele, frizerii, spații comerciale, bănci este restricţionat persoanelor utilizatoare de scaun rulant. Parcările pentru persoanele cu dizabilităţi sunt aproape inexistente, şi de cele mai multe ori ocupate abuziv „pentru 5 minute”, de persoane valide.

Pe lângă acestea, persoanele nevăzătoare nu beneficiază de ajutor la trecerile de pietoni prin intermediul semafoarelor sonore şi a marcajelor reliefate, nu pot distinge pe terasamentul trotuarelor dacă se află pe banda de biciclişti tot din cauza lipsei marcajelor reliefate, existând riscul de accidentare gravă dacă bicicliştii nu acordă atenţie şi prioritate, iar persoanele hipoacuzice nu beneficiază de traducere  mimico-gestuală în cadrul instituţiilor publice.

Recomandăm, așa cum spune și legea, două parcări destinate persoanelor cu handicap în fața gării și în fața instituțiilor publice. Solicitam respectarea dreptului de a avea mereu aceste locuri de parcare libere, de multe ori acesta fiind ocupate  abuziv de persoane valide fără vreun handicap locomotor, de vedere sau de auz! De asemenea, solicităm montarea pe stâlpii din fața parcărilor persoanelor cu handicap, a plăcuțelor sau afișelor de atenționare cu privire la sancțiunile ce se aduc persoanelor valide care nu respectă  dreptul persoanelor cu handicap de a utiliza spațiile destinate parcării, opririi sau staționării autovehicolelor special adaptate acestora”, se arată în proiectul lansat ieri.

Obiectivul proiectului este formarea unei coaliţii în Sfântu Gheorghe, împreună cu ONG-uri, instituții publice și parteneri privați, care să funcționeze ca un factor de presiune constantă asupra decidenților în problema accesibilizării spațiilor și instituțiile publice.

De asemenea, se doreşte demararea unor dezbateri publice pentru identificarea problemelor  în zona accesibilizării și găsirea soluților cele mai potrivite, plus popularizarea acestora prin intermediul mass-mediei, potrivit iniţiatorilor.

Proiectul se va desfăşura pe patru componente, astfel:

  1. Efectuarea unui sondaj online, pentru înțelegerea cât mai clară a situației de fapt;
  2. Focus grupuri cu persoane cu dizabilități, pietoni, bicicliști, autorități locale, pentru găsirea unor soluții eficiente;
  3. Promovarea unor parteneriate cu media locală pentru atragerea constantă a atenției asupra acestor subiecte;
  4. Crearea unei coaliții de ONG-uri și autorități locale care să lucreze eficient și după încheierea campaniei, la implementarea și monitorizarea măsurilor benefice.

„Pornind de la conceptul de identitate, în jurul căruia Sfântu Gheorghe își construiește candidatura pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, și având în vedere discriminarea la care sunt supuși în mare parte a timpului unii semeni de-ai noștri, consilierul local Mădălin Guruianu și Ciprian Anton, sportiv în scaun rulant, prin intermediul Asociației de Tineret Ecou, inițiază proiectul Sfântu Gheorghe accesibil.

Problema sesizată, și care se dorește a fi rezolvată, este lipsa accesibilizării spațiilor și instituțiilor publice atât pentru persoanele cu dizabilități, dar și pentru bicicliști, pietoni, persoane vârstnice.

Cauza principală nu este atât lipsa fondurilor alocate, cât mai ales mentalitatea eronată pe care o au mulți dintre factorii decizionali pe acest subiect.

Va urma o campanie de advocacy pentru a combate discriminarea, stereotipurile și prejudecățile persoanelor cu nevoi speciale, pietonilor și bicicliștilor, care pornește de la actuala accesibilitate redusă sau chiar inexistentă în anumite spaţii și instituții publice din Sfântu Gheorghe”, au declarat iniţiatorii proiectului.

 

Maricela Dan

*** 

„Din dragoste pentru Sfântu Gheorghe și oamenii săi”

 

De mai bine de 7 ani îl cunosc pe Ciprian Anton, un tânăr utilizator de scaun rulant din

Sfântu Gheorghe. M-a impresionat profund încă de când l-am cunoscut, și îi mulțumesc

pe această cale jurnalistei  Ana Sidon,  prin care  am făcut cunoștință prin toamna lui 2008.

Am colaborat ulterior la mai multe activități și ușor-ușor am avut onoarea să devenim prieteni. Ne-am cunoscut când am lucrat la  proiectul prin care municipiul Sfântu Gheorghe i-a achiziționat primul scaun rulant  pentru tenis, un sport în care a ajuns să exceleze, devenind campion național și căpitanul echipei naționale. Au urmat ani de zile cu proiecte mai mici sau mai mari susținute în cadrul Comisiei de Tineret și Sport, finanțări pentru participarea la diverse campionate și turnee, intermedierea  asigurării gratuite a sălii de antrenament la Sala de Sport Municipală și premierea lui în repetate rânduri în cadrul Galei Sportivilor din Sfântu

Gheorghe, totul culminând cu achiziționarea în acest an a unui al doilea scaun rulant de competiției, adaptat nevoilor în creștere pe care tânărul nostru campion le are.

Știu că nu sunt singurul care spune că Ciprian este un exemplu de viață perfect, dar așa și trebuie să se întâmple cu un asemenea Om deosebit. Nu întâmplător a fost invitatul care a deschis ultimele două ediții ale Galei Viitorilor Lideri ai Comunității, ocazia perfectă de a mulțumi și premia tinerii voluntari remarcabili ai Asociației de Tineret Ecou, care au absolvit liceul în anul respectiv. Ultimul său discurs ținut acolo a fost declanșatorul acestei acțiuni, intitulată „Sfântu Gheorghe accesibil”. M-au atins puternic vorbele spuse de Ciprian, care, pe lângă faptul că se declara mulțumit de susținerea pe care a primit-o din partea orașului în diverse ocazii, deschidea cutia Pandorei și atrăgea atenția asupra multor aspecte nerezolvate în oraș, în ceea ce privește accesibilizarea spațiilor și instituțiilor publice. Mi-am promis să fac ceva în acest sens și în câteva zile l-am căutat și i-am propus să inițiem un asemenea demers pozitiv, prin care să schimbăm în bine situația. Ca de obicei, Ciprian a răspuns foarte pozitiv și ne- am apucat de treabă. Ceea ce a urmat este demararea acestui proiect prin care încercăm să sensibilizăm autoritățile, dar și comunitatea din Sfântu Gheorghe față de această problemă a accesibilizării spațiilor publice. Nu întâmplător am introdus în cadrul proiectului și spațiile pentru biciclete, dar și cele pentru pietoni și persoane vârstnice, deoarece credem că problema este mai amplă și ne afectează pe fiecare dintre noi.

Mădălin Guruianu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail